Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


9 ani de Arta Sunetelor!

În 16 octombrie 2016 împlinim 9 ani de existenţă virtuală.
În paginile revistei noastre, aţi descoperit sau regăsit multe din creaţiile muzicale de valoare ale omenirii, ocolite de mass media, radiouri şi televiziuni. Am reuşit să le scoatem la "lumina" mainstreamului şi să vă oferim cât mai multe valori muzicale certe, care au rezistat timpului şi vor ramâne cu sigurantă posterităţii.

Nu am ocolit nici lumea filmului, arta plastică sau tehnologia propagării sunetelor. Aveţi suficiente dovezi în acest sens la rubricile: Video Vault, Incomod, Expresie, Era Digitala. Şi pentru că toată lumea şi-a dat silinţa să vă ofere cât multe învăţăminte, eseuri şi recenzii de referinţă, am încheiat, tot în acest an, TRILOGIA SUNETELOR, un triptic de antologii din lumea Artei Sunetelor, unicat în România, trei volume scrise cu atâta pasiune şi dăruire de redactorii semnatari, prietenii şi invitaţii lor. Aceste cărţi, tipărite în ediţii speciale, de colecţie sau de masă, s-au numit: Arta Sunetelor, Culorile Sunetelor (Muzica şi Artele Vizuale) şi Bucuria Sunetelor (Psihologia, Versul, Sexul şi Tehnologia Sunetelor). Arta Sunetelor înseamnă pentru noi, cei care o slujim, Frumos, Adevăr, Spirit şi Suflet îngemănate.

O pasiune care împlineşte

Într-o societate tragi-comică ca a noastră, revista virtuală Arta Sunetelor a ales calea muzicii de valoare, care durează şi rămâne mărturie posteritătii. Artă a artelor, Muzica a fost aleasă de gânditorii greci ca simbol al artei perfecte, singura care transpune trăirile omenești în vibraţii perceptibile de nenumăratele generaţii ce au să vină după facerea sa. Muzica poate fi asimilată cu talentul de a potrivi sunete diverse (generate de vocea umană, instrumente muzicale etc.) şi a produce reflexii/reacții/răspunsuri/efecte emoţionale în timp şi spaţiu. Percepţia noastră auditivă poate recepta şi re-transmite acest mesaj sonor, formând după sine caractere, modelând tinere vlăstare şi vindecând suflete bolnave.
Aceasta este de fapt muzica şi totodată ţelul Artei Sunetelor. Este limbajul de comunicare care nu are explicit nevoie de traducere. Este o formă universală de apropiere între diverse culturi... Ea poate fi înţeleasă fără subtitrare. Atunci când ea există şi corespunde mesajului original, muzica apropie şi cimentează o legătură fundamentală cu auditoriul. Prietenul Artei Sunetelor, profesorul, filozoful şi muzicianul, Gabriel Petric ne-a ajutat în acest demers şi ne-a oferit propria sa viziune în eseuri şi recenzii cu personalitate. Gabriel Petric este semnatar al rubricii ”Un riff pe lună”, în spaţiul virtual al Artei Sunetelor depănând poveştile din spatele creatiei unor riffuri celebre şi oferindu-ne totodată, explicaţii competente pentru acestea. Definiţia riffului este, pe cât se poate de concludentă, pe atât de genială: "Rifful e o ţâră de muzică, un quasar din lumea ritmic tonală, o repetiţie cu dobândă”. La implinirea a 5 ani de existenţă virtuală, Gabriel Petric ne-a oferit pentru prima antologie tipărită a redacţiei noastre, intitulată cum altfel, decât Arta Sunetelor, două articole despre istoria chitarei electrice şi o traducere despre estetica muzicii rock.

Pentru a doua antologie, numită Culorile Sunetelor, Gabriel Petric a surprins spiritul bluesului, in eseul, La răscruce de alb şi negru, portretizând imaginea Rock and Roll-ului ce "n-ar fi arătat aşa cum e azi fără existenţa misteriosului şi târziu preţuitului Robert Johnson" si al său Crossroads. In Bucuria Sunetelor, Gabriel Petric a fost alături de noi cu, “Poezia muzicii pop-rock“, un eseu despre rolul textelor în ansamblul muzical al cantecelor... Scriitorul, filozoful, profesorul şi muzicianul Gabriel Petric reuşeşte să ne explice un fapt care mă frământă demult: textele muzicii rock sunt poezie? Iată două dintre răspunsuri: “Textele cântecelor n-au independenţa unui poem, ba chiar suna penibil fără muzică...“; “Poezia muzicii pop-rock reprezintă un edificiu complex la a cărui rezistenţă contribuie mai multe arte şi care presupune o comunicare artist-public în spaţiu şi timp.“ Tot in această antologie, al cărui tiraj de colecţie s-a epuizat incă de la lansare, Gabriel Petric aduce un omagiu chitarei fender şi creatorului ei, în eseul: “Leo Fender şi bucuria invenţiei”, reuşind să cuantifice moştenirea numelui creatorului ei! "If something is easy to repair, it is easy to construct." (Leo Fender) Din 2011 până în prezent, Gabriel Petric şi-a făcut atent simtită prezenţa în toate proiectele redacţiei noastre şi sunt sigur că o va face şi de acum încolo, împlinind prin această colaborare o pasiune sinceră şi frumoasă. Gabriel Petric este una din personalităţile de marcă ale judeţului Hunedoara. Astăzi, la împlinirea a şase decenii de viaţă, el a fost răsplătit cu această minunată Biobibliografie. La mulţi ani, Gabriel Petric!

"Ca să faci sunetul să se vadă, trebuie mai întâi să-l contempli." (Horea Murgu)

O lansare inedită

Duminică 16 octombrie 2016, la Braşov, în cadrul DRACULA FILM FESTIVAL va avea loc o lansare inedită. Sexul... Crucea lui Ken Russell, ultima carte a prietenului nostru, Ioan Big, se va lansa la cinematograful Patria, de la ora 17. Sexul... Crucea lui Ken Russell este a noua carte apărută în seria MITOLOGIILOR SUBIECTIVE, creată tot de prietenul sunetelor şi filmelor alese, redactorul Point of View, căruia la această lansare şi aniversare totodată (s-au împlinit 15 ani de Mitologii Subiective), îi mulţumesc sincer pentru nemijlocita participare şi susţinere a Artei Sunetelor şi în mod cu totul deosebit, a antologiilor noastre, mult succes în cariera profesională, precum şi un doctorat comod, relaxant şi plin de izbandă!

"Avertisment! Această carte:

NU este o biografie (în sens tradiţional) a cineastului britanic Ken Russell, ci o tentativă absolut subiectivă a unui pasionat de pop culture de a-­i redescoperi filmele din perspectiva multiplelor sale idiosincrazii. În opinia mea şi dincolo de originalitate sau talent artistic, Russell rămâne în istoria filmului unul dintre puţinii vizionari care, animaţi de un curaj nebun, s-­au exilat în întreaga lor carieră pe frontiera între arta cultă şi cultura pop... devenind ţinte vulnerabile în egală măsură pentru partizanii ambelor tabere.

NU caută senzaţionalul (în ciuda titlului cu parfum de tabloid), cu toate că, în momentul în care compari imaginea pe care ţi­-ai creat­-o despre autor exclusiv în urma asimilării creaţiei/interpretării sale (indiferent că e vorba de Mahler sau de D.H. Lawrence, de The Who sau de Rudolph Valentino) cu cea a unei realităţi biografice seci care inventariază cinic avatarurile sau convingerile... omului şi nu crezul... artistului, nu întotdeauna cele două planuri se suprapun sau că nu pot ieşi la iveală conexiuni şocante. Obsesia lui Russell pentru relaţia context­creator­operă este admirabilă chiar dacă, deseori, a născut vii controverse.

NU se adresează consumatorilor ocazionali de film pentru care această formă de cultură pop reprezintă exclusiv o formă de escapism facil. Referinţele culturale şi detalierile contextuale sunt limitate, fiind menite să incite la o continuare a explorării universului lui Ken Russell de către cititorii care, eventual, vor simţi nevoia să facă acest lucru după încheierea lecturii. Pentru mine rămâne o călătorie fascinantă în care orice coechipier este binevenit." (Ioan Big)

10 Mitologii Subiective!

Cu INTERVIURI ROCK 3, ce se va lansa spre sfârşitul acestui an, seria Mitologiilor Subiective a ajuns la cartea cu numărul 10! Din păcate pentru unii (din fericire pentru alţii) trilogia interviurilor încheie, din punctul meu de vedere, un demers singular, menit a culege şi a împărtăşi experienţe, destine şi idealuri, uneori împlinite, alteori pe cale să se producă. Dacă, am avut sau nu dreptate, dacă, v-a plăcut şi folosit lectura interviurilor, dacă, veţi mai vrea şi altele, rămâne de văzut, de auzit, de cârcotit. Rămân cu încercarea şi bucuria pe care am deprins-o alături de o seamă de oameni minunaţi, aleşi de fiicele lui Zeus si Mnemosyne pentru ursita existenţei lor. Nu sunt dintre aceia, nemulţumiţi şi chinuiţi de soartă, pentru eşecul financiar imens sau pentru spute verbale şi omagial-limfatice iniţiativei mele, ci dimpotrivă, acestea mi-au întărit convingerea că este nevoie de aceste restituri publice, pentru cultura muzicală a acestei naţii. Cei care se bucură de aceste experienţe simt bucuria muzicii rock şi vitalitatea ei. În rest tristeţea durează mai mult... şi doare, uneori nemilos de tare. „Câinii latră, ursul merge!“ Când, se vor desmetici, acei sponsori de mucava, ai mediei generalist-carnal-echivoce, eu mă voi ocupa de altceva folositor, sper!, în acelaşi spectru al cumsecădeniei artistice, consolidate în suflet, zi de zi, an de an, disc cu disc, concert cu concert, eveniment după eveniment, om cu om, prieten cu prieten... Şi acum regret că, dacă aş fi avut un mic imbold financiar pentru reviste şi pentru antologiile publicate, am fi ajuns mai repede, la ochii şi urechile audiofililor, la sufletul fanilor iubitor de frumos şi bun gust artistic şi muzical. Dar nu a fost să fie şi vina e numai a mea că nu i-am convins (îndeajuns).

“Asemenea interpreti îndrăgesc să îsi desfacă bandajele si să îsi expună rănile, cersind compasiune. Prieteni folksingeri, căutati varietatea emotională. Publicul are lacrimile lui, nu le mai îndesati pe gât si pe ale voastre.” (Horia Stoicanu)

Am selectat deopotrivă şi admiratori ai artei sunetelor, scriitori şi prieteni deopotrivă ai bunului simţ estetic. Răspunsurile dumnealor vă vor convinge să ascultaţi multe din acele reuşite muzicale puţin auzite şi mediatizate, care folosesc strict momentului nostru ales, dar vă şi îmbogăţesc experienţa personală în selectarea armoniei de sunete (de pretutindeni).

„Uneori, ei sunt cei care mă aleg pe mine! Eu caut un muzician cu sensibilitate, o fire veselă, un om care să mă ia la şuturi ca să mă ridice la alt nivel". (Ben Prevo)

Sunetul este cel mai fascinant lucru creat de om. Dacă se înscrie pe coordonatele bunului simţ, atunci, cu siguranţă, vibraţia sonoră o putem include în Arta Sunetelor, artă care include stări, atitudini şi stiluri muzicale diverse, create cu scopul de a ne oferi bucurie şi răsfăţ spiritual! Un prieten bun, al nostru şi al sunetelor, profesorul Horea Murgu, ne-a oferit cea mai bună definiţie a sunetului:

“O definiţie pe care aş da-o eu sunetului, din perspectiva Neurosonologiei, ar fi că e o energie radiantă, care are o structură vibraţională, care ne atinge la nivel somatic, emoţional, cognitiv, spiritual şi, per ansamblu, informaţional. Uite, dacă te uiţi la harta asta care e în mare măsură o adunare de simboluri si conexiunile procesual-energetice dintre ele. Reprezentarea este celebră si foarte cunoscută pentru cei care se ocupă de anatomia și metabolismul spiritual, de alchimia spirituală orientală (n.r. Taoist Inner Alchemy Anatomy Chart Relationship of Body, Mind and Spirit). În ea sunt adunate toate elementele morfologice care formează corpul nostru somatic – ca într-o planșă de anatomie, dar sunt figurate și structurile energetice care-l străbat precum și diverse "cloud-uri energetice" care fac legătura vibraţională cu lumea dinăutrul și din jurul nostru. Sunetul nu e doar ceea ce numim noi în mod curent: un fenomen vibrațional fizic obiectiv. Nu e rău că facem aşa când lucrăm cu el ca `obiect`. De cele mai multe ori noi lucrăm de fapt cu conserve de sunet, pentru că așa, circulă informația, ordinea și organizarea pe care sunetul o poartă. Cu cât au evoluat cărăuşii tehnici, capacitatea de a face o conservă de sunet mai bogată, mai rafinată, mai plină de nuanţe, cu atât ne-am bucurat mai deplin de progresele tehnicii. E o diferenţă dintre sunetul natural, viu, în care ești imersat şi sunetul din conservă, oricât de bună ar fi conserva şi oricât de bune ar fi mijloacele `audio` de reproducere al lui. Pe de altă parte este important să facem distincţia dintre cei care produc sunet şi cei care doar îl ascultă. Noi de multe ori zicem: m-am gândit la ... O formulare uzuală. Dar atunci când ai senzaţia proprietăţii gândului tău, e o atitudine puţin cam exagerată, pentru că gândul te gândește, tu eşti doar un rezonator al gândului. Gândurile sunt dintotdeauna şi poate pentru totdeauna, sunt unde în Univers. Tu doar rezonezi cu ele, mai armonic sau mai disonant. În schimb, sunet poţi să faci TU însuți! E o mare diferenţă dintre persoanele care-şi dau voie şi se exersează în a face singuri sunet si cei care doar ascultă. Desigur un pic mai aproape de acestia sunt cei care-l prelucrează, îl primesc cumva şi-l pun în conservă. Nu e puţin lucru nici să asculţi profund, constient, nu doar să auzi sunete. Asa te hrănesti, te-mplineşti. Aici însă e un prag. De auzit, auzim cu toţii, dar mai puţini ascultăm. Din cauza aceasta e important să vezi unde te aşezi faţă de sunet, fată de muzica Lumii. Ca să poţi să lucrezi cu sunet trebuie mai întâi să fi un bun ascultător.“ (Horea Murgu, fragment din interviul pe care l-am realizat împreună, pentru antologia Bucuria Sunetelor)

La mulţi ani, ARTA SUNETELOR!

Nu vreau să uit, la acest ceas aniversar, pe cel de care a depins, tehnic vorbind, realizarea pasiunii noastre comune, şi anume, propagarea recenziilor, eseurilor, fotografiilor şi mesajelor Artei Sunetelor către cititorii noştri, fie ei ocazionali sau devotaţi dintotdeauna muzicii de valoare, muzicii care nu moare. JAN GHIMPEŢEANU este inginerul şi webmasterul artasunetelor.ro, cel fără de care nu aveam nimic! Nici texte, nici fotografii, nici acreditări, nici invitaţii, NICIO bucurie muzicală din orice spectru al sunetelor! Cu Jan m-am sfătuit la orice pas în aceşti nouă ani de revistă virtuală, cu Jan am deprins pe cât posibil taina postărilor în spaţiul generos al internetului. Îi mulţumesc, încă o dată, pentru suportul tehnic oferit!





Radu Lupaşcu    10/16/2016


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian