Ars Nova - O scrisoare pierdută – din repetitii
Au rămas doar două săptămâni până la prima reprezentatie Ars Nova a spectacolului cu piesa O scrisoare pierdută a dramaturgului român Ion Luca Caragiale, comedia care a consfintit gloria-i literară si a constituit o piatră de încercare pentru orice echipă artistică. Intrate pe ultima sută de metri, repetitiile se derulează într-un ritm trepidant, în ambientul intimist, de o geometrie clasică, al resedintei regizorului Reginald Amatto (Checiulescu), acelasi artist care oferise publicului montări deosebite la piesele O noapte furtunoasă ori Dale carnavalului de I. L. Caragiale, sau Take, Ianke si Cadîr de Victor Ion Popa. Se lucrează intens la finisarea costumelor si a decorurilor, se perfectionează jocul scenic, se pregătesc materialele promotionale. Iar mai presus de toate, se face artă!
Nerăbdarea de a vedea noua distributie (oare a câta de care piesa aceasta beneficiase de-a lungul timpului?) mă decise să nu astept până la data spectacolului, ci să mă invit la una dintre repetitiile la noua montare Ars Nova. Ceea ce m-a frapat la jocul trupei Ars Nova este originalitatea, fără inutile imitări ale marilor realizări ale contemporanilor ori înaintasilor profesionisti.
Câtiva din protagonistii spectacolului au avut bunavointa de a împărtăsi opinia despre piesă si rolul interpretat. ”Cetăteanul turmentat este un caracter tipic”, afirmă actorul Niki Peres; ”este genul alegătorului care nu stie si nu intelege nimic din ce se întâmplă în jurul lui. Are o notă hilară pe care sper să o evidentiez în jocul meu”. Mugur Pădure mărturiseste despre rolul Ghită Pristanda; ”personajul meu este un om simplu dar care stie să profite de situatie pentru binele său. Cred că experienta mea militară anterioară mă va ajuta să interpretez cu success pe militarul de carieră”. Cristian Tunariu speră să evidentieze în jocul său ”alura emfatică si aristocrată a personajului său, Stefan Tipătescu”. Cât despre unicul personaj feminin al comediei, Zoe Trahanache, interpreta sa Diana Munteanu afirmă; ”Zoe reprezintă tipul cochetei adulterine. Aflată între cei doi bărbati puternici ai judetului, Zoe conduce, de fapt, judetul. Este femeia-bărbat, diplomată, puternică, chiar dacă mimează în permanentă slăbiciunea feminină pentru a-si atinge scopurile propuse”.
Am învătat deja din istoria de mai bine de 13 ani a echipei Ars Nova, că maestrul Reginald Amatto are întotdeauna un mic atu ascuns în mânecă; fără a anticipa, noua reprezentatie aduce pe scena teatrului Betty Oliphant de la Toronto câteva surprize teatrale care, speră echipa, vor captiva publicul. Întrebat ce aduce nou montarea sa, maestrul a afirmat; “Pentru ca trăim într-o perioadă de alegeri (le vedem si în România si dincolo de granită, în Statele Unite), am considerat că e mai interesant să mă depărtez de cadrul tipic în care evoluează personajele lui Caragiale; în locul acelui mic orăsel de provincie am preferat un ambient luxuriant, care s-ar putea potrivi oricărei lumi aflate în mijlocul efervescentei electorale. Personajele sunt aceleasi, doar nuantele sunt schimbate. ”
O altă surpriză este distribuirea în rolul Agamemnon Dandanache a... unei actrite! Marina Rîmniceanu se află deja la a doua încarnare artistică în travesti (a mai interpretat rolul Pedagogul din schita Un pedagog de scoală nouă de I. L. Caragiale în 2003), despre care mărturiseste; “Desi Gagamită e un personaj spumos (or poate tocmai de aceea) nu e un rol usor de realizat (mai ales în travesti)... am imense emotii căci am ales să nu "îngros" personajul încercând vocea sau gestica unui bărbat. Agamită e lipsa de scrupule personificată, senilă, ametită de clopotei si zdruncinată de "birză". E Catavencu la pătrat!”
În fine, pentru cei plecati de prea mult timp din tară, sau pentru apropiatii lor nevorbitori ai limbii mioritice, întregul spectacol va fi supratitrat în engleză, probând încă o dată constanta peocupare a trupei Ars Nova de a se adresa unei cât mai largi audiente.
Amintim încă o dată distributia pe care regizorul Reginald Amatto o oferă publicului în cele două reprezentatii ale comediei caragialesti O scrisoare pierdută:
• Cristian Tunariu - Stefan Tipătescu. • Marina Rîmniceanu - Agamemnon Dandanache . • Mihai Colceriu - Zaharia Trahanache. • George Velicu - Tache Farfuridi. • Camil Coajă - Iordache Brînzovenescu. • Marius Feroiu - Nae Catavencu. • Mugur Pădure -Ghită Pristanda. • Niki Peres - Un cetătean turmentat. • Diana Munteanu - Zoe Trahanache. • Relu Georgescu – I. L. Caragiale
Publicul româno-canadian iubitor al teatrului românesc este asteptat la cele doua reprezentatii ale piesei O scrisoare pierdută de Ion Luca Caragiale la Toronto, pe scena teatrului Betty Oliphant din Toronto (404 Jarvis Street) pe data de 30 octombrie si 6 noiembrie la ora 3pm. Vă veti delecta cu un joc actoricesc ce promite excelentă, costume originale, si multă, multă comedie. Alte surprize? Asa cum se exprimă si unul dintre personajele maestrului dramaturgiei românesti, Zaharia Trahanache…“aveti putintică răbdare!”
|
Mihaela Cudalbu 10/6/2016 |
Contact: |
|
|