Ziua mondială a educaţiei - Journée mondiale des enseignants - World Teachers’ Day
Ziua mondială a educaţiei (Journée mondiale des enseignants / World Teachers’ Day), marcată în fiecare an la 5 octombrie, are ca temă, în 2016, „Să-i preţuim pe profesori, să le îmbunătăţim statutul”.
În acest an, Ziua mondială a educaţiei se serbează pentru prima dată în cadrul unei noi agende mondiale, Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă (adoptată de ONU în septembrie 2015), care garantează o educaţie de calitate.
În acelasi timp, în 2016, de Ziua educatiei, se marchează 50 de ani de la adoptarea Recomandării UNESCO si a Organizatiei Internationale a Muncii cu privire la statutul cadrelor didactice (1966).
Astfel, tema din acest an reia principiile fundamentale ale Recomandării adoptate în urmă cu 50 de ani, punând totodată în evidență necesitatea de a acorda susținere profesorilor, în acord cu obiectivele dezvoltării durabile ale Agendei 2030 a ONU. Obiectivul numărul 4 dedicat educației vizează „asigurarea accesului la o educație de calitate pentru toți, în mod egal, precum și promovarea posibilităților de învățare pe tot parcursul vieții”.
Cadrul de acțiune Educație 2030 subliniază faptul că profesorii sunt indispensabili unei educații echitabile și de calitate, astfel încât aceștia „trebuie să fie recrutați și remunerați în mod adecvat, să fie motivați, să beneficieze de o formare profesională satisfăcătoare, să fie susținuți și dotați cu resurse ziuasuficiente”.
Pentru atingerea acestui obiectiv, este nevoie nu numai de cretterea substanțială a numărului de cadre didactice calificate, dar mai ales de motivarea acestora, prin valorizarea muncii lor. Se estimează că până în 2030 vor fi necesare 3,2 milioane de cadre didactice suplimentare pentru a asigura învătământul primar universal, și încă 5,1 milioane de profesori, pentru asigurarea învătământului secundar general (gimnaziu).
Ziua mondială a educatiei adună anual sute de mii de elevi, părinti si activitati din întreaga lume, pentru a aduce un omagiu tuturor cadrelor didactice care au fost în mod direct sau indirect afectate de o criză majoră.
Se pleacă tot timpul de la premisa că rolul profesorilor si al celorlalte categorii de personal din educatie este vital pentru reconstructia socială, economică si intelectuală a fiecărei tări.
|
Dan Popescu 10/5/2016 |
Contact: |
|
|