Premieră românească si europeană – consultări cetătenesti ASSET privind pregătirea în caz de epidemie sau pandemie (primele rezultate)
Sâmbătă, 24 septembrie 2016, la Facultatea de Medicină a UMF „Carol Davila” Bucuresti, a avut loc un eveniment, în premieră, atât la nivel national, cât si european – Consultări cetătenesti privind pregătirea în caz de epidemie sau pandemie. Vom prezenta primele rezultate.
Evenimentul s-a desfăsurat în cadrul proiectului ASSET (Action plan on Science in Society related issues in Epidemics and Total Pandemics), partenerul român fiind Universitatea de Medicină si Farmacie „Carol Davila”, reprezentată de prof. dr. Mircea-Ioan Popa, împreună cu echipa coordonată de acesta.
La Festivitatea de deschidere au participat reprezentanti ai Administratiei Prezidentiale, Ministerului Sănătătii, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării Nationale, Serviciului Român de Informatii, ANCSI si INC „Cantacuzino”, primele cuvinte fiind adresate de către conducerea universitătii si facultătii de medicină. În realizarea Consultărilor cetătenesti ASSET, au fost urmate recomandările aplicate strict si în celelalte sapte tări participante (Bulgaria, Norvegia, Danemarca, Norvegia, Elvetia, Franta, Irlanda). Au fost selectati 50 de participanti de pe întreg teritoriul tării, mentinând un echilibru în ceea ce priveste raportul dintre numărul de participante si cel de participanti, vârsta, nivelul educational, pregătirea profesională, ocupatia acestora. Cetătenii au fost asezati la mese rotunde si împreună cu un moderator au discutat mesajele transmise de un film documentar (acelasi în toate tările participante), în cinci sesiuni succesive. Sesiunile au abordat teme precum libertatea personală, transparenta versus secretizare, comunicarea între cetăteni si autoritătile de sănătate publică si accesul la informatii. După dezbateri, participantii au răspuns, anonim, la câteva întrebări referitoare la ce s-a discutat (ex. gestionarea resurselor limitate în cazul unei epidemii, majoritatea participantilor români considerând prioritare anumite grupuri de risc, în timp ce cei străini ar alege persoanele care lucrează în domeniul sănătătii publice, pompieri, etc.). Altă întrebare a fost reprezentată de gradul de multumire fată de modul de comunicare al informatiilor în situatii de criză, atât cetătenii străini, cât si cei români fiind nemultumiti. În ceea ce priveste dorinta participantilor români si din celelalte tări de a mai exista astfel de consultări cetătenesti pentru pregătirea răspunsului fată de epidemii si pandemii, peste 90% au răspuns afirmativ. Răspunsurile au fost colectate sunt în curs de analiză, iar rezultatele vor fi incluse într-un raport, care va fi prezentat în Parlamentul European în primăvara anului următor cu scopul de a influenta politicile de sănătate în domeniu prin cresterea implicării cetătenesti la nivel european.
Date de contact ASSET (Action plan on Science in Society related issues in Epidemics and Total Pandemics) Universitatea de Medicină si Farmacie „Carol Davila” Prof. univ. dr. Mircea-Ioan Popa
|
Mircea-Ioan Popa 10/1/2016 |
Contact: |
|
|