Turnatorul
Este un personal tragi-comic din jungla unui regim socio-politic inchis in el insusi, autist, in care dreptul de miscare si de exprimare era strict interzis. Actorul Stefan Sileanu romancierul Constantin Turturica ne ajuta sa intalegem banalitatea terorii cotidiene a acelor vremuri.
Sa incepem cu actorul: „Ajungand la aceasta varsta, eu stiu exact ce trebuie denuntat, in ce moment si in legatura cu ce. Nu ma insel niciodata. Am un instinct special pentru asta (...) Sunt un turnator ideal. Daca s-ar acorda o medalie pentru delatiune, as fi primul care ar lua-o !’’. Replica e inspirata din piesa ''Circuitul normal’' a dramaturgului Jean-Claude Carriere.
Piesa, de aproape doua ore la Teatrul Nottara, e suficienta pentru marele actor sa ne introduca in duplicitatea care il macina in primul rand pe turnatorul obligat sa se denunte el insusi, pentru a fi la mana comisarului, care nici el nu este in afara acestui cers vicios, a „Circuit(ului) normal“.
In ce priveste cartea lui C. Turturica, scriitorul este exhausiv - deja pe coperta suntem introdusi in tematica: Republica Populara Romana (Stema tarii), Ministerul Afacerilor Interne, Secret (dupa completare), numele autorului, titlul romanului, Nu esti obligat sa mori tampit, cu subtitlul, Marturia informatorului, Data, Editura Tehnopress, Iasi 2006. Cartea are 437 pagini si patru capitole: … pana in pragul Securitatii; In drum spre Suza; Tradarea tradatorului; Zi neagra pentru idoli…
Daca Sileanu ne prezinta un turnator senior, uns cu toate alifiile, Tutus este un tinar care nu numai ca nu are origine sanatoasa (tatal jandarm, deci un instrument al exploatarii burghezo-mosieresti), nu are nici macar buletin de Bucuresti. Cu toate aste el este hotarat sa supravietuiasca, sa cucereasca orasul cu orice pret, pana ajunge in atentia Securitatii. Asa avem prilejul de a fi introdusi in lumea dictaturii celor ce muncesc, a proletariatului, in care in mod paradoxal nu munca era pe primul plan, ci o sumedenie de reguli scrise si nescrise, riscurile pe care eroul nostru incearca sa le faca fata. Atat marele actor Stefan Sileanu cat si scriitorul, prea putin cunoscut, Constantin Turturica au realizat, primul rolul unui personaj de neuitat, al doilea o carte extraordinara. E vorba de o societate sortita ab ovo esecului pentru ca nu munca sau alta activitate creativa dadeau tonul, ci PCR, Partidul Comunist Roman, sau mai exact „Circuitul (a)normal“, Pile, Cunostinte, Relatii.
www.viorel-roman.ro Universitaet Bremen
|
Viorel Roman 10/1/2016 |
Contact: |
|
|