INTERVIEW cu CÃTÃLINA BUZOIANU, regizor al Teatrului Bulandra si expert UNESCO pentru regie de teatru.
Monica L. Corleanca: sunt plecată din tară de peste 20 ani, timp în care nu am mai revenit pentru a savura bucuria spectacolelor de teatru clasic cu care m-am răsfatat pe vremuri în Romania. Care vă sunt ultimele preocupări in regia de teatru românesc ? Ce este nou?
Cătălina Buzoianu: a apărut un val de regizori tineri, foarte interesanti, implicati în viata reală, organizati într-un grup sub numele de “ACUUM”; sunt foarte talentati, îsi scriu singuri propria lor dramaturgie, refuză marele teatre lucrând pe cont propriu în conditii grele la teatre mici care le pun la dispozitie sălile, ca de exemplu Marcel Iures cu teatrul alternativ ACT. Tineri regizori foarte talentati sunt Radu Apostol, Ana Mărgineanu, Gianina Cărbunaru ( ce are acum o bursă în Anglia), Andrea Vălean ( care este si dramaturg). Independent si bine organizati ar mai fi Radu Afrim, Sorin Militaru, Teodora Herghelegiu si Vlad Massaci, fostii mei studenti. Un alt spatiu alternativ ar fi un bar la Bucuresti, numit Green Hours, unde se dau spectacole remarcabile. Mai sunt Ervin Simsinsohen , studentul meu si, Alexandra Badea ce a făcut un superb spectacol despre holocaust la Paris, apoi mai avem unii tineri actori ce-si fac textele, cum ar fi Antoaneta Zaharia-actrită, de exemplu. Uniunea Teatrelor Europene înfiintată de Georgio Strehler cu sediul la Odeon-Paris si Picollo Teatru din Milano la care Teatrul Bulandra este afiliat, acesta fiind singurul teatru românesc afiliat la Uniunea Teatrelor Europene, eu activând permanent în această uniune.
MLC: Ce alte spectacole ati mai regizat peste hotare? CB: “Nu sunt Turnul Eiffel” de Ecaterina Oproiu, si alte numeroase turnee în Polonia, “Maestrul si Margareta” de Bulgakov, în Israel, diferit de cum a fost realizat în Romania, “Visul unei nopti de vară” si „Nunta lui Figaro”. Alte turnee avute în Europa au fost în Anglia, la Durham, unde am primit premiul special al juriului pentru “Romeo si Julieta”, fiind considerată cea mai extraordinară productie teatrală imaginabilă. La festivalul de la Lucerna în 1981, la centenarul Bartok-Enescu cu opera Oedip de Enescu când a fost evaluat a fi realizarea de vârf a festivalului. Francofon, ar fi de mentionat premiul “Prix Teatre Vivant” cu „ Teatrul descompus” de Matei Visnec la Radio France International si un spectacol la centrul Marius Constant cu spectacolul “Vint miniatures pour Cioran”, cuprinzând 20 de compozitori din toată lumea, 20 instrumentisti, cu scenografia de Vanda Mihuleac si actrita română Olga Bucătaru iar dirijor Jean-Louis Vicard. In Spania am lucrat la Madrid timp de doi ani în provincia La Mancha pentru Don Quijote si organizat work shop-uri despre Pirandello în cadrul Institutului International de Teatru. Am lucrat trei ani la Institutul de Teatru din Barcelona unde am tinut work shop-uri cu „Pescărusul „ de Cehov, „Visul „ de Strindberg, apoi Orestia Mania un colaj din Orestia-Hamlet-Pescărusul-Pelicanul, în cadrul unui curs de antropologie teatrală comparată. La Marsilia am avut multe turnee cu Teatrul Bulandra si alte teatre si am înfiintat “Centrul de Cercetări Teatrale Franco-Române sub numele de “Mnemosyne” creat si sustinut de Caterine Kiss, medic psihiatru. La acest centru au avut loc multe manifestări teatrale iar în prezent se pregăteste un grup de noi manifestări;acest loc este un centru interactiv, o sinteză cu expozitii de pictură, teatru, dans, sculptură, muzică simfonică si modernă, pantomime plus diferite work-shop-uri. Anul 2004 a fost dedicat personalitătii lui Albert Camus si eu am scris o adaptare după ultimul lui roman neterminat “Primul Om”, despre copilăria lui în Alger care va fi........... Anul 2005 va fi dedicat unui curs Ionesco –Moliere urmat de spectacole. Am regizat spectacolul „Odiseea 2001”, o pledoarei pentru pace, realizat pe un vas de război pe Marea Mediterană timp de două luni. Am avut turnee europene din Italia până la Stockolom, sunt invitată la Congresul International de la Delfi în Grecia, am diverse comunicări la congresele I.T.I din Athena-Grecia, Odeon-Paris si Altagro la festivalul de teatru clasic.
MLC: Am aflat că scrieti si publicati deasemeni. Ce anume ati scris? C.B : Am publicat cartea “Novele Teatrale”. Am mai scris si sunt în curs de editare “Vaporul Interior” despre realizarea Odiseei 2001 si o carte de eseuri “Bunica lui Orfeu” despre Mnemosyne-muza memoriei-deci despre memoria teatrului.
MLC: Cu ce ocazie vă aflati acum la Sinaia si ce evenimente teatrale pregătiti? C.B. : Intâlnirile de la Sinaia sunt dedicate Scolilor Internationale de Teatru ce vin cu spectacole si subiecte alese, produc aceste spectacole având un atelier de regie condus de mine si o catedră creată de Corneliu Dumitriu, profesor universitar si director al României pentru UNESCO. În cadrul acestei scoli de vară realizate sub egida UNESCO participă scoli de teatru de pe toate continentele, demonstratii si schimburi cu regizorii tineri ce produc spectacole foarte actuale, se discută activităti ale teatrelor prin aceste demonstratii. In mai 2002 am fost la Athena, apoi workshop la Sofia, iar acum în mai 2004, m-am întors din Mexic unde am montat Yerma de Garcia Lorca la Scoala Internatională de Teatru. În 2005 se va merge în Filipine cu Lectia si Scaunele de Eugen Ionesco si o altă sesiune va avea loc la Marsilia. La scoala de vară, acum la Sinaia, se pregăteste spectacolul „Tatăl” de Strindberg si “Doamna Iulia “, apoi “Primul om” de Camus. În 2003 a fost prezent un regizor portughez cu “ Asteptănd-ul pe Godot” si românca Alice Colteanu cu “Lectia”.
MLC. :Care sunt preocupările teatrului românesc la ora actuală si în spetă al dumneavoastră ? Stiu că sunteti regizor la teatrul Bulandra, mândria teatrului românesc dintotdeauna. C.B. : Avem o diversitate de opinii si experiente. Avem regizori ca Vlad Mugur ce au produs experiente de neuitat. Generatia de mijloc este foarte puternică prin reprezentanti ca Mihai Mănuntiu, fostul meu student, cercetător si strălucit talent. Liviu Ciulei a creat la Bulandra o expresie unică a teatrului românesc si acum traditia se continuă prin mine. Alte spectacole cunoscute prin turneele teatrului din Craiova ar fi cele realizate de Silviu Purcărete, care locuieste în străinătate dar, vine în tară pentru a monta specatcole. Teatrul National a făcut spectacole superbe când a fost în tară Andrei Serban ce a realizat “Trilogia Antică” si “Livada cu visini”.
MLC. :Aflu că ati fost aleasă expert UNESCO pentru regie de teatru. Ne puteti spune ce îndatoriri si ce planuri aveti în cadrul acestei organizatii? C.B. : Comitetele UNESCO si ITI ( Institultul International de Teatru) pentru scolile de teatru din lume vor continua activitătile scolilor de vară si work shopuri cu participări de tinere talente din toate colturile lumii. Va urma un spectacol la Lisabona cu Visul de Strindberg cu doi actori portughezi care au creat spectacolul în propria lor viziune. La ora actuală scenografia piesei Tatăl, ce va avea premiera pe 15 iulie la Busteni, este făcută de doi tineri din Portugalia si Brazilia.
MLC: Vă mutumesc pentru aceste valoroase informatii despre activitatea dumneavoastră în calitate de regizor de mare prestigiu international si acum expert UNESCO pentru regie de teatru. Românii din USA si Canada vor fi încântati să afle despre asemenea performante ale vietii artistice teatrale din Romania.
|
Monica Corleanca 10/12/2004 |
Contact: |
|
|