Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Pagini din istoria muzicii (12 )

Luna Iunie - Sigur că nu vom vorbi despre perioada pe care toti o asteptam în copilărie si chiar mai târziu, când plecam la munte sau la mare, pentru a petrece adevărata vacantă. Nu ne gândim numai la excursii, la călătorii, ci ne amintim de anumite evenimente din viata culturală a tuturor.

Vom începe prin a aminti de un eveniment petrecut în iunie 1901 la Bucuresti. Atunci s-a înfiintat societatea corală “Carmen” datorită muzicianului –dirijor D.G. Kiriac, care a avut un rol important în viata culturală românească. După Kiriac, conducerea activitătii acestei formatii a fost preluată de prof. Ion Chirescu, celc are i-a ajutat pe studentii conservatorului bucurestean să cunoască si să-si apropie arta corală.

Anul 1908 este cel în care s-a născut Eduard Wachman, muzicianul care, folosindu-si cunostintele căpătate prin studii la Viena si Paris, a ridicat nivelul culturii la Bucuresti. El a colaborat cu alti muzicieni pentru formarea orchestrei filarmonice care va purta mai târziu numele lui George Enescu.

În anul 1894, tot în luna iunie, s-a înfiintat la Paris "Schola Cantorum" datorită lui Vincent d`Indy. La acest Institut s-au format multi muzicieni, printre care si românii: Alfred Alessandrescu, Theodor Rogalski, Constantin Brăiloiu si altii.

Un eveniment deosebit al lunii iunie a fost nasterea în 1860, la Brăila, a uneia dintre cele mai renumite cântărete de operă, Hariclea Hartulary Darclee, care a ajuns cunoscută în întreaga lume. A cântat în premieră rolurile principale din operele: Tosca de Puccini, La Wally de Catalani, Iris de Mascagni, Proserpina de Saint-Saens si altele. A cântat pe marile scene din Milano, Paris, Madrid, Petersburg, Buenos–Aires si altele. Bineînteles că a cântat si la Bucuresti, unde si-a petrecut ultimii ani din viată. L-a avut urmas pe fiul său Ion Hartulary, care a fost dirijorul multor orchestre europene. La Bucuresti a fost mai mult dirijor al orchestrei Radiodifuziunii Române.

În 1868 s-a născut Dimitrie Dinicu, violoncelist si compozitor, unul dintre apropiatii colaboratori ai lui George Enescu, alături de care a contribuit la propagarea lucrărilor unora dintre muzicienii români. A format multi muzicieni, fiind professor la Conservatorul din Bucuresti.

În 1810 s-a născut la Deutz, o localitate de lângă Koln, Jacques Offenbach, care a studiat si a creat la Paris. El este autorul celebrelor operete : Frumoasa Elena, Barbă Albastră, Orfeu în Infern, Viata pariziană si altele. Lui i se datorează crearea celebrului teatru “Bouffes Parisienes”.

În iunie 1801 a fost inaugurată celebra sală “Theater an der Wien” unde au fost prezentate în premieră mondială lucrări de Mozart, Beethoven, Schubert, Johann Strauss, Franz Lehar, Berlioz, Wagner si altii. Această sală a rămas una dintre cele mai cunoscute si apreciate săli muzicale din lume.

În 1894 s-a născut la Arad compozitorul Sabin Drăgoi, profesor la conservatorul din Timisoara si din Bucuresti.

Luna iunie este cea mai bogată prin aparitia unor mari muzicieni. În 1810 s-a născut Robert Schumann care, desi a trăit doar până în 1856, a avut realizări deosebite. Prin pasionanta organizare a concertelor a contribuit la recunoasterea valorii muzicienilor din epoca sa: Chopin, Berlioz, Brahms. El a creat revista “Neue Zeittschrift fur Musik”, care a devenit sursa de apreciere a creatiilor din muzica cultă precum si a fortelor de educare.

O dovadă în plus a bogătiei în aparitia valorilor muzicii este numărul mare al creatorilor în acest domeniu. În încheiere îi amintim pe: Edward Grieg, născut în 1843 la Bergen –Norvegia, Charles Gounod, născut în 1818 la Paris si Igor Stravinski, născut în 1882. Vom reveni cu mai multe detalii despre viata si creatia lor.


Toronto ( ON )




Florica Gheorghescu    6/23/2016


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian