Focurile din Alberta - Fort McMurray renaste din propria cenusǎ
Focurile mistuitoare care au cuprins pădurile Albertei la 1 mai au distrus peste 2,400 de locuinte, clădiri oficiale, publice si structuri petroliere; peste 15,000 de oameni au fost evacuati din orăselul petrolier Fort McMurray – si împrejurimi - generând cel mai mare dezastru natural din istoria recentă a Canadei si o cifră de peste 9 miliarde de dolari în cheluieli de asigurare.
Oamenii locului au primit semnal de evacure încă din clipa în care focul a izbucnit în pădurile din Centennial Trailer Park, însă multi au refuzat să plece initial. Pe 6 mai, autoritătile si armata au pregătit însă convoiul oficial de evacuare cu peste 1,500 de vehicule si populatia a fost deplasată spre sudul provinciei în conditiile în care focul a continuat să se extindă spre nord până la granita cu Saskatchewan. La acea vreme, focul nu fusese izolat si se estima că se va dubla în intensitate. Convoiul de evacure a fost silit să traverzese printr-un tunel de foc. Pericolul imens era intensificat si de faptul că focul a generat “nori vulcanici” cu posibilitatea iminentă de a declansa furtuni de foc si explozii. Iadul însusi părea să fie concurat de acest foc pământean care a mistuit în trei zile peste 156,000 de hectare de păduri lăsând în urmă un pârjol apocaliptic. La jumătatea lunii mai, focul distrusese deja 355,000 de hectare si peste 18 terenuri petroliere.
Alberta a primit sprijin imediat de la partenerii din provincii si guvernul federal. Fortele Armate si Ministerul Apărării au primit directii precise si s-au constituit într-o echipă de urgentă pentru a sprijini eforutrile de evacuare si salvare. Primul Ministru Trudeau a insitat ca eforturile să rămână la nivel national si a refuzat sprijinul oferit de alte state considerând că “ajutoarele nu sunt necesare deoarece sprijinul oferit de celelate provincii este suficient.” – n.r. La sfârsitul lunii mai însă, o echipa imensă de peste 350 de pompieri din Africa de Sud a aterizat în Alberta să dea o mâna de ajutor. Interesant este faptul că acestia au învătat si practicat normele de stingere a incendiului folosind furtunul de apă – fapt inedit pentru sud africani care folosesc doar niste lopeti speciale din lemn ca să oprească incendii, ei neavând apă că principală resursă.
Sigur că intreabarea majoră a tragediei este legată de cauzele acestui dezastru. Tragedia din Alberta nu este un caz izolat în lume. Incendii similare în California si Australia au fost adesea semnalate. Cauzele nu pot fi determinate intodeanuna cu precizie - ceea ce lasă de multe ori loc pentru speculatii strict ideologice - dar există date stiintifice care pot să indice un scenariu realist. Seceta si uscăciunea terenului sunt factorii considerati generatori de incendiu natural. La începtutul lunii mai, Alberta a înregistrat o temperatură record de peste 32 de grade Celsius - complet neobisnuită pentru zona. În plus, arsita a fost extrem de uscată iar factorul de umiditate scăzută sub 12% este considerat critic. Din punct de vedere stiintific, aceste conditii, care au fost urmate de vânt de peste 70 km/ora, au fost determinanti pentru focuri sălbatice care au izbucnit initial la peste 9 km de Fort McMurry extinzându-se rapid si vulcanic. În timp ce oamenii de stiintă au emis ipoteza că recentul val cald produs de El Nino în America de Nord este cauza schimbării de temperatura din acest an, apologetii ecologisti au folosit ocazia pentru a acuza industria petrolieră din zonă că fiind generatoare de schimbarea climatului. În timp ce prima ipoteza are o sustinere stiintifică directă, cea de-a doua este pură speculatie în acest moment.
Locuitorii din Fort McMurray au primit autorizatie să se întoarcă în oras după 18 mai. Cei mai multi vor să revină acasă si să îsi refacă locuintele. Din fericire, 85% din locuinte au rămas intacte si pot fi ocupate după ce reteaua de apă si electricitate vor fi reparate. Multi observatori au comparat spiritul localnicilor cu o adevărată pasăre Phoenix gata să renască din propria cenusă. Sigur că va fi nevoie de mult mai mult decât propria cenusă pentru regenerare. Lăudabil este efortul national si local care i-a determinat pe canadieni să sprijine Fort McMurray. Crucea Rosie a lansat o campanie de ajutorare la nivel federal prin care a adunat peste 50 milioane în sprijunul celor din Fort McMurray.
Lupta cu focul continuă încă în pădurile din nordul provinciei dar spiritul de luptă si capacitatea de rezistentă a celor din Fort McMurry nu au pierit în incendiu ci, dimpotrivă, se pare că au devenit mai puternice.
|
Luiza Mureseanu 6/18/2016 |
Contact: |
|
|