Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Premierul Dacian Ciolos la Ottawa

Eliminarea vizelor, colaborarea economică bilaterală şi întărirea legăturilor dintre Diaspora şi România- obiective ale vizitei la Ottawa a premierului român Dacian Cioloş

Vizita fulger din 15 iunie a liderului guvernului român, Dacian Cioloş, a avut câteva subiecte fierbinţi: eliminarea vizelor pentru cetăţenii români care vor călători în Canada, pregătirea datelor pentru ratificarea Acordului economic şi comercial cuprinzător dintre Uniunea Europeană şi Canada (CETA), dar şi întărirea relaţiilor bilaterale, economice şi culturale.
Agenda a înscris atât întâlniri oficiale cu primul-ministru canadian, Justin Trudeau, dar şi cu preşedinţii Senatului, George J. Furey şi al Camerei Comunelor, Geoff Regan, cu Guvernatorul General, David Johnston, cu ministrul Imigraţiei şi Cetăţeniei, John McCallum şi cu reprezentanţi ai comunităţilor româneşti.

Eliminarea vizelor pentru români-o condiţie în ratificarea Acordului Economic dintre Uniunea Europeană şi Canada

La întrebarea dacă există o dată clară când vizele vor fi eliminate, primul-ministru al României a spus că nu există un termen limită, dar că “a observant o vădită voinţă politică din partea canadiană, pentru ca să se rezolve această problemă” şi speră ca toate datele şi obstacolele tehnice, din legislaţia canadiană să fie rezolvate cât de curând. Vis-ŕ-vis de Acordului economic şi comercial cuprinzător dintre Uniunea Europeană şi Canada (CETA), Dacian Cioloş a precizat că ”suntem fermi pe poziţie şi aşteptăm cu încredere ca partea canadiană să înlăture vizele, ceea ce reprezintă cerinţa şi condiţia noastră şi a Bulgariei, pentru ca acordul să fie ratificat de cele două parlamente”. De fapt , Dacian Cioloş i-a înmânat premierului Justin Trudeau şi o scrisoare din partea omologului lor bulgar, Boyko Borissov.

“Eu îi înţeleg pe canadieni pentru că vor să fie foarte atenţi, ca să nu se mai repete situaţia pe care au avut-o cu Cehia, când în urma ridicării vizelor, la scurt timp, datorită unor situaţii care clamau statutul de refugiat (este vorba de membri ai comunităţii ţigăneşti sau rromă, n.r.), canadienii s-au văzut forţaţi să reintroducă regimul vizelor pentru cetăţenii din Cehia”, mi-a mai spus premierul român.

Diaspora-un liant puternic între Canada şi România

Eliminarea vizelor are drept scop nu numai libera circulaţie în scopuri turistice sau familiale, dar este şi un suport important pentru susţinerea relaţiilor economice bilaterale. Dar, puntea care poate face cel mai bine această legătură, este diaspora. Premierul Dacian Cioloş a avut câteva întâlniri cu oameni de afaceri români, veniţi din Ottawa şi din alte oraşe, arătându-şi dorinţa ca românii să investească în ţară lor de origine.

“Avem nevoie nu numai de investiţii străine în România, dar şi de investitori români care să ajute economia ţării”’,mi-a declarat dumneaui.

De fapt, Bogdan Achihaiei, unul dintre întreprinzătorii privaţi din Ottawa, s-a arătat interesat de posibilitatea realizării unor afaceri între Canada şi România, la care premierul a adăugat că există o seamă de măsuri care să faciliteze aceste demersuri şi că ” se pot accesa şi fonduri europene pentru dezvoltarea unor astfel de proiecte”, a mai precizat premierul Cioloş. Şi, nu este niciun secret faptul că România încearcă să-i readucă acasă pe românii plecaţi peste mări şi ţări, ca să contribuie la reconstrucita ţării, după cum afirma liderului guvernului român..

Întâlnirea cu membrii comunităţilor româneşti i-a adus laolaltă pe oameni cu diverse preocupări şi profesii, printre ei numărându-se şi consulii onorifici de la Calgary, doamna Maria Şerban, alături de Sorin Pescăruş, de la Québec City şi Mircea Roman de la Moncton.

Maria Şerban a ţinut să-i spună premierului că e de la Călgărăşeşti ( o alintare românizatoare şi amuzantă a noii identităţi) şi, mai ales, faptul că ea e mândră că primul-ministru este sălăjan de-a l ei.

I-am remarcat printre cei prezenti pe doamna Ala Mândâcanu, preşedinta Asociaţiei Moldovenilor din Québec, pe Dan Fornade de la Montréal, autorul primului Dicţionar al Personalităţilor Româneşti din Montréal, pe Marc Marinescu, unul dintre membrii marcanţi ai comunităţii de la Montréal, un adevărat liant între comunitatea românească şi cea quebecoise fiind medialiat, pentru merite deosebite aduse Canadei, cu ocazia jubileului de 60 de ani de când Elisabeta a –II-a a Marii Britanii şi a Canadei conduce destinele acestei ţări.

Alegerile parlamentare româneşti bat la uşa

În scurta întâlnire dintre delgatia română şi membrii comunităţilor noastre din Canada, s-a reamintit şi de alegerile din toamnă, când românii sunt aşteptaţi să participle la vot şi, până atunci, să se inscrie în Registrul Electoral, tocmai pentru a se elimina sincopele apărute acum 2 ani.

Unul dintre participanţi i-a reamintit prim-ministrului român că legea canadiană permite organizarea de alegeri pentru un alt stat doar în sediile ambasadelor şi consulatelor ţării respective. Practic, premierul a răspuns că se aşteaptă ca prin înscirerea în Registul Electoral fiecare român să aibă posibilitatea să voteze în formatul pe care îl consideră cel mai potrivit (prin prezentare la urnă sau prin corespondenţă).

Eu personal am vrut să ştiu, de la sursă sigură, dacă actualul prim-ministru se va alia cu vreun partid şi va candida în toamnă, iar răspunsul dumnealui a fost categoric NU.

Toate subiectele puse pe tapet de comunitatea românească şi de către oficialii români s-au dovedit a fi de mare importantă şi actualitate, rămâne însă de văzut câtă voinţă politică şi câtă capacitatea au autorităţile române în împlinirea nevoilor şi dezideratelor mai sus-menţionate şi în respectarea opiniilor şi drepturilor românilor plecaţi peste mări şi ţări.






Cristina Mihai / Ottawa    6/16/2016


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian