Bookfest 2016. Bilanţ & topuri
Cea de a XI-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte Bookfest, desfăşurată în perioada 1 – 5 iunie la Romexpo, şi-a închis porţile, organizatorii şi reprezentanţii editurilor raportând vânzări mai mari decât la ediţia din 2015 a târgului.
“Fată de anul trecut am realizat vânzări cu 10% mai mari decât anul trecut”, spune Mihai Mitrică, directorul executiv al Asociaciei Editorilor din România (AER), organizatorul salonului, precizând că 100.000 de vizitatori au trecut pragul Bookfest.
Top Humanitas
La Humanitas, într-un Top 5 al celor mai vândute titluri, primul loc este ocupat de “Strania istorie a comunismului românesc si nefericitele ei consecinte” de Lucian Boia, urmat de “Nebunia de a gândi cu mintea ta” de Gabriel Liiceanu, “Nelinisti vechi si noi”, noua carte a lui Andrei Plesu, “Cum gândesc politicienii” de Radu Paraschivescu și volumul colectiv în coordonarea arhitectei Gabriela Tabacu — “Bucurestiul meu”.
Top Humanitas Fiction
La Humanitas Fiction, Top cinci începe cu “Iuda” de Amos Oz, a doua pozitie fiind ocupată de romanul lui Boualem Sansal “2084 Sfârșitul lumii”, carte care a primit Marele Premiu al Academiei Franceze în 2015, a precizat Maz.
Pe cea de-a treia pozitie s-a situat celebra carte a lui Franz Kafka “Scrisoare repetată”, pe patru — “Toată lumina pe care nu o putem vedea” de Anthony Doerr (o carte care a primit Pulitzer în 2015), iar pe cinci cartea scrisă de Amos Oz împreună cu fiica lui “Evreii si cuvintele”. Tot pe locul cinci, la diferentă de doar câteva cărti, se află “Rosa Alchemica şi alte scrieri” de W.B. Yeats.
Top Polirom
Polirom a înregistrat vânzări cu 10% mai mari decât anul trecut, primele patru locuri fiind ocupate în ordine de “Sexualitate si societate. Istorie, religie, literatură” de Andrei Oisteanu; “Durere” de Zeruya Shalev; “Ea si El. Biografia unei relatii” de Aurora Liiceanu si “Lumea în Si bemol” de Dan Grigore în dialog cu Dia Radu.
Top Cartea Românească
În Top 5 Cartea Românească, ordinea este următoarea: “Iubirile de tip pantof. Iubirile de tip umbrelă” de Matei Vișniec; “Darul lui Serafim” de Simona Antonescu; “Pascal desenează corăbii” de Radu Niciporuc; “Lâna de aur. Călătorii și călătoriile în literatura română” de Mircea Anghelescu și “Anii ’30. Extrema dreaptă românească de Zigu Ornea.
Top Litera Întâlnire cu istoricul Fania Oz-Salzberger, coautoare alături de Amos Oz a bestsellerului "Evreii şi cuvintele" (Editura Humanitas Fiction)
Întâlnire cu istoricul Fania Oz-Salzberger, coautoare alături de Amos Oz a bestsellerului “Evreii şi cuvintele” (Editura Humanitas Fiction)
La Litera, pe primele două locuri în Top 5 se află cărtile-mărturie semnate de Svetlana Aleksievici, laureata Premiului Nobel pentru Literatură 2015: “Războiul nu are chip de femeie” si “Ultimii martori”.
Pe locul trei se situează scriitorul norvegian Karl Ove Knausgard, cu al doilea volum din celebra serie autobiografică “Lupta mea. Cartea a doua. Un bărbat îndrăgostit”, locul patru fiind ocupat de cea mai nouă apariție în seria Kronika, semnată de Paul Dobrescu, profesor la Facultatea de Comunicare și Relații Publice din cadrul SNSPA, București, “Crizele de după criză”. In Top 5 se regăsește si cel mai nou titlu din imprintul Introspectiv, “Mindware, Instrumente pentru o gândire inteligentă” de Richard E. Nisbett.
Top Litera Mică
La Litera Mică, pe primul loc al vânzărilor se află “Soy Luna, Marea aventură, Disney!”, următoarele locuri fiind ocupate de “Iepurasul care voia să adoarmă” de Carl-Johan Forssen Ehrlin, “Henry si puterea imaginatiei” de Skye Byrne, “Star Wars. Trezirea fortei” si “Descendentii. Insula pierdutilor” de Melissa de la Cruz.
Nemira, care a aniversat 25 de ani de la înfiintare, a înregistrat vânzări cu 40% mai mari decât anul trecut.
Top Nemira
Cea mai vândută carte Nemira la Bookfest 2016 a fost “Viata mea” de Charles Chaplin, pe locul doi s-a situat al doilea volum din seria Outlander, “Talismanul” de Diana Gabaldon, apărut în colectia Nautilus, locul al treilea fiind ocupat de “Misterul regelui. Despre scris” de Stephen King.
Pe locul al patrulea s-a situat “Fata cu toate darurile” de M.R. Carey, iar pe locul al cincilea “Marea Sansă” de Olivia Manning, primul roman din Trilogia Balcanică, apărut în colectia Babel.
La carţi pentru Copii, editura Nemira a avut următorul top: “Bufnita care se temea de întuneric” de Jill Tomlinson; “De ce vă certati, Matei?” de Brigitte Weninger si “Alice în Tara Minunilor”, adaptare de Emma Chichester Clark.
Top Corint
La Corint, care a înregistrat vânzări cu 35% mai mari decât în 2015, cele mai vândute titluri au fost: “Islamism” de Glenn Beck, “Povestile Pelesului” de Carmen Silva, “Amărâte si vesele. Vieti de jupânese si cucoane” de G. Gane.
Top Curtea Veche Publishing
La Curtea Veche Publishing, topul celor mai bine vândute titluri are pe primele două locuri cărțile polițistului Marian Godină “Flash-uri din sens opus” și “În misiune cu Marian”, urmate de “Cea mai frumoasă poveste. Nu vom putea evada din istoria noastră” de Adrian Cioroianu.
Top Editura All Lansare de carte: Călătoria spre obârşie. Biografia lui GGM, de Dasso Saldivar
Lansare de carte: Călătoria spre obârşie. Biografia lui GGM, de Dasso Saldivar
La standul Editurii All, care a vândut aproximativ la fel ca anul trecut, în topul celor mai bine vândute cărti s-au situat “Central Park” de Guillaume Musso, seria “Pisicile războinice” de Erin Hunter, “Sub acoperire. Povestea politiei secrete britanice” de Rob Evans si Paul Lewis, “Ultimul vis al Cleopatrei” de Christian Jacq si “Asa ceva nu s-ar putea întâmpla niciodată” de Jon McGregor.
Top Paralela 45
Pentru Paralela 45, cele mai vândute cărti au fost din colectiile “Opera poetică” si “Qpoem”, volumul “Lumea imaginată de…”, ultimul succes international semnat de Keri Smith, precum si volumele din colectia “Portalul magic”. De succes la public s-au bucurat si volumele bilingve român-englez, român-francez, român-german.
Top Editura TREI
La Editura TREI, pe primul loc se află “Carieră malefică” de Robert Galbraith (aka J.K. Rowling), urmată de “Cartea clanului din Baltimore” de Joel Dicker, “Banda celor sase ciori” de Leigh Bardugo, “Convinge-mă” de Lee Child sși “Povestea unui nou nume” de Elena Ferante.
Top RAO
La RAO, primul loc a fost ocupat de cartea lui Gabriel Garcia Marquez “Călătorie spre obârsie”, urmată de “Capătul Vesniciei” de Ken Follet; “În bucătăria lui Joseph” de Joseph Hadad; “Biblia pierdută” de Igor Bergler și “Cartea vinurilor” de Marinela Vasilica Ardelean.
|
Sabin Popescu 6/6/2016 |
Contact: |
|
|