In Piata Presei Libere a fost inaugurat Monumentul 'Aripi', dedicat rezistentei anticomuniste
Monumentul 'Aripi', realizat de sculptorul Mihai Buculei si dedicat luptatorilor din rezistenta anticomunista 1945 - 1989 din Romania si Basarabia, a fost inaugurat luni, in Piata Presei Libere din Bucuresti, in prezenta presedintelui Klaus Iohannis si a fostului sef al statului Emil Constantinescu, relateaza Agerpres.
La eveniment au fost prezenti aproximativ 300 de fosti detinuti politici, deportati si urmasi ai acestora, reprezentanti ai asociatiilor fostilor detinuti politici din fostele tari comuniste si elevi ai liceelor din Bucuresti.
Manifestarea a inceput cu intonarea imnului national de catre fanfara Regimentului de Garda 'Mihai Viteazul' si pastrarea unui moment de reculegere in memoria victimelor comunismului. A urmat dezvelirea placii 'In memoria luptatorilor din rezistenta anticomunista 1945 - 1989'.
Presedintele Klaus Iohannis a declarat ca in timpul comunismului a fost spusa 'o poveste mincinoasa'. 'In cei 45 de ani de dictatura comunista, noua, romanilor, ni s-a spus decenii intregi o poveste mincinoasa despre istoria natiunii noastre. Ni s-a spus ca nu a existat rezistenta si ca romanii au dorit si au sustinut regimul comunist. Astazi, stim fara urma de indoiala ca regimul comunist a fost instaurat prin crima si teroare, prin forta armelor, de o armata straina de ocupatie, potrivnica vointei natiunii. Impotriva comunismului s-au ridicat insa sute de mii de oameni, cunoscuti astazi sau nu, care si-au riscat viata si libertatea pentru ca democratia si demnitatea poporului roman sa nu fie infrante. Lor le este dedicat monumentul 'Aripi'. In calitate de presedinte al Romaniei, imi exprim profunda recunostinta pentru sacrificiul si curajul luptatorilor din rezistenta anticomunista, ale militantilor partidelor democratice anihilate de comunisti, ale oponentilor si disidentilor. Sunteti eroii pe care Romania ii va onora mereu', a spus Klaus Iohannis.
Monumentul 'Aripi' este reprezentat sub forma a trei aripi realizate din otel inoxidabil, cantareste peste 100 de tone si are o inaltime de peste 20 de metri.
'Inauguram astazi un monument din otel si piatra menit sa aminteasca in secolele ce vor urma sacrificiul celor care s-au jertfit pentru tara lor si pentru idealurile libertatii, adevarului, dreptatii si credintei. (...) Acest monument reuneste un tumul acoperit de iarba, un mormant simbolic de care multe trupuri ale celor care au fost victimele represiunii comuniste, risipite in tara si in pamanturi straine, nu au avut parte. Cele trei aripi imagineaza sufletele lor tasnind spre cerul credintei care i-a ajutat sa reziste torturilor. Placa frontala din piatra rosie aminteste mereu de sangele varsat pentru salvarea si apararea onoarei poporului roman', a afirmat fostul presedinte Emil Constantinescu.
El a precizat ca inaugurarea monumentului 'Aripi' in prezenta putinilor supravietuitori ai represiunii comuniste nu este suficienta avand in vedere criza morala in care se afla Romania. 'Monumentul (...) va imbogati artistic si cultural capitala Romaniei. Este oare de ajuns? Categoric nu, pentru ca in prezent tara noastra, desi beneficiaza de garantii pentru asigurarea independentei, integritatii si unitatii cum nu a avut vreodata in istorie, de un regim democratic si de un progres economic, este inca profund divizata si parcurge o criza morala majora pe care numai organele de justitie sau institutiile de forta sau conducerea politica nu o pot rezolva. Ne aflam in aceasta situatie pentru ca am pierdut valorile morale autentice si modelele umane capabile sa le reprezinte si ele au fost inlocuite de false valori si de false modele. Prin uitare si minciuna s-a ajuns la o angoasa generalizata, care inseamna singuratatea fata de sine si fata de ceilalti. Numai recuperarea memoriei istorice poate sa duca prin cunoasterea si asumarea adevarului la o adevarata constiinta de sine si la o constiinta nationala si o identitate nationala, intr-o lume globalizata in deriva', a adaugat Emil Constantinescu.
Monumentul 'Aripi' este un proiect initiat in 1997 de Asociatia Fostilor Detinuti Politici din Romania si sprijinit de presedintele Emil Constantinescu. Proiectul a inceput in urma unui concurs de solutii organizat de Ministerul Culturii, fiind sustinut financiar de minister pana in 2007. Ulterior, proiectul a fost preluat de Primaria Generala a Municipiului Bucuresti si a fost finalizat la inceputul anului 2016.
'In fata dumneavoastra se afla un mormant imaginar al zecilor de mii de morminte necunoscute noua. Din el se inalta spre cer cele trei aripi reprezentand Sfanta Treime. Aceste aripi poarta spre inaltul cerului desigur sufletele noastre, ale zecilor de mii de fosti detinuti politici si deportati, azvarliti miseleste, in miez de noapte, in gropi comune, fara slujba religioasa, fara lumanare, fara cruce', a afirmat presedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania, Octav Bjoza.
El a precizat ca 'Aripi' este mormantul imaginar al luptatorilor pentru libertate, dreptate, adevar si credinta stramoseasca. 'Poate este primul, poate chiar singurul monument care aduna in el toate etniile, toate cultele si toate politicile', a subliniat Octav Bjoza.
La randul sau, primarul general interimar al Capitalei, Razvan Sava, a amintit ca monumentul 'Aripi' a fost instalat in Piata Presei Libere in locul fostei statui a lui Lenin. 'Putem spune ca Piata Presei Libere reuseste o binemeritata exorcizare de umbrele trecutului si asta pentru ca (...) atata amar de vreme aici a fost locul unde s-a aflat unul din simbolurile comunismului, statuia lui Lenin. Ideea de a amplasa tocmai aici un monument dedicat tuturor victimelor luptei anticomuniste din Romania a venit natural', a spus Sava.
Evenimentul s-a incheiat cu depuneri de coroane de flori la baza monumentului 'Aripi'. Printre cei care au depus coroane de flori s-au numarat Klaus Iohannis si Emil Constantinescu. De asemenea, ministrul Apararii Nationale, Mihnea Motoc, a depus o coroana de flori din partea Guvernului.
Elevi din licee si scoli din Bucuresti au oferit flori fostilor detinuti politici.
|
Anghel Dogariu 6/2/2016 |
Contact: |
|
|