Diversităţii Culturale - Dialog şi Dezvoltare
Universul în care ne desfăşurăm viaţa astăzi a devenit atât de complex, încât ne da senzaţia paradoxală de strâmtoreală. Lumea de azi a căpătat o structură mult schimbată faţă de ceea ce am ştiut noi până nu demul în raport cu capacitatea de a descoperi în jurul nostru miraculoasa bogăţie creată de diversitate.
Noutăţile dau năvală peste noi, se adună, se împletesc, se ţes, se diversifică, s-au nuanţat până la infinit după nişte reguli care nouă ne scapă şi de la un timp constatăm că ne aflăm în faţa unor realităţi care de multe ori ne pot intriga, mira, revolta sau speria chiar. Diversitatea şi-a întins larg aripile peste tot în lume şi dacă ne uităm bine şi în interiorul nostru.
Dintotdeauna s-au comentat diferenţele care ne stau sub ochi în tot atâtea feluri, fără număr şi s-a scurs multă cerneală descriind-o sau făcând recomandări, dar astăzi se vorbeşte din ce în ce mai mult şi cu alţi termeni despre diversitate. Pe plan mondial se vorbeşte mai ales de o diversitate culturală, despre o multiculturalitate ca de un imperativ etic impus de respectarea demnităţii persoanei umane, ca despre o valoare a comunităţii internaţionale.
In acest imperiu al diversitătii, părerile apar diametral opuse. În timp ce o parte a omenirii proslăveste diversitatea, o altă parte o calcă în picioare cu consecinţe devastatoare în masă pe plan mondial.
Oamenii cu sufletul curat şi bun – şi nu puţini la număr – cred că frumuseţea vieţii constă în diversitatea ei, că aceasta este o caracteristică definitorie a umanităţii, deoarece ea creează o lume variată care măreşte numărul opţiunilor şi îmbogăţeşte capacităţile şi valorile umane. Diversitatea este esenţa multiculturalităţii, ea ne prezintă diferenţele dintre culturi şi totodată frumuseţea de a le găsi împreună.
A fi divers înseamnă a fi altfel, căci bunul Dumnezeu ne-a creat pe fiecare ca pe o fiinţă unică şi tocmai de aceea, lumea este de mii de ori mai frumoasă. Diversitatea înseamnă unicitate şi multiplicitate, parte şi întreg, echilibru şi spirit de independenţă, înseamnă si capacitatea de a trăi în armonie cu ceilalţi. Ea este principalul resort al dezvoltării durabile a comunităţilor, popoarelor şi naţiunilor.
Multiculturalitatea înseamnă bucuria de a trăi înconjurat de un tumult de idei, concepte, credinţe şi personalităţi ivite din medii culturale cu totul şi cu totul diferite. Aşadar, pentru această categorie de oameni, diversitatea este principalul resort al dezvoltării durabile a comunităţilor, popoarelor şi naţiunilor,e în beneficiu tuturor.
Existenţa este una singură. Ea se exprimă în milioane de forme, însă spiritul care este exprimat este acelaşi. Este o singură divinitate, cu o varietate infinită de creaturi.
Şi dacă cei mai mulţi oaneni cred astfel, pe de altă parte, sunt altii, precum islamistii, care nu acceptă diversitatea. Astfel a apărut intoleranţa si teroarea. Rădăcinile conflictelor pe plan mondial determinate de terorismul oriental, îl constituie factorul ideologic-religios. Religia a devenit pentru islamişti elementul vital pe care îşi clădesc acţiunile şi astăzi asistăm la extinderea fenomenului terorismului religios. Terorismul islamic şi-a propus să aducă islamul la conducerea planetei, deoarece numai această religie, cred ei, este cea adevărată şi importantă, numai ea are o misiune mesianică. El vizează lumea întreagă, dar mai ales civilizaţia occidentală, în special cea europeană şi configuraţia ei acutală de înfluentă americană.
Problema terorismului este discutată actualmente la nivel înalt în cele mai cunoscute organizaţii internaţionale în care se propun noi abordări, concepţii, căi şi soluţii de combatere a acestui flagel.
Zi Mondială a Diversităţii Culturale pentru Dialog şi Dezvoltare” este o sărbătoare mai recentă, propusa în cadrul celei de-a 31-a Sesiuni a Conferinţei Generale UNESCO din noiembrie 2001. La această dată, cele 185 de state membre au adoptat în unanimitate “Declaraţia Universală asupra Diversităţii Culturale”, act fondator al unei noi etici promovate la începutul secolului XXI. În anul următor, 2002, a decis proclamarea zilei de 21 mai drept “Ziua Mondială a Diversităţii Culturale pentru Dialog şi Dezvoltare”.
Pichering ON
|
Elena Buica 5/29/2016 |
Contact: |
|
|