Perceptia binelui
Calitatea vietii noastre depinde de pereptia pe care o avem fată de experientele prin care trecem. Oamenii stiu asta cumva în adâncul lor, chiar dacă nu-si amintesc în fiecare clipă pe care o trăiesc.
Trăim vremuri în care setea de a-i judeca pe ceilalti a atins cote îngrijorătoare. Stirile care contin greseli ale starurilor, persoanelor publice sau politice, sunt savurate cu o poftă nebună. Ziarele cu asemenea stiri sunt la mare căutare, emisiunile de aceeasi natură au rating-uri în crestere iar articolele on-line de acest gen devin virale în câteva ore. Toti trecem prin experiente grele la un moment dat, însă nu toti avem aceeasi trecere tocmai datorită acestor diferente de perceptie.
Cei mai multi preferă să spună că lumea e rea, că cei din jurul nostru sunt indiferenti, că ceilalti ar trebui să fie mai buni, mai toleranti si să ne ofere mediul în care să putem să trăim si să ne dezvoltăm frumos. Preferăm să facem asta pentru că e mult mai greu să ne concentrăm pe ce putem face noi, fiecare in parte, pentru ca lumea în care trăim să fie mai bună si mai tolerantă.
Trăim într-o cultură a victimizării în care fiecare om caută să-si justifice ne-împlinirile dând vina mediul neprielnic în care trăieste (pe familia care nu-l întelege, pe sistemul politic sau pe cel de învătământ, pe radiatii, sau pe cine stie ce altceva). O astfel de cultură naste violentă, iar violenta se răsfrânge asupra celor mai putin puternici, a celor fără sprijin din partea familiei sau prietenilor si / sau fără posibilităti financiare.
Credem că există un potential maxim în fiecare dintre noi pentru a depăsi limitele conditiei umane: frica, suspiciunea, îndoiala si ura. Credem cu tărie că potentialul nostru si puterea noastră de a depăsi limitele sunt acolo, în fiecare inimă si asteaptă doar un click pentru a fi accesate. Credem că noi toti suntem aici pentru a experimenta lucruri diferite si nimeni nu ar trebui să concureze cu nimeni, deoarece experientele sunt doar diferite modalităti de a ne regăsi sinele nostru.
Se spune că "viata bate filmul" si stim cu totii că asta nu e doar o vorbă. Dacă am sti toată povestea celui de lângă noi, cu toate durerile si bucuriile din ea, cu toate traumele pe care le-a depăsit, am constata că fiecare comportament pe care-l manifestă are o explicatie, si că, de fapt, din unghiul de vedere al povestii sale, tot ceea ce face uneori este justificat. Am mai descoperi si faptul că nu suntem chiar atât de diferiti, că functionăm aproximativ pe baza acelorasi tipare. Am fi mult mai blânzi unii cu ceilalti si mult mai toleranti. Dacă am sti toată povestea...
Credem că primii pasi spre prietenie, intelegere, sunt : toleranta, acceptarea si compasiunea pentru toate fiintele din jurul nostru, pentru semenii nostri. Credem că suntem oglinzi fiecare dintre noi unii pentru ceilalti si în acest fel ne ajutăm reciproc să evoluăm. Si mai credem că în fiecare experientă există întelepciune iar noi trebuie doar să fim răbdători să o găsim. Internetul si retelele sociale, au facilitat umilirea publică prin rapiditatea împrăstierii informatiei, actiunea la fel de rapidă a asa-numitului "efect de turmă" si prin oportunitatea de a posta comentarii anonime.
Toti ne dorim o lume mai bună. Unul dintre pasii spre o astfel de lume mai bună este acela de a ne gândi la efectele actiunilor noastre, la ampren-tele pe care le lăsăm în sufletele celor cu care intrăm în contact direct sau in-direct (online).
Indiferent de credintele noastre, de conceptiile pe care le avem despre lume si viată, ne uneste cu sigurantă un lucru: suntem oameni - ne nastem, experimentăm viata si plecăm din ea asa cum am venit, egali. Nu câstigăm nimic din a-i judeca pe ceilalti, inainte de a ne judeca pe noi.
|
Puiu Popescu 5/26/2016 |
Contact: |
|
|