Pe teme de sanatate : Eficienta Medicinei Antice este exagerata si romancizata
Ma intilnesc cu multi oameni si pacienti si stind de vorba mai pe larga, asa, in general, despre medicina, idea asta apare din cind in cind: ca medicina antica era avansat pentru vremea acea, ca diagnosticare si metode terapeutice si ca doctorii/vracii acelor vremuri erau foarte iscusiti in a vindeca.
Parerea mea este alta, si am sa incep prin: Teoria mea este ca pina cam pe la inceputul secolului XX, medicina a fost aproape in totalitate istoria effectului placebo. Ce inseamna asta? Inseamna ca majoritatea plantelor, substantelor, folosite in medicina erau ineficiente si utilizate pentru boli pentru care noi, astazi, stim ca nu aveau nici un effect fiziologic sau psihologic. Aceasta este pe larg definitia efectului placebo in medicina.
In medicina contemporana a secolului XXI, efectul placebo este efectului terapeutic la nivel psihologic sau psi-fiziologic produs prin folosirea unui placebo, ca si ,de asemenea, imbunatatirea spontana a unei boli/sindrom ca urmare a ultilizarii unui placebo. Un placebo poate fi folosit cu sau fara stiinta ca este un placebo. De asemenea, tratamente care sunt prescrise in speranta ca sunt eficiente dar sunt de fapt placebo dupa evaluari obiective. Cu aceste definiti in gind, sa examinam pe scurt medicamentele (plantele) folosite in doua mari civilizatii antice, Babilonia si Egipt.
Babilonia-Assiria – din cele 250 de medicamente de origine vegetala si animal descries in tabletele Sumariene numai o mina din ele le mai folosim in zilele noastre, cum ar fi: anise, cardamom, coriandru (digestive tonice); ulei de ricin si colocynth (laxative puternice/purgative care nu mai sunt folosite in ziele noastre datorita efectelor secundare); mandrake si henbane (sedative/purgative, scoase din uz in zilele noastre datorita efectelor secundare foarte puternice); cannabis pentru depressi si dureri neuralgice; opium pentru dureri de tot felul (nu stim daca semintele de opium erau folosite, in acest caz este fara valoare); belladonna pentru dureri (din nou, nefolosita azi). Egipt – Papirusurile din Ebers , scrise acum 3500 de ani sunt cele mai importante papirusuri medicale din Egipt. Ele contin cam 800 de prescriptii medicale si mai mult de 700 de medicamente de origine animala, vegetala si mineral, toate, cu citva exceptii, lipsite de valoare medicala, adica placebos. Exceptiile sunt: colocynth, uleiul de ricin si senna (purgative); turpentine, hyoscyamus si pomegranate (pentru eliminare de paraziti intestinali); ficat de bou pentru imbuntatirea vederii de noapte (posibil efficient, datorita concentratiei mare de vit.A in ficat); saruri de cupru si mierea ca antiseptic; tonice digestive ca musetel, coriandru, menta, anason, cimbru; mucegaiul de pe piine, folosit ca antibiotic; frunze de salcie, folosite ca antiseptic (dar noi stim astazi ca frunzele au foarte putin salicilin, deci era un placebo). Mierea este cel mai mentionat medicament in papirusurile egiptene, si era folosita in principal, pentru vindecarea de rani.
Ca o paranteza aici, in Egiptul antic, pacientii erau tratati cu bucati din varuiala de pe pereti; cu singe de diferite animale (cel mai des sopirle si pisici); grasimea de gisca, bou, pisica, sarpe, hipopotam, soarece; bucati de craniu uman facut pulbere; carapace de broasca testoasa; dinti de lebada etc…..acestea erau tratamentele normale; toate se incadreaza in definitiile de placebos si erau deci inutile, ca sa nu spun periculoase si chiar mortale uneori. De asemenea, vracii egipteni erau mari amatori de excremente; se foloseau in special de la oameni si de la alte 18 creaturi, cum ar fi crocodile, pisica, magar, ciine, porc, oaie, gazela, pelican si muste. Excrementele umane si animale erau folosite in special sa indeparteze spiritele malefice, in linie cu conceptul predominant al acelei vremi unde boala era vazuta ca un blestem adus de un spirit malefic. Lasarea de singe era de asemenea folosita pentru a purifica corpul de spirite malefice.
Nimic nu se cunoaste despre eficacitatea medicamentelor folosite in medicina antica. Nu exista nicaieri nici o explicatie clinica de ce vracii foloseau ceva si nu altceva; nu exista nici un indiciu despre frecventa cu care se prescria ceva sau despre valoarea terapeutica, adica daca vindeca sau nu. Nici un indiciu nicaieri. Acestea au fost faptele care m-au condus la teoria mea ca eficacitatea medicine antice este mult exagerata si romantizata si ca majoritatea efectelor obtinute de vracii antici se datorau efectului placebo.
Val Cremanaru, ND Doctor of Naturopathic Medicine www.ValND.com 3049 Kingston Road Scarborough, M1M 1P1 416.261.8181
|
Val Cremanaru, ND Doctor of Naturopathic - Scarborough 5/26/2016 |
Contact: |
|
|