,,Convorbiri literare” si forta de a uni sub semnul valorii în cultură
De curând (21-23 aprilie 2016) s-au desfăsurat la Iasi Zilele revistei ,,Convorbiri literare” al cărei redactor-sef este Spiridon Maria Cassian, presedintele Filialei Iasi a U.S.R., poet, prozator si jurnalist de marcă, ce a preluat stafeta transmisă de Dumitru Ignea, Corneliu Stefanache, Corneliu Sturzu, Alexandru Dobrescu, directorii seriilor de dupa 1970 ale acesteia.
Un eveniment cultural remarcabil cu atât mai mult cu cât a ajuns la o editie jubiliară, a 20-a si ,,deschide anul 150 de la aparitia revistei „Convorbiri literare”. La debutul acestei manifestări culturale (1997, la un an după aparitia noii serii a revistei: ianuarie 2016), produs din dorinta exprimată atunci de a marca cei 130 de ani de la aparitia revistei, nu se preconiza poate cota de succes si popularitate pe care o va atinge, astăzi reprezentând un adevărat brand al Iasilor si al întregii tări, de ce nu. Cu acest prilej aniversar, Cassian Maria Spiridon a realizat o foarte cuprinzătoare trecere în revistă a celor douăzeci de editii ale Zilelor revistei – articolul Douăzeci de întâlniri convorbiriste – publicat în nr 5 al acesteia a.c.., din care redăm un scurt fragment: ,,au trecut două decenii de cînd, primăvară de primăvară, talanga Junimii adună numeroasele triburiliterare de pe meleagurile vechii Dacii, dar si de prin alte zări, la Zilele revistei «Convorbiri literare». Colaboratori mai vechi si mai noi, prieteni si iubitori ai revistei si traditiei sale, literati si oameni de cultură, la chemarea redactiei s-au adunat spre a participa la diversele simpozioane si colocvii propuse în program, nu mai putin la banchetul final.”
În avanscena derulării evenimentului, s-a vorbit despre importanta prestigioasei reviste ce a marcat decisiv cultura română (odată cu fondarea sa la 1 martie 1867 si ,,botezarea” de către Iacob Negruzzi) prin directia nouă, modernă (datorată programului sustinut de liderul ei spiritual, Titu Maiorescu) care a dus la înflorirea vietii literare si culturale românesti, longevitatea revistei apărută neîntrerupt până în 1944 (I.Bogdan,Simion Mehedinti, I.E. Toroutiu reusind cu greu să mentină ,,spiritul junimist” de a ,,apela mereu la interventia legilor estetice”), despre rolul si locul ei astăzi în promovarea literaturii române valoroase si formarea unui curent de opinie în acest sens. Presa ieseană (cotidiane, radio, tv) a marcat opiniile pline de substantă ale unor membri ai colectivului de organizare a acestui eveniment cultural, colaboratori, universitari, scriitori: Antonio Patras, Mircea A. Diaconu, Paul Aretzu, Maria Sleahtitchi s.a. ,,Este o revistă care, după cum stiti, va împlini 150 de activitate, în 2017, iar noi încercăm (si, zic eu, reusim) să păstrăm traditia primei serii conduse de Negruzzi si Maiorescu, să dezvoltăm spiritul estetic si, mai ales, pe cel etic foarte important în aceste timpuri. Am preluat-o în decembrie 1995 si, fără falsă modestie, pot să afirm că avem un puternic colectiv de critici, poate cel mai puternic, cu cele mai multe pagini de critică literară, atât de necesare în spatiul literar românesc. Mai ales în conditiile unei distributii defectuoase a cărtilor. Putem afirma că revista noastră ajunge în multe colturi, având o difuzare foarte bună, inclusiv în supermarket-uri”.”- afirma Spiridon Maria Cassian la editia din 2015.
Deschiderea oficială a avut loc într-o atmosferă deloc festivistă, destinsă, firească, tipic convorbiristă, joi, 21 apr., în fata unei săli întesate de public, la Casa cu Absidă „Laurentiu Ulici”, cu proiectia unui emotionant film-retrospectivă a întâlnirilor convorbiriste, realizat de Doina Bazgan, de la Radio Iasi, urmată de salutul redactorului-sef al revistei care a făcut o sucintă prezentare a istoricului acestui eveniment, încheind cu remarca ,,Astăzi, la editia XX, dintre premiantii primei editii (Dan Laurentiu, Al.George, Luca Pitu, George Astalos), mai este printre noi doar Cristian Livescu.”, invitând la un moment de reculegere în memoria confratilor plecati la ,,poporul stelelor”în acest an (între care, profesorul nostru drag, Al. Andriescu). Au urmat apoi rostiri ale primarului ad-interim al Iasului, Mihai Chirică, academicienilor Nicolae Breban din Bucuresti, Vasile Tărâteanu dn Cernăuti, Adam Puslojic din Serbia, scriitorilor Arcadie Suceveanu, presedintele Uniunii Scriirorilor din Republica Moldova s.a.
Un program generos, desfăsurat pe trei zile la sediul Filialei Iasi a USR (Casa cu absidă Laurentiu Ulici) si la Sala Verdi, Congress Hall, Palas, cu invitati de marcă, pe măsura importantei evenimentului convorbirist - Nicolae Breban, Ana Blandiana, Ileana Mălăncioiu, Varujan Vosganian Neculai Constantin Munteanu s.a -, redutabili scriitori români din Basarabia, nordul Bucovinei,Serbia, din tară si diaspora, multi dintre ei laureati ai editiilor anterioare, unii prezenti pentru prima oară (jurnalistul si poetul Ion Ciurea Weidner, D.W.Köln). Momente memorabile au constituit colocviile Iacob Negruzzi, director al Revistei „Convorbiri literare”în perioada 1 martie 1867 – 31 decembrie 1894; Duiliu Zamfirescu , clasic al literaturii române, colaborator al „Convorbirilor literare”, interventiile istoricilor si criticilor literari prezenti (Nicolae Cretu, Antonio Patras, Emanuela Ilie, Livia Iacob, Liviu Papuc) reusind să readucă în atentia participantilor aceste nume mari de făuritori de cultură, invitând la dialog si reverentă. Ele au fost urmate de lansarea volumului I (părtile I-II) din „Corpus de texte ilustrative”. Despre cele două personalităti care au marcat hotărâtor destinele si istoria revistei, vorbeste, într-un text dens de informatii si cu o privire axiologică pertinentă asa cum ne-a obisnuit, istoricul si criticul literar, profesorul universitar Dan Mănucă - fost director al Institului de Filologie ,,A. Philippide” al Academiei Române (1990-2009), coordonatorul Dictionarului literaturii române de la origini până la 1900, cel care a avut aproape două decenii (din 1996) rubrică permanentă si în calitatea de redactor-sef adjunct (august 2001) a acestei noi serii a revistei. Desi nu a fost prezent, din motive de sănătate, spiritul său a planat asupra participantilor prin echilibrul si dreapta sa judecată valorică.
Conferinta Soarta revistelor literare sustinută de acad. Nicolae Breban, asteptată cu mult interes, a impresionat auditoriul numeros prin finetea broderiei ideilor, sublinierea importantei revistelor literare, a ,,Convorbirilor literare”, cea mai veche publicatie de cultură românească, a noii serii a acesteia, secretul succesului unei reviste constând, în viziunea sa, în a avea la cârmă ,,o personalitate catalizatoare”, care are capacitatea, stiinta, arta atragerii de colaboratori de marcă, a unui colectiv redactional dedicat care gândeste, urmăreste ,,rubrici fixe valoroase si incitante” rămânând în sfera culturală a esteticului, echidistantă politic, deschisă spre nou dar respectând traditia si modelând gusturile de lectură ale publicului, păstrând dreapta cumpănă axiologică.
Podiumul poetic - alt moment impresionant al programului - a excelat prin lecturi din creatia proprie a poetilor Ileana Mălăncioiu, Ana Blandiana, Aura Cristi (Bucuresti), Vasile Tărâteanu (Cernăuti), George Vulturescu (Satu Mare), Arcadie Suceveanu, Iulian Filip, Leo Butnaru, Maria Sleahtitchi, Ianos Turcanu (Chisinău), Angela Furtună, Ovidiu Vântilă (Suceava), Radu Florescu, Nicolae Sava (Piatra Neamt), Ion Cristofor (Cluj), Christian W. Schenk (Germania), Florentin Palaghia (Franta), Daniel Corbu, Adi Cristi, Nicolae Panaite (Iasi), s.a.; un recital muzical realizat cu sprijinul Filarmonicii de Stat „Moldova”din Iasi, a Colegiului National de Artă ,,Octav Băncilă”.
Unul din momentele cele mai asteptate l-a constituit Gala premiilor anuale ale Revistei „Convorbiri literare”, decernarea premiilor hotărâte de Juriul alcătuit din membrii redactiei între care universitarii Constantin Dram, Antonio Patras, evident, redactorul-sef al revistei, poetii Marius Chelaru, Adi Cristi. Mult râvnitul trofeu ,,Opera Omnia” a fost atribuit, la această editie jubiliară, poetului si traducătorului sârbo-român (,,sârbo-valah”) Adam Puslojic din Belgrad. , poet asteptat si la editia a treia a altui eveniment iesean, ,,Poezia la Iasi”(proiect cultural semnat de Adi Cristi si Spiridon Maria Cassian desfăsurat în perioada 22-29 mai 2016), în cadrul căruia figurează cu lansarea noii sale cărti de versuri „Exaltare din abis” si recitalul extraordinar de poezie „Poetul slav si daco-mut”. Două versuri din creatia sa în limba română - ,,Eu sunt soldatul Poeziei românesti ! / Dar Tu, Doamne, esti?” - sunt emblematice pentru opera de ansamblu a acestei personalităti ce trăieste profund, exploziv, bucuria situării sub cupola scrisului si a unirii prin cultură, a unei tinereti fără bătrânetea spiritului, neobosit sub amintirea lui Nichita Stănescu si a iubirii pentru Eminescu. Anul trecut acest premiu fusese acordat academicianului Dumitru Radu Popescu (,,un scriitor între linii”, cum îl defineste mai tânărul critic literar iesean Mircea Platon), care a sustinut, în Aula ,,Mihai Eminescu”, o conferintă despre ,,vânt si despre cai” (,,deoarece, după cum stiti, în definitia lui G. Călinescu, calul lui Făt Frumos avea două viteze: ca vântul, ca gândul”), de neuitat prin profunzimea sensurilor sale parabolice:,,Cât despre cai, nu există niciun adevăr. Fiecare îsi construieste propriul adevăr”. Alte premii ale editiei din acest an au fost atribuie scriitorilor Mircea Anghelescu (premiul de excelentă); Ion Cristofor si Ianos Turcanu (premiul pentru poezie); Virgil Tănase (premiul pentru proză); Elena Vulcănescu (premiul pentru istorie literară); Stefan Borbély (premiul pentru critică literară); Dan Tomulet (premiul pentru eseu); Arthur Suciu (premiul pentru debut). A existat, de asemenea un premiu pentru reviste literare decernat publicatiei „Cronica Veche” (redactor-sef: Nicolae Panait; director: Nicolae Turtureanu) si un premiu pentru promovarea poeziei prin programul QPOEM (Călin Vlasie, directorul Editurii Paralela 45).
Un alt moment emotionant al sărbătorii de la Iasi l-a reprezentat acordarea titlului de „Ambasador Cultural al Iasului”, de către Primăria municipilui Iasi, laureatilor premiului ,,Opera Omnia” de la toate cele 20 de editii ale Zilelor revistei (Cristian Livescu, Gheorghe Grigurcu, Miron Kiropol, Nicolae Breban, Christian W. Schenk, Mihai Cimpoi, Eugen Simion, Mircea Martin, George Vulturescu, Sorin Alexandrescu, Basarab Nicolescu, Eugen Negrici, Virgil Nemoianu, Ileana Mălăncioiu, Arcadie Suceveanu, Augustin Buzura, Ana Blandiana, Dumitru Radu Popescu, Nicolae Constantin Munteanu), parte dintre care au fost prezenti. Între acestia, scriitoarea Ana Blandiana, proaspăt desemnată la Gdansk, în Polonia, ,,Poetul European al Libertătii" (19 martie, 2016), din a cărei exceptional discurs despre prefacerile Europei contemporane rostit cu prilejul acordării titlului de Doctor Honoris Causa a Universitătii ,,Babes Bolya” din Cluj, amintim un fragment: ,,Satanizarea notiunii de natiune, nationalitate, nationalism de către internationalismul proletar sau de către political correctness, chiar dacă are scopuri diferite, se manifestă cu aceeasi violentă si are aceleasi victime: traditia, mândria mostenirii din bătrâni si solidaritatea cu cei din neamul tău, neamul însemnând în acelasi timp popor, dar si familie."
Dintre invitati au lipsit academicienii Mihai Cimpoi (autorul, printre alte multe exegeze, monografii, istorii literare, a volumului Duiliu Zamfirescu între Natură si Idee, 2002), Nicolae Dabija, Valeriu Matei de la Chisinău, poetii români din Voivodina (Slavco Almăjan, Ioan Baba, Nicu Ciobanu s.a.) s.a, s.a. A fost în sală însă Bogdan Ulmu care ne-a părărăsit, din păcate, pe 23 mai a.c. urmându-i îndeaproape pe Cătălin Ciolca, Valeriu Cotea în locul acela de odihnă vesnică. Programul s-a încheiat rotund cu România citeste - un omagiu adus cărtii de Ziua cărtii. (în colaborare cu ARPE si Revista „Contemporanul”) - ce a cuprins lansări de cărti, reviste, un recital poetic sustinut de scriitorii prezenti.
O manifestare culturală desfăsurată fără surle si tobe dar la înaltă cotă valorică - desi nu mediatizată asa cum ar fi meritat pe deplin -, densă, cu o conceptie si organizare excelente, care a reunit sub Clopotul junimist al promovării valorii autentice si spiritului unitătii prin cultură topind marginea si centrul, construind punti dincolo de piedici.
|
Catinca Agache 5/26/2016 |
Contact: |
|
|