Apropos - devenirea umanitătii
Apropos ceea ce vedem în acesta prag de mileniu în criza nu doar europeană, ci globală...
În sec. XVII, în Europa, media de viată a locuitorilor nu depăsea 25 de ani. Măcinati de boli, privati de mijloace de apărare contra maladiilor...Există date certe că mortalitatea infantilă era deosebit de ridicată. Unicele remedii erau fierturile de buruieni, iar contra fricii si spaimelor apocaliptice, psihologia practicilor religioase, rugăciunile si luările de sânge: o adevărată industrie de crestere a lipitorilor a durat secole, în România, de pildă, practica acestei medicini rudimentare era încă prezentă până în sec. XX. O altă practică era si mai este, cea a a aplicării ventuzelor, stiu din copilăria la sat, în Vâlcele Bune – Hateg.
Astfel de practici veneau traditional mult diniantea Evului Mediu. În podul casei bunicilor, am găsit în anii 50, numeroase cărti de medicină, unele scriind si despre practici străvechi, din Egipt, o expeditie arheologică a decoperit mumii cu vădite dovezi că strania civilizatie stia folosi lucrări de protetică dentară, dentistii executau nu doar extractii sau tratamente, si complicate lucrări dentare ca implantul de coroane, de punti si de dinti artificiali!
Craniile Maya exhumate din provincia mexicană Campeche relevă si ele cunostinte suprinzătoare de chirurgie dentară. Obturatii de canale, coroane dentare, cu protectia integritătii pulpei dentare- erau curente acum 2000 de ani. Predecesorii lui Hippocrat foloseau în aceste operatii instrumente ultrafine. Preincasii operau cu bisturii din obsidian, scalpete si cutitele din bronz, pensete si ace pentru suturări.
În India medicina era mult mai dezvoltată În sec V î.e.n. medicii Susutra au inventariat un număr de 1120 de boli, cu indicatii pentru tratamente. De unde stiau? Practicile veneau din illo tempore, pe toate meridianele lumii, unele fiind ale samanilor, vrăjitorilor, dar si ale religiilor cu atribute invocate ale zeilor sau dumnezeilor lor. Timpurile biblice ebraice V.T. si N.T. sunt, pare-se, relativ...noi, fată de acestea.
Împăratul chinez Ciu-Si (259-210 î.e.n), era stăpânul unei asa zie oglinzi magice în care se vedeau oasele corpului! De o formă dreptunghiulară, cu dimensiunile de 1,76/ 1,22 m.. oglinda prezenta o imagine răsturnată a organelor interne si a scheletului...
Strămosii nostri aveau cunostinte si detineau numeroase notiuni de tehnică operatorie. Ne este clar că prin milenii, numeroase inventii sunt mai degrabă descoperiri, redescoperiri, nu doar în medicină, dar si în alte domenii, în alchimie, chimie, fizică, mecanică, mineralogie, inclusiv astronautice!
Se făceau operatii sub anestezie, în America de Sud, anestezia pentru ampătări si trepanatii, cu ajutorul cocainei, procedee „redecoperite” în sec. XX...Umanitatea pare-e a plagiat semizeii si zeii... În China de acum XVIII secole..., chirurgul Hua To opera sub anestezie cu un amestec de pudră de hasis si de vin. Medicina protodacică si dacică este invocată de istoricii eleni printre cele mai vechi ale omenirii. Medicina profilactică era deasemeni omniprezentă.
Văzînd ce se petrece azi în lume, exploziv, reîntelegem că totul se repetă, este ciclic si spiralic, cum Miscarea cosmică. Un Einstein sau Newton sau asa numitii sacerdoti ai barbarilor( v. Umberto Eco s.a.), s-au inspirat intuind, din arhaica inteligerntă a omului, ceea ce uneori si-au revendicat drept inventii. Medicii indieni cunosteau metabolismul, sistemul circulator, nervos, cunosteau genetica...sancrita Sactya Gratham, redactată în 1500 î. e.n, indica precis cum să se facă o vaccinare: “ Luati pe vârful unui cutit continutul inflamatiei si injectati-l în bratul omului bolnav pentru a-i amesteca cu sângele”.
Cea mai veche dovadă a cunostiintelor umanitătii despre grefele de inimă|(!) este înscrisă pe o piatră pe care Dr. Javier Cabrera a găsit-o în orasul său Ica( Peru). El a decoperit un mare număr de pietre gravate cu scene incredibile , cu o vechime de peste 80 de milioane de ani! În România, cercetători recunoscuti mondial, au descoperit aemenea pietre cu gravuri, în arealul Transilvaniei, al Bihariei- Bihorului, Hunedoarei s.a.
Pe unele pietre, oamenii se confundă cu dinosaurii au cu alte animale considerate fabuloase, în pesteri, zone miniere, sau pe albii riverane din Mtii Retezat, Kogaion, Orăstiei, Ruscăi, Godeanu... Se consideră că acestea apartin Terei din era secundară...
...În toate domeniile stiintifice cercetate până recent, comparatia întrestiinta preistorică si cea modernă se relevă indubitabil acedente asupra celei de a doua. CRIZA GLOBALĂ a SPECIEI actuale, este ceva care a mai fost, probabil ciclic, ceva ce însumează, inverînd TIMPUL, pluridimenional, fractalic, repetitivitatea si recesivitatea ca structură a lumii ( v. Mircea Florian s.a.).
|
Eugen Evu 5/16/2016 |
Contact: |
|
|