Impresii de la expozitia de sculptură semnată de către Theo Burtick si Patrick Imai la Ottawa
Prima expozitie de sculptură găzduită de Ambasada României în Canada, i-a adus laolaltă pe Theo Burtick si Patrick Imai, artisti de origine română si japoneză.
Dintre cele 22 de lucrări din marmură, piatră si otel, 14 reprezintă ursul în diferite ipostaze… umane.
“Întotdeauna mi-a plăcut acest animal si am vrut să-i transfer lui emotiile noastre omenesti. Practic, mă interesează mai mult transmiterea unui sentiment general valabil, decât acuratetea formei” îmi dezvăluia Patrick Imai, cioplitorul de origine japoneză, care este fascinat de puterea si capacitatea ursului de”a se modela” pentru a transmite un mesaj.
De fapt, Adrian Ligor, Însărcinatul cu Afaceri al României si gazdă a serii, a punctat cele două perceptii culturale vis-a-vis de urs: în Canada, este simbolul puterii, în timp ce în România, el este asociat cu primăvara si vestirea unui nou ciclu agricol.
Pentru Theo Burtick, artistul de origine română, sculptura reprezintă un mijloc de comunicare cu lumea care-l înconjoară.
“Am început cu modelarea lutului,de pe când eram elev la clubul de la Casa Pionierilor din Timisoara. Am câstigat si un premiu pe tară”, îsi aminteste cu plăcere Theo Burtick. “Apoi m-am îndepărtat de calea artistică”a mai continuat el. “Am făcut sport, am intrat la Facultatea de Constructii, am emigrat si…când am ajuns în Italia si am văzut atâta artă la fiecare pas, ceva în mine a stiut că va trebui să mă întorc pe acest drum”.
“Când a fost momentul de reală cotitură, de întoarcere la acest izvor de viată?” l-am întrebat , vădit interesată.
“Acum 8 ani. De-atunci, am început să mă concentrez ca să dezvolt această pasiune. Am urmat si cursuri de specialitate si…nu mă las! Practic, la 60 de ani am început să cultiv această pasiune si talent, iar până acum s-au adunat o multime de expozitii”, mi-a răspuns, plin de vervă , timisoreanul.
Sculpturile lui nu sunt doar o repezentare a realitătii exterioare, ci artă abstractă, prin care idei si simtăminte năvălesc în fata ochilor nostri, gata să ne oprească din drumul grăbit si să ne spună povestea lor si …povestea noastră. Mi-a atras privirea, în mod special, lucrarea Mater Dolorosa. O formă care poate aduce a cifra opt si care înglobează în ea suferinta si îndurarea supremă: cea a inimii si cea a gândului. “Eram la un concert si atunci mi-a venit ideea să transpun în piatră durerea Mamei. Când îmi vine câte un gând, nu mă las până nu-i dau viată în marmură , piatră sau otel”, mi-a mărturisit artistul.
“Dacă ai un vis, fie si din copilărie, nu trebuie să renunti niciodată! Oricâte obstacole ar apărea în viată, sământa creatoare trebuie hrănită, asa încât să aducă roade. Si, am vrut să las ceva în urmă si în acest domeniu”, a mai adăugat interlocutorul meu.
Lucrările lui Theo Burtick merg de la bucuria vietii, a jocului (cei doi ursi, mari dansatori), la esente si reprezentări ideatice, cum sunt Mater Dolorosa sau Unitate (acea legătură unică între bărbat si femeie).
În piesele lui Patrick Imai putem regăsi o multitudine de trăiri si stări, de la drăgălăsenia copilăriei, la activitătile casnice si până la dragostea maternă, toate învăluite sub form unor ursi plini de vitalitate.
Neîndoielnic, amândoi artistii se încadrează în stilul modernist, cel deschis, acum o sută de ani, de către Brâncusi.
Evenimentul a beneficiat de un public numeros, format din diplomati (în frunte cu ambasadori din 3 tări: Japonia,Peru, Haiti) si iubitori de sculptură din Ottawa. Multumirile pentru acest regal artistic trebuie îndreptate spre organizatori, anume Ambasada României, prin doamna consilier Aurelia Zmeu si Asociatia Românilor din regiunea Ottawa-Gatineau, ARCOG, prin doamnele Rodica Motora (presedinte onorific) si Mădălina Voina (presedinte executiv).
|
Cristina Mihai 4/20/2016 |
Contact: |
|
|