„Cumpăna dreptătii” o carte de Mihai Sălcutan
Cunoscut ca epigramist, sef al cenaclului Nigrim, rondelist si câstigător al mai multor premii si diplome, Mihai Sălcutan este membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova si al Uniunii Epigramistilor din România (vicepresedinte).
De această dată, a venit cu o surprinzătoare carte de proză, Cumpăna dreptătii, inspirată din activitatea sa de avocat si magistrat la Baroul din Buzău, carte lansată în preajma Zilei poeziei, sâmbătă, 26 martie 2016, la concurentă, ca să spunem asa, cu alte manifestări din aceeasi săptămână, cum a fost premierea poetilor locali, de la biblioteca judeteană „Vasile Voiculescu”.
Alături de autorul sărbătorit în anul împlinirii a saptezeci de ani, au fost la prezidiul adunării din sala de festivităti a Muzeului Judetean Buzău si au vorbit cronicarii săi, Tudor Cicu, Elena Radu, membri ai USR, Roxana Constantinescu, colegă de profesiune si Adrian Nicolae, talentat actor de la Centrul Cultural Marghiloman, care a interpretat pasaje din volumul lansat. O fericită îmbinare a artelor a constituit surpriza vernisajului unei expozitii de caricatură, presedintele filialei Buzău, Valeriu Susnea, sustinând o frumoasă cuvânare, precum si interpretarea exceptională a unor piese celebre din muzica lui Mozart, Ciprian Porumbescu, Habanera, Valurile Dunării, O sole mio, de către cvartetul instrumental compus din profesorii Marius Bădălută (clarinet, conducătorul formatiei), Veronica Atodiresei (vioară) si elevele Irina Barbu (vioară) si Cătălina Marin (violoncel).
Dintre cei care au omagiat îndelungata si rodnica activitate literară a autorului, am retinut mai multi colegi din domeniul profesional si din cel epigramatic, profesorul Dumitru Anghel etc. Colegii si prietenii scriitorului au apreciat si alte cărti ale acestuia, precum Viata ca o epigramă, Vesela tristete,Catrene de căpătâi, Zodia balantei, Mic îndreptar pentru năravuri mari, Cronica unui început de mileniu, Zbor cu parap(o)anta,Umor pe toate fetele,Cu umorul nu e de glumit, Pseudomorfologie dionisiacă, editiile îngrijite si prefatate, numeroasele antologii si culegeri de epigrame pe care le-a publicat ori unde a colaborat.
Cetătean de onoare la Buzău si Soroca, autorul fiind de origine basarabeană, initiator al vestitului concurs si festival de epigramă „Cât e Buzăul de mare”, premiat si decorat la nivel national si colaborator la periodice culturale, Mihai Sălcutan este o prezentă foarte activă în viata culturală buzoiană si este apreciat inclusiv ca publicist. Manifestarea s-a încheiat cu acordarea de autografe cititorilor prezenti, nelipsind madrigalurile si sarjele umoristice adresate autorului la ceasul aniversar, din care cităm: „Ieri, asa cum bine stim,/ Epigramistul cel baban/A fost marele Nigrim./Astăzi este Sălcutan !”.
|
Corneliu Vasile 4/1/2016 |
Contact: |
|
|