De vorbă cu doctorul Coriolan Dragomir despre sănătatea noastră
De la animalele omorâte prin înfometare, la oamenii ucisi cu alimente si băuturi chimizate
Doctorul Coriolan Dragomir aproape că nu mai are nevoie de nicio prezentare, domnia-sa fiind bine cunoscut în tot Maramuresul, îndeosebi în Maramuresul Voievodal, ca vajnic si neobosit apărător al sănătătii semenilor prin controalele efectuate pe nepusă masă în centrele de productie, procesare, depozitare si comercializare a alimentelor si băuturilor: abatoare, depozite, puncte de desfacere. Căci până la pensionarea sa, ceea ce înseamnă zeci de ani de activitate, nu doar că a pus pe picioare Cooperative Agricole de Productie unde la propriu animalele mureau de foame (a avut serios de tras din întrebuintarea substantivului „inanitie”, pe care activistii anilor saizeci nu l-au priceput, dar îndată l-au catalogat ca extrem de dusmănos pentru rânduielile socialiste!), lăsând în urmă-i laboratoare de referintă în bransă (bunăoară Laboratorul pentru analize din Piata centrală de alimente a Sighetului), ci în decursul timpului a acumulat o bogată experientă, precum si aprecierea tuturor factorilor decizionali din tară si străinătate, locuri cu amintiri pe unde a fost purtat de destinul profesiunii sale. De pomină în acest sens rămâne schimbarea la 180 de grade a atitudinii fostului prim secretar al judetului Maramures, extrem de exigentul si influentul Iosif Uglar: Dacă la început (în sedinta de analiză), luând de bune reclamatiile si veninoasele acuze ale detractorilor, el l-a făcut pe tânărul si timoratul Coriolan Dragomir trădător si pui de năpârcă (tatăl doctorului fusese preot greco-catolic), în foarte scurt timp a ajuns să-l aprecieze atât de mult pentru progresele înregistrate în urma schimbărilor făcute, încât i-a dat mână liberă si l-a încurajat în tot ce întreprindea! De aceea, pentru mine nu-i de mirare că si astăzi pensionarul dar mereu activul doctor C.Dragomir este la fel de preocupat ca odinioară de calitatea alimentelor care ajung pe mesele românilor.
Întrebare: Domnule doctor, pornim în dialogul nostru de la afirmatia făcută cândva (nu-i mult de-atunci) de un reputat medic nord-american: „Ce doriti, ca oamenii să moară de foame la 20 de ani, ori de cancer la 50 de ani?...” Vi se pare cinică? Răspuns: N-as spune cinică. Mai degrabă brutală în maniera comunicării adevărului. Pentru că adevărul poate fi transmis direct sau pe ocolite. În ce mă priveste, sunt adeptul adevărului spus direct si cu niscaiva menajamente, oricât ar fi acesta de dureros...Interogatia acelui medic contine în ea însăsi coloana vertebrală a tragediei omului zilelor noastre: Este inuman să ne lăsăm semenii să moară de foame, asa că-i îndopăm cu alimente si băuturi contrafăcute, crimă premeditată prin care li se prelungeste agonia de la 20 la 50 de ani!
Întrebare: Totusi, pentru care din cele două variante optati dumneavoastră? Răspuns: Optiunea mea categorică se îndreaptă spre anticul si mereu actualul Mens sana in corpore sano (Minte sănătoasă în corp sănătos). Este îngrozitor de înjositor pentru noi toti că în secolul 21 încă mai mor de foame zeci de milioane de oameni, când se stie prea bine că, pe de o parte, atâta teren arabil este lăsat în paragină (bunăoară asa ca în România) si că pe de altă parte mii de miliarde de dolari se duc pe apa sâmbetei cu nebunia înarmărilor, bani cu care s-ar putea obloji o bună parte din actualele răni planetare: malnutritia, cancerul si alte multe maladii care fac ravagii, poluarea, desertificarea etc. Dar la fel de înjositor si, desigur, mult mai perfid este să-i hrănesti pe oameni cu alimente si băuturi cancerigene. Absolut tot ce se comercializează la noi si în lume contine într-o poportie mai mică sau mai mare otrăvuri de felul conservantilor, colorantilor si din larga gamă a e-urilor! Atâta timp cât cele trei elemente primordiale pentru filosofii antici si vitale pentru întreaga existentă (pământul, apa, aerul) sunt infestate, niciun om de pe planetă, oricât ar fi acesta de bogat, puternic sau izolat, nu poate scăpa din această neiertătoare capcană, pe care chiar el (a se citi cârmuitorii si capitalistii) cu mâna si nechibzuinta lui si-a întins-o. Dovadă că mai devreme sau mai târziu totul se plăteste si că erorile politice sunt mai îngrozitoare decât crimele întâmplătoare, întrucât din ele decurg cu necesitate toate formele de genocid: biologic, economico-financiar, cultural, identitar. Asa că iată-ne si la aprovizionare pusi în situatia ca din două răuri să alegem răul mai mic – ne informăm si dintre toate alimentele chimizate, căutăm să cumpărăm pe cele mai putin dăunătoare. În acest chip contracarăm pe cât posibil (dar unde sunt alimentele sigure de altădată?) bolile si suferintele ce ne pândesc la fiecare pas. Ca si accidentele, de altminteri. Că acuma, cu dementa masinismului, nu mai esti în sigurantă nici măcar pe trotuar... Iată de ce spun că-i vai de tine când ai devenit clientul farmaciilor. Nu numai că medicamentele sunt nepermis de scumpe (taman cele mai scumpe sunt necompensate!), dar nici nu au menirea de-a vindeca (după mine ăsta-i tot secretul uriasei rentabilităti a industriei farmaceutice), ci doar aceea de-a crea dependenta si iluzia vindecării, astfel – târâs-grăpis - prelungindu-se agonia bolnavului sau ceea ce în statisticile oficiale duce la cresterea duratei medii de viată a unui popor. În paranteză fie spus, dacă nu dăm uitării transanta afirmatie a lui I. Kant cu cele trei tipuri de minciuni (mari, mici si statistici), atunci datele si tabelele statistice trebuie privite cu o prudentă situată în vecinătatea neîncrederii.
Întrebare: Stie o lume întreagă că sunteti adeptul tratamentului naturist cu ceaiuri, alifii si extracte din plante, domeniu în care posedati o mare experientă (vă ocupati de câtiva copii grav handicapati), la care se adaugă retetele mostenite de la tatăl dumneavoastră. Să înteleg din cele afirmate mai sus că nu aveti încredere în medicamentele de sinteză, desi medicina naturistă îsi dovedeste eficacitatea doar în faza de prevenire a bolilor? Răspuns: Într-adevăr, tratamentul naturist este realmente miraculos în faza de prevenire, mai exact în faza de întărire a sistemului imunitar. Îndeosebi atunci cînd el este puternic sustinut de credintă în Cel ce toate le-a făcut, de miscare, respiratie corectă, masaje si presopunctură... Să nu mă întelegi gresit. Nu sunt refractar la toate medicamentele prescrise de medici (eu însumi mai iau din când în când câte o pastilă), dar mă pune serios pe gânduri înmultirea alarmantă a farmaciilor, fapt care ilustrează precara stare de sănătate a poporului român, precum si înfricosătoarea diversitate a pastilelor eliberate cu si fără retetă, cu atât mai mult cu cât este stiut încă din antichitate că peste 80% din afectiuni se datorează alimentatiei si că, potrivit învătăturii Yoga, omul îsi sapă mormântul cu propriii lui dinti. Acest mare adevăr yoghin i se potriveste omului modern ca o mănusă, pentru că el, crezîndu-se atotstiutor si fiind în continuă goană după bani, refuză să învete cum, când, cât si ce trebuie să mănânce.
Întrebare: Ce credeti că-i de făcut la noi? Răspuns: Sunt multe, foarte multe de făcut în această delicată chestiune, de care depinde sănătatea biologică si moral-spirituală a întregului popor. As începe cu începutul – punerea pe picioare a agriculturii. Dar nu orice agricultură, ci cu prioritate agricultura ecologică, adică aducătoare de mari profituri. Dacă în perioada interbelică România era considerată grânarul Europei, astăzi ea ar putea să-si hrănească sănătos cetătenii si încă vreo câteva zeci de milioane de europeni si de mai departe. Deodată cu acest proiect fundamental pentru viitorul României, sau chiar înaintea lui, trebuie înfiintat un Inspectorat National pentru Protectia Alimentelor. Iar acest inspectorat, aflat în subordinea primului ministru, trebuie format din specialisti onesti si alesi pe sprânceană fără mânării sau nepotisme, care cu legea într-o mână si, atunci când este cazul, cu arma în cealaltă, să aibă dreptul de-a controla orice locatie din tară (magazine, piete, abatoare, depozite), inclusiv toate mijloacele de transport marfă (vehicule, trenuri, nave).
|
a consemnat George Petrovai 3/21/2016 |
Contact: |
|
|