Dumitru Farcas – un reprezentant de seamă al melosului popular românesc
Pe Dumitru Fărcas îl stiu din tinerete, când la Cluj fiind mergeam, de câte ori aveam ocazia să-l ascult.
El era solist al ansamblului de muzică populară al Casei de Cultură a studentilor, din care făcea parte si regretata mea soră – Liliana, pe vremea aceea studentă la drept. Am participat si la petreceri la părintii mei din Turda, în care Mitru, cum îi spuneau prietenii, ne delecta cu taragotul lui, stimulat de vinul rosu de productie proprie, oferit de tatăl meu. Melodiile ardelenesti si nu numai, în interpretarea acetui virtuos al taragotului, aveau si au un iz deosebit, specific românesc.
Întâmplător, zilele astea, am dat peste un videoclip, înregistrat de către TVR cu prilejul comemorării Marioarei Murărescu. Dumitru Fărcas s-a întrecut pe sine, cântând din taragot si cu vocea ”Mărie, Mărie”, o melodie veche, care are si cuvinte deosebite: ”Mărie, Mărie, ia să-mi spui tu mie, Care floare-nfloare Noaptea pe răcoare? - Floarea crinului, si cu-a dorului, Astă floare-nfloare Noaptea pe răcoare. Mărie, Mărie, ia să-mi spui tu mie, Care frunză cade, Vântul când nu bate? - Frunza plopului, Astă frunză cade Când vântul nu bate. (https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=3uboUDJ9JQ4).
Am revăzut si ascultat clipul de nu stiu câte ori si parcă de fiecare data descopeream nuante noi. Pe lângă el, au intrat pe scenă la un moment si alti taragotisti cunoscuti: Petrică Pașca, Dumitru Dobrican, Dan Gâdea si Gică Damian, care au întregit acompaniamentul. Sala plină era in extaz.
Unii solisti au harul să încânte auzul si vederea iubitorilor de frumos si, fără îmdială, Dumitru Fărcas este printre cei care au făcut deliciul spectatorilor de-a lungul anilor, prin virtuozitatea interpretativă si prin sufletul investit în fiecare melodie.
De multe ori, în cursul călătoriilor mele cu masina prin deserturile Nevadei, Californiei sau Arizonei, ascultând muzica populară românească, (înregistrări cu Dumitru Fărcas, Nicolae Furdui, Gheorghe Zamfir, Veta Biris, Petrică Pasca, Irina Loghin, Vladusa Lupău, Lucretia Ciobanu, Maria Ciobanu, etc.), mă întrebam dacă notele ei a mai fost mai răsunat pe meleagurile atât de depărtate de zonele originare.
Dacă inimile celor plecati departe de locurile de bastină sunt în stare să vibreze la auzul melodiilor lui Dumitru Fărcas, însemnă nu s-au rupt total de traditiile unui neam dotat cu reale talente.
Phoenix, Arizona, U.S.A.
|
Dr. Emil Onet / Phoenix Az 3/15/2016 |
Contact: |
|
|