Cine este Dr. Mihai Vintilă ?
Intrebarea este pentru cine nu-l cunoaste pe dr. Mihai Vintilă. Cum am fost coleg de an în studentie, eu îl cunosc destul de bine prin realizările lui, atât plan profesional cât mai ales pe plan artistic. Pentru mine a fost o veritablă surpriză, când, după mai bine de 40 de ani de la absolvirea facultătii din Bucuresti, l-am reîntâlnit cu prilejul unui congres al Asociatiei Generale a Medicilor Veterinari din Romania care s-a tinut la Felix. Anii trecuti si mai ales transformările fizice care au survenit între timp, m-au făcut să am o oarecare greutate în a-l recunoaste, dar mi-a trebuit putin ca să-i găsesc locul în amintirea mea.
Cu ani în urmă, pe vremea studentiei noastre, ne întâlneam în amfiteatre, la cursuri sau la lucrările clinice sau în căminul studentesc din Splaiul Independentei si, cu toate că era mai în vârstă, mi-amintesc că împărtăseam cu plăcere pauzele dintre ore. Aflasem de la el că-si exercita meseria de medic veterinar în judetul Caras-Severin, de unde se trăgea si că-i plăcea ce face. Ca practician, străduindu-se să fie cât mai util necuvântătoarelor si tăranilor proprietari.
Trăind între ei si fiind atent la viata lor, ulterior, a consemnat întâmplări reale, pe care le-a înmănuncheat în cărti pe care le-a publicat, dovedind un real spirit de observatie. Cartea ”Din însemnările unui medic veterinar” (2012) este ilustrarea unui talent nativ, cu un vădit spirit al umorului, dovedind că meseria de medic veterinar nu însemnă numai alinarea durerilor animalelor, ci o activitate creatoare în folosul societătii. Cartea ilustrată cu imagini din propriile lucrări, zugrăveste cu vivacitate caracterul uman al misiunii de medic veterinar, pusă în slujba sănătătii publice.
Ceea ce m-a surprins că devenise renumit în pictura naivă. Făcuse o serie de expozitii apreciate în diverse tări ca Germania, Elvetia, Franta, Olanda, Danemarca, Israel, Canada, Venezuela sau Statele Unite. Lucrările lui apăruseră în cataloage de specialitate care i-au aduc o faimă binemeritată. Aprecierile pozitive ale unor avizati în pictura naivă, i-au adus consacrarea în acest domeniu.
Parcurgând o altă carte a lui Mihai Vintilă – ”Iarba din curtea mea” (2014), ilustrată cu multe schite originale, relevând diferite aspecte din viata sa, cu evidente tente de haz, mi-a întărit perceptia că colegul meu este dotat cu sensibitate iesită din comun, care l-a făcut capabil să descrie lumea satului într-o lumină cu totul aparte. El a sesizat esenta unor evenimente, redâdu-le in stilul său propriu, astfel încât cititorul să fie ancorat în atmosfera tipică, trăită de autor. Copilăria colorată trăită în sânul unei familii de români cumsecade, i-au prilejuit întâmplări cu un parfum deosebit pe care le-a descris cu mult talent în cărtile sale. De la anii de scoală, la evenimente specifice vietii de fiecare zi din satele care treceau prin de schimbări impuse de colectivizare, doctorul Vintilă a ttiut să aleagă momentele cele mai semnificative pentru a zugrăvi sugestiv atitudinea oamenilor cu care a convietuit. Picturile lui sunt pline de viată, colorit si reusesc să transpună vi succes privitorul în peisajul bănătean.
Cele 11 cărti scrise de Mihai Vintilă până acum reprezintă strădaniile sale de a face dovada că a fi medic veterinar nu înseamnă neapărat limitarea la o muncă rutinală, la câstigarea unui ban prin tratarea si prevenirea îmbolnăvirilor la animale, ci si exercitarea activă a rolului de intelectual al satului, menit să ridice nivelul de cultură al celor cu care conlucrează.
Participarea la numeroase tabere de creatie i-a permis Dr.-ului Vintilă să stabilească contacte si să schimbe impresii cu alti profesionisti sau amatori, toti iubitori de frumos, că se manisfestă prin scris sau imagini, care reflectă viziunea artistică despre lumea care ne înconjoară.
Phoenix, Arizona, U.S.A.
|
Dr. Emil G. Onet 3/6/2016 |
Contact: |
|
|