Remember Gelu Barbu
Cu multă tristete am aflat că celebrul artist coregraf Gelu Barbu si-a încheiat drumul vietii în Las Palmas de Gran Canaria, la vârsta de 83 de ani, acum două zile, miercuri seara.
Unii îsi mai amintesc despre Gelu Barbu, ca solist al primei scene muzicale românesti, partener al unor renumite balerine ca Pusa Niculescu, Magdalena Popa, Irinel Liciu, Ileana Iliescu, Simona Stefănescu sau Valentina Massini. Gelu Barbu a trăit încă din primii ani ai vietii sale Inconjurat de sunet, melodie si ritm, devenind un artist mereu deschis noului. Este adevărat, pentru a vorbi de spectacolele si succesele sale la Bucuresti, trebuie coborât cu amintirile spre începutul anilor 60’.
Format de Floria Capsali, absolvent al Academiei Vaganova din Sankt Petersburg, în 1955, coleg de generatie cu Rudolf Nureevsi Mihail Barâsnikov. Marele dansator român a avut o primă carieră în România, după care, alegând, din temeiuri explicabile astăzi, alte orizonturi, a devenit un interpret international deosebit de apreciat pe scene internationale, prim solist al teatrelor din Oslosi Nurnberg. Drumul carierei sale parcurge aceste trasee care justifică, fără îndoială, optiunea lui Gelu Barbu dar si, asa cum putem întelege, sentimentele determinate de despărtirea de tară, colegi, părinti – (compozitorul lugojean Filaret Barbu i-a fost tată).
Începând cu ceva ani în urmă, după 1990, el a revenit la Bucuresti de mai multe ori, la un moment dat realizând, la invitatia Operei Nationale din Bucuresti, o premieră cu Daphnissi Chloe de Ravel. Versiunea coregrafică creată de el a fost o Interesantă reîntâlnire peste ani, într-un spectacol având drept solisti pe Simona Somăcescu, Mihai Babuscă, Cristian Crăciun. Artistul aprecia, ca si publicul, că montarea fusese unul dintre cele mai mari spectacole coregrafice din cariera sa artistică. Gelu Barbu a trăit încă din primii ani ai vietii sale înconjurat de sunet, melodie si ritm, devenind un artist mereu deschis noului.
Cea de a doua parte a crierei sale s-a desfăsurat în Spania, Las Palmas de Gran Canaria, al cărui cetătean de onoare a fost, unde a creat una dintre primele scoli de balet clasic din peninsulă, formând mai multe generatii de artisti. Între plecarea artistului din România, plin de tinerete, sperante, idealuri,si intoarcerea coregrafului care adunase anii de viată si artă, există numeroase evenimente extrem de interesante care argumentează renumele său international.
Gelu Barbu a avut multumirea de a le face cunoscute prin editarea unui volum monografic, “Ritmul sentimentelor” semnat de Antonio Pita Cardenes, apărut la editura Cartea Românească. Am privilegiul de a păstra în amintire primii săi ani de carieră,si de a fi parcurs paginile volumului evocat după reîntâlnirea cu artistul, acum un deceniu. Cum a fost o dovedeste prefata lui Nicolae Manolescu, oferită ca gest de bunăvointă pentru cititorisi iubitorii dansului. ”Nimeni nu mi-a sugerat mai bine decât Gelu Barbu adevărul pascalian despre om ca o trestie gânditoare. O minte flexibilă într-un corp inteligent…Îti dai seama câtă minte luminată dictează miscările corpului. Gelu Barbu este metamorfoza vie a dansului.”
|
Grigore Constantinescu 2/18/2016 |
Contact: |
|
|