Semne de intrebare : Străzi si amintiri
Cred că fiecare dintre românii stabiliti in Canada cunoaste cât este de pretios timpul liber. De aceea, de fiecare dată când am circulat, fie ca pieton, fie ca sofer, pe străzile orasului Toronto, în care locuiesc, am căutat să valorific timpul si să transform fiecare drum într-o mică excursie instructivă. Astfel, am încercat să reţin numele străzilor si să văd dacă regăsesc, ca acasă, în Bucuresti, străzi cu nume de personalităti (cum sunt străzile Nicolae Iorga, George Enescu, Mihai Eminescu, Barbu Delavrancea etc.).
Am găsit astfel mari artere precum Dufferin Street, care poartă numele Lordului Dufferin, guvernator general al Canadei în perioada 1872-1878, sau mici strădute precum Stadacona Drive (colaterală din Bathurst Street), ce poartă numele asezării irocheze în care exploratorul Jacques Cartier a ajuns în anul 1535. Un nume, important pentru mine, nu l-am găsit însă…
Demult, înainte de a visa măcar că într-o zi voi trăi în Canada, mă delectam cu un roman canadian, cunoscut poate multora, si anume “Jalna”, scris de autoarea Mazo de la Roche.
Mazo s-a născut la doi pasi de Toronto, în pitorescul orăsel Newmarket din provincia Ontario, la data de 15 ianuarie 1879, fiind fiica lui William si Alberta Roche (scriitoarea si-a adăugat mai tîrziu la nume particula “de la”). Părinţii săi au adoptat o verisoară orfană, alături de care Mazo si-a petrecut toată viaţa si împreună cu care a înfiiat doi copii. Frecventele schimbări de slujbă ale tatălui său, care au impus mutarea familiei dintr-un loc în altul, precum si sănătatea fragilă a mamei sale au făcut ca Mazo să îsi creeze o lume imaginară, aparte, ceea ce a ajutat-o mai târziu în scrierile sale.
În anul 1927, romanul său “Jalna” a câstigat premiul în valoare de 10 000 de dollari americani al revistei americane “Atlantic Monthly”, Mazo devenind celebră peste noapte. Initial, romanul era destinat să fie unicat, dar, după succesul instantaneu, Mazo a mai scris înca 15 cărţi, nu în ordine cronologică, care înfăţisează destinul familiei Whiteoak de la Jalna (numele resedinţei) de-a lungul a aproape un secol. Seria “Jalna” a fost tradusă în 15 limbi (printre care si limba română) si s-a vândut în 11 milioane de exemplare, fiind si ecranizată de câteva ori.
Această populară scriitoare canadiană s-a stins la data de 12 iulie 1961, în Toronto, si odihneste în Sutton, pe malurile Lacului Simcoe.
Am căutat în zadar, în Toronto, o stradă care să îi poarte numele, asa cum cred că merita. Însă m-am consolat cu o mică descoperire - în Newmarket există în schimb o scoală publică al cărei nume este Mazo de la Roche. O mică anchetă mi-a adus si un răspuns din partea curatorului muzeului Elman W. Campbell din Newmarket: nu se cunoaste exact casa în care s-a născut Mazo, în schimb există si astăzi o anume casă Cawthra, în care autoarea si-a petrecut o parte din copilărie. Casa este astăzi magazin şi reşedinţă particulară. Admiratorii lui Mazo de la Roche pot vizita o altă proprietate, în Mississauga, si anume Casa Benares, unde scriitoarea a locuit o vreme si de unde s-a inspirat pentru romanele din seria “Jalna”.
|
Eliza Ghinea 1/26/2016 |
Contact: |
|
|