Friday, Jul 18, 2025
Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente
Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

Puncte de vedere
Pagina crestinć
Note de carierć
Condeie din diasporć
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouć
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastrć
Traditii
Limba noastrć
Lumea īn care trćim
Pagini despre stiintć si tehnicć
Gānduri pentru Romānia
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhiva 2025
Articole Arhiva 2024
Articole Arhiva 2023
Articole Arhiva 2022
Articole Arhiva 2021
Articole Arhiva 2020
Articole Arhiva 2019
Articole Arhiva 2018
Articole Arhiva 2017
Articole Arhiva 2016
Articole Arhiva 2015
Articole Arhiva 2014
Articole Arhiva 2013
Articole Arhiva 2012
Articole Arhiva 2011
Articole Arhiva 2010
Articole Arhiva 2009
Articole Arhiva 2008
Articole Arhiva 2007
Articole Arhiva 2006
Articole Arhiva 2005
Articole Arhiva 2004
Articole Arhiva 2003
Articole Arhiva 2002


Cuvantul bine temperat : : Bucuria de a reīncepe

“Singura bucurie īn lume este sa reīncepi”.

Acestea sunt cuvintele lui Cesare Pavese si īmi vin īn minte īn zilele ce marcheazå trecerea de la un an la altul.
Tråim reīnceperea noului an care, pentru cei din generatia mea, a venit mai repede decāt cel de anul trecut care, la rāndul lui, venise mai repede decāt cel din anul precedent si asa mai departe.

Ca fiecare īnceput totusi si acesta este, trebuie sa o recunoastem, inseparabil legat de nostalgia inevitabilului trecut, fara de care reīnceputul nu s-ar fi putut naste. Urmårim an de an limbile orologiului misterios al trecerii timpului, privindu-l īntāi cu ochii nostri de copil, apoi de adulti si mai tārziu cu ochii celor ajunsi la vārsta la care īntelepciunile vietii devin seva trairii de zi cu zi.

Copiii sunt primii care īncearca sa rezolve misterele timpului. Pentru ei anii sunt interminabili si certitudinea fiecarui copil este ca timpul trece pentru fiecare om īn mod diferit. Mi-aduc aminte ca atunci cānd eram mica ma īntrebam cum se face ca, desi īntre vara trecuta si cea actuala a trecut multa vreme, pe care o aproximam la cam o suta de ani, acuma īi vad pe aceiasi baieti din vecini ca joaca fotbal pe strada. Cum de n-au murit? Asa credeam eu ca ar fi fost normal dupa o suta de ani! De unde concluzia ca pentru ei timpul trecea diferit decāt pentru mine.
Adultii, pe care ocupatiile zilnice īi priveaza de binefacerea privirii orologiului al carui mecanism misterios numai Dumnezeu īl cunoaste, sunt aproape absenti la trecerea timpului. Un proverb irlandez spune : “Cānd Dumnezeu a creat timpul, a creat…enorm”, iar altul, sanscrit, pe care īmi place sa-l citez, suna asa: “Oamenii spun despre Timp ca trece, Timpul spune despre Oamenii ca trec”. Cāti dintre noi nu gāndesc ca numai vazānd cāt de mari ni s-au facut copiii realizam timpul care a trecut pe lānga noi fara sa-l fi simtit? Poate ca, din cānd īn cānd, daca adultii s-ar opri din viteza cu care īncearca sa cucereasca bunuri materiale, amintindu-si vorbele lui Platon: “Timpul nu este altceva decāt imaginea mobila a eternitatii imobile”, poate ca am trai cu totii īntr-o lume mai buna.

Cuceririle tehnologice ale comunicatiei prin Internet din ultimele decenii au modificat si ele perceptia despre timp. Ceea ce pe vremuri era considerat un timp rezonabil, o saptamāna, de exemplu, cāt dura calatoria unei scrisori prin avion din Canada īn Europa, astazi intervalul pare inacceptabil īn comparatie cu cele cāteva secunde īn care poate ajunge o scrisoare prin Internet.
Īn cele din urma, la vārsta īntelepciunii, omul nu mai e grabit. El este cel care sta pe loc si timpul este cel care se īnvārteste īn jurul sau, cu viteze diferite īn functie de īmprejurari.
Nu de mult am vazut un film francez din care am retinut replica unui batrān care statea singur acasa: “Anii trec repede, numai zilele sunt interminabile!”

Iar acuma, aducāndu-mi aminte de aceasta replica, nu pot sa nu mentionez cāteva cuvinte despre mama mea, criticul de arta Amelia Pavel, care s-a stins cu cāteva zile īnainte de Craciun, la venerabila vārsta de 88 de ani. Dumnezeu a luat-o fara a-i pricinui suferinte prea mari si ultima oara cānd am vorbit cu ea la telefon mi-a spus: “stau īn pat si lucrez, īnconjurata de dictionare” (lucra la o traducere din germana, scrisese 350 de pagini care erau deja tehnoredactate si mai avea vreo 100).
Mama a fost o femeie care nu s-a uitat la orologiul timpului nici cānd ar fi trebuit s-o faca.
Planificasem s-o vizitez mai des, ca sa mai “vorbim”, sa recuperam poate vremea cānd ne lipseau fie timpul, fie disponibilitatea, fie ambele.
Visul de a o avea ca interlocutor “profesional” mi s-a īmplinit numai cānd am īnceput si eu sa scriu, ea fiind de fapt aceea care m-a īndemnat si apoi īncurajat sa o fac.
Īi trimiteam articolele si poeziile scrise de mine iar ea, spre marea mea mirare, īn ciuda exigentei cu care am fost educata, mi le lauda si se bucura sa-i apara si ei articole la “Observatorul”, ziar pe care īl considera drept o “publicatie cu tinuta”.
Pentru multi, vitalitatea si perseverenta ei au fost un model de urmat. Pentru mine īnsa ea a fost doar “mama”.
Ce-i drept, o altfel de “mama”, una care, īn ochii mei de copil, īn loc sa faca prajituri, scria articole si carti. I-am īnteles aspiratiile tārziu īn viata si īn ultimii ani, cānd vorbeam cu ea, ma bucuram de replicile ei inteligente si amuzante, rezultat al simtului umorului si al spiritului acut de observatie. Fiind foarte deosebite ca fire si temperament, cred ca, la rāndul ei, se bucura si ea sa afle ideile mele sentimentale si poetice.
Dar, asa cum spune Jean Henri Fabre, “totul se sfārseste pentru ca totul sa reīnceapa, totul moare pentru ca totul sa traiasca”, idee pe care o gasim si la cel a carui venire pe lume o sarbatorim īn fiecare īnceput de an, la marele Eminescu:

“Din sīnul vecinicului ieri
Traieste azi ce moare
Un soare de s-ar stinge-n cer
S-aprinde iarasi soare.”
(Luceafarul)


Nota Observator;
Azi este ziua de nastere a Veronicai.
Prietenii ei , din grupul de la Observatorul, ii ureaza sanatate si numai bine.
Suntem alaturi de tine Veral.








Veronica Lerner Pavel    1/2/2016


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian