România de dincolo de vorbe : Creativitatea este propriul tãu bun !
Nu de putine ori am privit cu mai multã sau mai putinã invidie creatiile literare, inventiile tehnice ori ideile revolutionare din cele mai diverse domenii, imaginându-ne, oarecum vinovati ori chiar invidiosi, cum ar fi fost ca ideile respective sã fi încoltit în propria noastrã minte. Omul este cel mai creativ animal de pe Pãmânt, iar evolutia sa este strâns legatã de transpunerea în practicã sau pe hârtie a rezultatelor acestei calitãti unice. Istoric vorbind, fiinta umanã a simtit nevoia dintotdeauna sã-si îmbunãtãteascã viata sau sã o coloreze în vorbe ori graficã. Au curs râuri de sudoare, s-au adunat nenumãrate nopti nedormite si, încet-încet, Umanitatea si-a creat un patrimoniu tehnic, cultural si artistic urias.
Toate bune si frumoase pânã când, semeni de-ai nostri si-au dat seama cã pot beneficia de acest patrimoniu nu pentru îmbogãtirea lui ci pentru îmbogãtirea lor. Asa au apãrut falsificatorii , hotii de idei, aceia care au smuls mãrul din pom si, în loc sã-i planteze semintele pentru o nouã recoltã, l-au fãcut marmeladã pe propria felie de pâine. Reactionând fenomenului, statele, organizatiile non-profit, grupuri mari de intelectuali si inventatori din toata lumea, au simtit nevoia de a-si proteja propria creativitate si rezultatele ei, prin legi menite sã punã la adãpost împotriva contrafacerii si multiplicãrii ilegale creatiile lor. Încet-încet, în timp, a apãrut ca notiune universal acceptata si pe cât posibil protejatã, Proprietate intelectualã.
Ziua Mondialã a Proprietãtii Intelectuale este celebratã si în România din anul 2001. Data de 26 aprilie a fost aleasã pentru cã, în anul 1970, in aceastã zi a intrat în vigoare Conventia Internationalã asupra Proprietãtii Intelectuale (W.I.P.O.). Agentia nou creata de cãtre O.N.U. are în mod curent 183 de state membre, administreazã 23 de tratate internationale, având sediul mondial la Geneva, Elvetia. La fel ca majoritatea formelor multi-guvernamentale, W.I.P.O. este o organizatie formata din persoane numite pe perioade determinate.
Anul acesta in România, în cadrul seriei de manifestãri ocazionate de celebrarea Zilei Mondiale a Proprietãtii Intelectuale, a fost lansatã Campania Nationalã „Nu Contrafacerii! Nu Pirateriei!”. La ceremonie au fost invitati sã dea o mânã de ajutor, reprezentanti ai Curtii de Apel Bucuresti, Parchetului General, ai Guvernului României, Prefecturii Municipiului Bucuresti, Primãriei Generale a Capitalei. Nu puteau lipsi nici reprezentantii institutiilor si organizatiilor aflate în parteneriat cu A.N.P.C.P.P.S. - Info Cons: Inspectoratul General al Politiei Române, Jandarmeria Româna, Directia Generala a Vãmilor, Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (O.R.D.A.),Oficiul de Stat pentru Inventii si Mãrci (O.S.I.M.), Patronatul Serviciilor de Securitate, oficiali din Republica Moldova, Italia, Olanda.
Toti au subliniat amploarea infractiunilor asupra Proprietãtii intelectuale prin contrafacere si piraterie. Cifrele absolute sunt greu de estimat în contextul în care, în România, ca si în alte tãri „cu traditie” în contrafacere si piraterie (China, India, tãrile din zona Asiei de Sud-Est), se falsificã aproape orice si se furã fãrã scrupule din mai toate domeniile creatiei intelectuale. Vrem sã ne pãstrãm si sã valorificãm legal partimoniul de creativitate si inteligentã extrem de ridicat din România protejând totodatã munca autorilor. Din pãcate, între buna intentie si realitatea îngrijorãtoare s-a cãscat o prãpastie uriasã în care trebuie sã aruncãm cât mai curând, distruse iremediabil, produsele falsificate ce sunt acum valorificate, la preturi derizorii în piete, la gurile de metrou, în târguri, în trenuri si tramvaie ori, pur si simplu la colt de stradã.
Atunci când multimea de obiecte contrafãcute va dispãrea sau va scãdea semnificativ, atunci când ochelarii de soare, îmbrãcãmintea si încãltãmintea, produsele din tutun, aparatura electronicã si electricã, telefoanele mobile, programele de calculator, unele alimente si multe, multe altele vor fi cu adevãrat originale, creatorilor si producatorilor de mãrci autentice li se va face dreptate. Pâna atunci sã nu uitãm însã cã valoarea totalã a marfurilor contrafãcute confiscate pe teritoriul Uniunii Europene doar în anul 2012 a fost de aproape 800 de milioane de EURO si cã ea reprezintã o simplã picãturã într-un imens ocean.
Sã mai adãugãm cã, multe dintre retelele de contrafacere sunt internationale, inclusiv transcontinentale si cã, nu de putine ori, la vãmile românesti ajung containere pline cu mãrfuri ce etaleazã cu mândrie pe etichete denumiri aiuristice asemãnãtoare ca graficã Brand-urilor originale: „ABIBAS” în loc de „ADIDAS”, „LACONTE” în loc de „LACOSTE”, „BOS” în loc de „BOSCH”. Anual, numai in România sunt distruse sute de tone de produse contrafãcute confiscate dar, se pare, sechelele vremurilor în care „tenisii de Dragasani”, salamul cu soia ori confectiile „din nailon” erau la mare cinste în lipsã de altceva, sunt greu de uitat, iar românul de rând, cu venituri precare, cumpãrã contrafaceri pentru cã sunt mult mai ieftine, deci accesibile, crezând cã astfel a devenit cu adevãrat „occidental”.
Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din România – InfoCons (www.protectia-consumatorilor.ro ) este, cu sigurantã vârful de lance în protectia proprietatii intelectuale in tara noastrã si pentru acest lucru trebuie sã se bucure de tot sprijinul. Altfel, am muncit si creat gratis, doar pentru piratii din domeniul falsificãrilor, iar aceasta este deja o formã de sclavie modernã.
P.S. – Pentru cã eu cred cu tãrie în respectarea si protejarea proprietatii intelectuale si în eradicarea contrafacerior de orice fel, doresc sã multumesc tuturor celor care, cu buna stiintã sau nu, mi-au furnizat informatii pentru acest articol, înlesnind redactarea lui. Toata stima pentru munca lor!
pentru Observatorul, Marian TUDOR
|
Marian Tudor 5/1/2014 |
Contact: |
|
|