Sarbatorile lunii mai la "Observatorul"
Ca si celelate sarbatori de suflet, cele din luna mai de anul acesta au venit purtand pe aripi bucuria de a ne intalni noi romanii din Toronto si din imprejurimi, colaboratorii si invitatii "Observatorului". Poate ca cel mai potrivit cuvant despre felul cum s-a desfasurat aceasta intalnire ar fi acela pe care l-am auzit din gura unui invitat venit din Romania comentand pe scurt cu vecinul de scaun: "Cat spirit romanesc este aici, cat de bogata si efervescenta activitate!". Ca la aceste intalniri, atmosfera este incarcata de spirit romanesc, aproape ca intra in firescul lucrurilor. De cate ori ne-am aflat departe de parinti, am simtit dragostea pentru ei mai puternic decat atunci cand eram langa ei. De cate ori am plecat din locul nasterii si copilariei noastre, am simtit mai puternic dorul de "acasa". Acest dor il simtim si noi aici, iar distanta si amintirile ne fac mai sensibili la tot ce-i romanesc. Dragostea de tara si de limba este mai vibranta in noi, cei care traim la distante mari de Romania Nu acasa spunem ca ne e dor de mama, ci cand suntem departe. In plus, dragostea de tara, patriotismul, au fost cuvinte folosite pana la uzura si devalorizate in anii comunismului, de aceea, in Romania ele suna putin a zgomot de tinichea, in timp ce aici capata alte valente. Musafirii nostri au avut motiv sa fie impresionati de acest suflu romanesc. Iar cat de bogata este activitatea culturala a romanilor de aici, s-a vazut din prea plinul program de desfasurare a zilei in care ar mai fi incaput multe altele daca timpul nu ne-ar fi impus limite.
Ne-am intalnit si ne-am desfasurat din nou activitatea in sala tipografiei, unde in afara de Observatorul se tiparesc alte 80 de ziare pentru comunitatile din Toronto( am vazut afisate ziare grecesti, portugheze, poloneze, ucrainene, rusesti, chineze, japoneze, arabe, frantuzesti, coreene, sarbesti, spaniole si alte multe alte limbi) Dl Puiu Popescu ca deobicei, a prezentat celor prezenti la venire tipografia, pe patronul ei Jean Mazare, ne-a aratat cum se pregateste si se tipareste un ziar. ( Ca un lucru inedit , pentru cei care nu stiu, este ca Domnul Puiu isi pregateste ziarul Observatorul pe computer dupa care vine in tipografie si singur si-l fotografiaza, aranjeaza in pagini, face placile si-l pune pe masini ).
Asadar sala tipografiei era pregatita din nou pentru o noua manifestare de suflet si cuget romanesc. Pe pereti erau afisate interesante reproduceri cea aminteau de 10 Mai copii dupa fotografii ale familiei Regale , copii dupa documente din epoca , stampe, reviste vechi, care au imortalizat evenimentele pe care le-am sarbatorit, insotite de explicatii sau citate. In alta parte a spatioasei tipografii erau afise cu poezii sau citate din opera lui Lucian Blaga, nascut si disparut in luna mai. La loc de cinste erau afisate desene ale copiilor din Fagaras aduse ca mesaj de o delegatie din Romania. Excelente tablouri care prezentau copii in costume nationale specifice Fagarasului, gata sa se avante in iuresul dansului. Pe unul din pereti erau afisate cateva din excelentele caricaturi ale talentatului caricaturist Mihai Stanescu. Ceva mai discret, pe mai multe mese, erau bunatatile care ne asteptau ca sa intregim cum se cuvine intalnirea din aceasta zi. Graiul romanesc ce se auzea iti dadea sentimentul ca te afli intr-o gradina si ca auzi un zumzet atat de cunoscut si drag, asemenea unei chemari din strafundurile fiintei noastre. Deschiderea acestei activitati a facut-o, cum era firesc, initiatorul cenaclului si directorul "Observatorului", d-l Dumitru Puiu Popescu. Ne-a prezentat programul si pe cei prezenti, oaspeti din tara sau din imprejurimi, din Kitchener, Guelph, Hamilton, Pickering, Aurora, Mississauga,s.a.
Pe o scena improvizata cu o deosebita ingeniozitate pe rulouri de hartie de imprimat ziare, corul de muzica bizantina "Agni Phartene" din Toronto ne-a adus in suflete o cereasca armonie, muzica bizantina. In incheiere, dirijorul corului Nedi Gavriliu ne-a tinut o scurta dar elocventa prelegere referitoare la importanta artei in readucerea oamenilor la credinta. Dupa ce ne-a prezentat pe fiecare membru in parte, initiatorul si dirijorul corului ne-a dat si cateva explicatii despre particularitatile vocale ale vechilor creatii corale bizantine. Aplauzele , binemeritate ce i-au rasplatit pe talentatii coristi si ca si pe dirijorul lor au demonstrat satisfactia cu care audienta a vibrat nu numai la calitatea incontestabila a repertoriului ales, dar si la cea a interpretarii.
Domnul profesor Silvestru Moraru, stapanind din vocatie arta oratoriei, bine documentat, cu idei ce se succedau intr-o insiruire logica si cu un vocabular viu, ne-a prezentat o frumoasa si aleasa conferinta despre subiectul zilei: "Aniversari in luna mai" ( 9 Mai - 59 de ani de la victoria asupra fascismului, tripla aniversare de la 10 Mai - 138 de ani de la inceputul domniei lui Carol I in Romania, 127 de ani de la proclamarea Independentei Romaniei, 123 de ani de la proclamarea Regatului in Romania - 156 de ani de la adunarea de la blaj a revolutionarilor romani de la 1848 din Transilvania). Domnia s-a ne-a prezentat, dupa o macheta , monumentul independentei ridicat la Craiova, in fata parcului Bibescu, monument care a fost distrus ina 1947. D-l profesor Silvestru Moraru a avut si inspirata idee de a ne prezenta importanta zilei de 10 Mai mergand pe firul poeziei lui Vasile Alecsandri inchinata acestei zile, "Un vultur veni din munte". Domnul Nicapetre ne-a impartit cart postale , facute de dansul , pe care pe o fata era un desen al regelui executat de Nicapetre si pe celealta o fotografie a regelui Mihai si poezia “ Un vultur veni din munte “ a lui Vasile Alecsandri. Momentul s-a incheiat desigur cu intonarea de catre participantii la cenaclu a acestui cantec ce odinioara ne-a adus inaltare sufleteasca, dar pe care in anii intunecati de mai tarziu il murmuram pe ascuns, in ciuda dorintei de a-l transmite urmasilor. Cantecul a rasunat vibrant in acompaniamentul de pian al adolescentei Mara-Elena Nagy.
D-l Puiu Popescu a trecut in continuare la un moment literar.. A amintit de puternica personalitate a lui Lucian Blaga nascut si decedat in luna Mai , dar si de a lui T. Arghezi, nascut in ziua de 21 mai,. D-na Monica Petrascu ne-a recitat din opera lui Lucian Blaga.
Invitata noastra, d-na Katy Dumitrascu, venita in 1968 in Canada, ne-a vorbit despre activitatea ei culturala in Canada si ne-a recitat vibrant o miscatoare poezie despre responsabilitatea parintilor fata de copiii lor.
Vasile Mustata, a citit din volumul de poezii "Nelinistile dorului" versuri in stil clasic, incarcate de adanci semnificatii si cu incantatoare muzicalitate. Despre acest volum a vorbit pe scurt si indragitul nostru Ovidiu Creanga, zis "Mos Bodranga".A vorbit frumos, substantial si scurt, zicand ca nu vrea sa vorbeasca mai mult "ca sa nu strice frumusetea poeziilor".
Prof Dr. Dorin Uritescu de la Collčge universitaire Glendon, Université York, Toronto, a prezenta lucrarile sale ; Noul Atlas lingvistic român. Crisana'. Vol. I: 'Partile corpului omenesc'. si Vol. II: 'Familia; Casa'. aparute la Editura Academiei Române, Bucuresti, Dl prof a luat recent, premiul Academiei Romane Bogdan P. Hasdeu pentru lucrarile respective.
Gheorghe Berbecel a prezentat cartea lui publicata prin Iohn Wibes & Sons in Anglia "Digital Image Display - Algorithmus and Implementation". Dansul a avut si o mica alocatiune de apreciere a acestui cenaclu care a adunta pe langa el oameni de asa valoare, care pana acum cativa ani nu credea ca ii va putea intalni intr-o asemenea manifestare romaneasca.
D-l Puiu Popescu a prezentat revista de spritualitate si cultura romaneasca "Lumina lina" Nr.2 (aprilie-iunie) editata de Institutul Roman de Teologie si spiritualitate Ortodoxa din New York, presedinte pr. prof. dr. Theodor Damian. Dansul ne-a prezentat si cartea "Ahpforismes" de Valeriu Butulescu, editata in limba franceza la Maple Red Publishing House Toronto, editura care fiinteaza pe langa revista Observatorul.
Dr. Cristina Berbecel, medica homeopat, membra a RBSN, a prezentat o interesanta comunicare despre medicina homeopata, despre rolul si atributile ei in vindecarea unor boli.
Aflata in vizita in Canada, ne-a onorat cu prezenta o delegatie alcatuita din prof. Florentin Olteanu, presedintele Fundatiei Culturale "Negru Voda" din Fagaras si prof. dr. Alexandru Sofonea de la Universitatea "Transilvania" din Brasov, care ne-au prezentat revista lor “ Rosturi si Rostiri “. Intr-o impresioananta alocutiune cei doi au cerut sprijin pentru infintarea Muzeului Rezistentei Anticomuniste Fagarasene.
Prima parte a programului s-a incheiat cu un concert dat de Mara-Elena Nagy . A incantat si a bine dispus ascultatorii care au rasplatit-o cu calde aplauze si frumoase cuvinte de lauda. Programul si l-a desfasurat in dialog cu ascultatorii, spunandu-le care-i sunt cantecele preferate: "Rondo Toccata" de Kabalevsky si "Sonatina in Do Major" de Muzio Clementi. "Bright Orange" de Robert Starer i-a fost dedicat indragitei soliste Aura Urziceanu , membra a cenaclului, prezenta si ea la manifestare, Aura venise cu o zi inainte din Romania. Mara si-a incheiat programul aducand zambetele pe fetele ascultatorilor cu "Studiu in Do Major" de Baptiste Duvernoy, spunand: " e cantecul preferat a lui Buni, pentru ca este vesel si 'energetic' asa cum e ea". Si Buni a fost prima care i-a sarutat manutele si obrajorii inca imbujorati. Impresionat de prezenta ei, d-l prof. Florentin Olteanu din Fagaras, i-a daruit Marei-Elena un tablou al unui copil din Fagaras dornic sa intre in corespondenta cu o fetita din Canada. D-l Puiu i-a oferit Marei de ziua ei un cadou, ea sarbatorindu-si implinirea varstei de 12 ani.
Partea a doua a programului a fost, ca de obicei, conversatia libera, in dulcele grai romanesc, langa bunatatile de pe mese. Cu tortul aniversar al Marei-Elena, ne-am facut incheierea, cantand un rasunator MULTI ANI TRAIASCA pentru ea, pentru toti cei nascuti in luna mai, precum si pentru cei care poarta numele Constantin si Elena, sarbatoriti pe data de 21 mai.
Urmatoarea intalnire va fi in luna iunie, la "Campul Romanesc" din Hamilton, un spectacol de muzica , teatru si poezie dedicat marelui poet Mihai Eminscu , langa statuia marelui nostru poet, creata de membru cenaclului nostru marele sculptor, Nicapetre. Va fi o intalnire cu mari promisiuni de inaltatoare trairi sufletesti Sunt invitati toti ei care vor sa particpe la aceasta manifestare de suflet si cuget romanesc. Informatii la redactia revistei Observatorul.
|
Elena Buica 5/24/2004 |
Contact: |
|
|