Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente
Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhiva 2025
Articole Arhiva 2024
Articole Arhiva 2023
Articole Arhiva 2022
Articole Arhiva 2021
Articole Arhiva 2020
Articole Arhiva 2019
Articole Arhiva 2018
Articole Arhiva 2017
Articole Arhiva 2016
Articole Arhiva 2015
Articole Arhiva 2014
Articole Arhiva 2013
Articole Arhiva 2012
Articole Arhiva 2011
Articole Arhiva 2010
Articole Arhiva 2009
Articole Arhiva 2008
Articole Arhiva 2007
Articole Arhiva 2006
Articole Arhiva 2005
Articole Arhiva 2004
Articole Arhiva 2003
Articole Arhiva 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Ziua Europei

Europenii au marcat Ziua Europei cu impresii diferite. „Pacea mondială nu poate fi asigurată fără a face eforturi creatoare proporționale cu pericolele care o amenință” – spunea, pe 9 mai 1950, Robert Schuman, ministrul francez de externe. Acesta a propus crearea unei Comunități Europene a Cărbunelui și Oțelului (CECO). Inițiativa sa a reprezentat un pas important în prevenirea unui nou război în Europa și în promovarea integrării economice și politice a statelor europene. Un prim pas: Robert Schuman a propus un plan care punea bazele unei cooperări economice între națiunile europene, în special între Franța și Germania. Această propunere, cunoscută sub numele de Declarația Schuman, este considerată începutul construcției europene, ducând inițial la crearea Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului (CECO) – primul pas spre ceea ce este astăzi Uniunea Europeană (UE). În deceniile care au urmat, UE a progresat, dar a avut și momente de mare criză. Totuși, ziua de 9 mai a devenit Ziua Europei și Ziua Victoriei, simbolizând pacea, unitatea și colaborarea între statele europene.

Cum este însă Europa, sau Uniunea Europeană, în 2025?
Euroscepticii ar spune că este pe cale de dezagregare, alții – că este o entitate puternică, capabilă să răspundă pericolelor reale, mai ales în contextul războiului din Ucraina. Cert este că pasiunile pro- și anti-europene au atins un punct de cotitură istorică, reconfigurând destinul multor națiuni și devenind un punct nevralgic în politica internă a statelor membre sau aspirante. Uniunea Europeană (UE) a fost deseori lăudată pentru promovarea păcii, cooperării și prosperității, însă a primit și numeroase critici, din diverse direcții – politice, economice și sociale.

Care sunt criticile aduse Uniunii?
Pare surprinzător, însă Uniunea este adesea acuzată pentru deficit democratic. UE este percepută ca fiind prea birocratică și îndepărtată de cetățeni. Acest mesaj vine adesea din partea noilor state membre. Mulți consideră că deciziile importante sunt luate de instituții (precum Comisia Europeană) care nu sunt alese direct de cetățeni. Deși Parlamentul European este ales prin vot, puterea lui este uneori mai limitată comparativ cu instituții numite – Consiliul sau Comisia.
Un alt punct nevralgic este legat de suveranitatea membrilor. Statele membre pierd o parte din controlul asupra politicilor proprii, mai ales în domenii ca economia, justiția sau migrația. Reglementările UE pot impune norme pe care unele guverne le consideră neadecvate pentru realitățile locale. Membrii acuză și politicile economice ale UE, care sunt considerate a fi avantajoase mai ales pentru țările vest-europene bogate, în timp ce statele estice sau sudice rămân dependente sau dezavantajate. Criza datoriilor din Grecia sau dezechilibrele din zona euro au fost momente-cheie pentru astfel de critici. Politica Agricolă Comună (PAC) este un alt „nod gordian”. UE este acuzată că favorizează marile ferme din vestul Europei și că distorsionează concurența, în timp ce micii agricultori din est beneficiază mai puțin. Subvențiile sunt distribuite inegal, iar fermierii români sau bulgari au acuzat de-a lungul timpului lipsa de echitate. UE este deseori criticată pentru reacții lente sau incoerente în fața crizelor – fie că vorbim despre criza financiară din 2008, pandemia COVID-19 sau conflictul din Ucraina.

Care sunt însă beneficiile percepute ale Uniunii Europene?
Aceste critici nu înseamnă, pentru euro-optimiști, că UE nu funcționează, ci că este o construcție complexă, în permanentă adaptare. Reformele propuse de-a lungul anilor au încercat să răspundă acestor preocupări, cu un succes variabil.
Pentru susținători, Uniunea Europeană aduce o serie de beneficii importante statelor membre și cetățenilor săi:
• UE a fost creată pentru a preveni războiul în Europa. De la Al Doilea Război Mondial încoace, țările membre UE nu s-au mai angajat în conflicte militare între ele. În 2012, UE a primit Premiul Nobel pentru Pace. (Exemplul Ucrainei, care nu este stat membru al UE sau NATO, subliniază importanța apartenenței la aceste structuri pentru securitate.)
• Libera circulație este valorizată pozitiv. Cetățenii UE pot circula, lucra, studia sau locui oriunde în Uniune fără viză sau permis special. Poți merge la facultate în Franța, lucra în Germania sau călători în Italia fără formalități suplimentare.
• Țările membre, mai ales cele din Europa de Est, primesc finanțare pentru infrastructură, educație, sănătate, agricultură și dezvoltare regională. Drumuri, spitale, școli și rețele de apă din România au fost construite sau modernizate cu fonduri europene.
• UE are o piață comună de peste 450 de milioane de consumatori, unde bunurile, serviciile, capitalul și persoanele circulă liber. Exporturile și importurile între țări sunt mai simple, fără taxe vamale.
În plus, UE impune standarde stricte de siguranță alimentară, protecția sănătății, a mediului și a consumatorului. Produsele vândute în UE trebuie să respecte norme clare privind calitatea și etichetarea. Programe educaționale și culturale vin din abundență. Studenții, profesorii și tinerii pot beneficia de burse și schimburi între universități din Europa. Programul Erasmus+ permite unui student român să studieze un semestru în Spania sau Olanda, cu sprijin financiar.

Este viitorul UE incert?
Europa acționează acum ca un bloc unit în relațiile internaționale, având mai multă influență economică și diplomatică decât ar avea fiecare țară singură. Cu marile mișcări anti-UE în câteva state membre, cu presiunea Rusiei, cu provocările energetice, este greu de evaluat insa avantajele unei Europe unite cultiva ideea de continuitate.


Luiza Mureșeanu, 9 mai, Toronto





Luiza Mureșeanu    5/10/2025


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian