Biografia Sfântului Părinte Papa Francisc
Papa Francisc a murit luni, pe 21 aprilie, la vârsta de 88 ani, la reședința sa din Casa Santa Marta, a anunțat Vatican News.
În Duminica Paștelui, pe 20 aprilie, Papa Francisc care a fost suferind în ultimele luni, a fost internat în spital pentru a fi tratat pentru dublă pneumonie și a fost externat la finalul lui martie și-a făcut apariția în balconul Bazilicii Sfântul Petru pentru tradiționala predică Urbi et Orbi.
Francisc este numele păcii, așa mi-a intrat în inimă acest nume, a explicat el, la scurt timp după ce a fost ales conducătorul Bisericii Catolice, în martie 2013.
Mă aflam alături de arhiepiscopul din São Paulo Claudio Hummes, un mare prieten. Când voturile (în Conclav , n.red.) au atins două treimi, m-a îmbrățișat și mi-a spus «Nu îi uita pe săraci!». Imediat, în legătură cu săracii, m-am gândit la Francisc din Assisi, omul sărăciei, omul păcii.
La momentul alegerii sale, arhiepiscopul iezuit de Buenos Aires avea 76 de ani.
Născut pe 17 decembrie 1936 cu numele de Jorge Mario Bergoglio, a fost primul Papă al Americii și primul suveran pontif non-european după mai bine de un mileniu.
Anunțul decesului său a venit în a doua zi de Paște, pe 21 aprilie.
Dragi frați și surori, cu profundă tristețe trebuie să anunț decesul Sfântului Părinte Francisc. La ora 07:35 în această dimineață, episcopul Romei, Francisc, s-a întors la casa Tatălui, a anunțat cardinalul Kevin Farrell pe canalul de televiziune al Vaticanului.
Corpul său urmează să fie așezat miercuri în Bazilica Sfântul Petru pentru toți credincioșii care doresc să-i aducă un omagiu.
Deși era o figură cunoscută pe întreg continentul american la momentul alegerii sale ca Suveran Pontif, a preferat să rămână până atunci un simplu preot, foarte iubit în eparhia lui, unde a călătorit numai cu metroul și cu autobuzul în cei 15 ani de slujire episcopală. Fotografie realizată în 1998 cu episcopul de atunci Jorge Mario Bergoglio însoțit de părintele Jose Maria de Paola, cunoscut sub numele de Părintele Pepe și de localnici. Fotografie realizată în 1998 cu episcopul de atunci Jorge Mario Bergoglio însoțit de părintele Jose Maria de Paola, cunoscut sub numele de Părintele Pepe și de localnici.
Oamenii mei sunt săraci și eu sunt unul dintre ei, a spus el în mai multe ocazii, explicându-și decizia de a locui într-un apartament și de a-și găti singur. I-a sfătuit permanent pe preoții săi să arate milă și curaj apostolic și să țină porțile deschise tuturor.
Călcarea în picioare a demnității unei persoane este un păcat grav
Cel mai rău lucru care i s-ar putea întâmpla Bisericii, a spus el în diverse ocazii, este ceea ce de Lubac numea lumesc spiritual, adică a fi egocentric.
Henri de Lubac a fost unul din cei mai importanți teologi catolici din secolul al XX-lea, expert al Consiliului Vatican II. Papa Ioan Paul al II-lea l-a numit cardinal în 1983.
De aceea, el i-a îndemnat pe oameni să redescopere Catehismul, cele Zece Porunci și Fericirile.
Proiectul lui a fost unul simplu: dacă îl urmezi pe Hristos, înțelegi de ce călcarea în picioare a demnității unei persoane este un păcat grav, obișnuia să spună Papa Francisc, potrivit paginii Sfântului Scaun.
S-a născut la Buenos Aires la 17 decembrie 1936, ca fiu al unor imigranți italieni. Tatăl său, Mario, a fost contabil angajat la căile ferate, iar mama, Regina Sivori, a fost o soție dedicată creșterii celor cinci copii ai lor.
A absolvit ca tehnician chimist și apoi a ales calea preoției, intrând în Seminarul Eparhial din Villa Devoto.
Pe 11 martie 1958 a intrat în noviciatul Societății lui Isus.
Și-a terminat studiile de științe umaniste în Chile și s-a întors în Argentina în 1963, pentru a absolvi, cu diplomă în filozofie, Colegio de San José din San Miguel.
Din 1964 până în 1965 a predat literatură și psihologie la Immaculate Conception College din Santa Fé, iar în 1966 a predat aceeași materie la Colegio del Salvatore din Buenos Aires. Papa Francisc sărută picioarele unui deținut după ce le-a spălat în timpul unei slujbe la biserica închisorii pentru tineri Casal del Marmo de la periferia Romei, martie 2013. Papa Francisc sărută picioarele unui deținut după ce le-a spălat în timpul unei slujbe la biserica închisorii pentru tineri Casal del Marmo de la periferia Romei, martie 2013.
Din 1967 până în 1970 a studiat teologia și a obținut o diplomă de la Colegio of San José.
Pe 13 decembrie 1969 a fost hirotonit preot de Arhiepiscopul Ramón José Castellano.
Și-a continuat pregătirea între 1970 și 1971 la Universitatea din Alcalá de Henares din Spania, iar pe 22 aprilie 1973 și-a finalizat studiile la iezuiți.
Întors în Argentina, a fost numit maestru începător la Villa Barilari, San Miguel; profesor la Facultatea de Teologie din San Miguel; consultant al Provinciei Societății lui Isus și, de asemenea, rector al Colegio Máximo al Facultății de Filosofie și Teologie. Papa Francisc a ajuns în Indonezia pe aeroportul Soekarno-Hatta International, lângă Jakarta Îți mai recomandăm Papa Francisc ajunge în Indonezia, prima vizită a unui turneu de 12 zile în Asia-Pacific
Pe 31 iulie 1973 a fost numit provincial al iezuiților din Argentina, funcție pe care a deținut-o timp de șase ani.
Apoi și-a reluat activitatea în învățământul universitar și, din 1980 până în 1986, a slujit din nou ca rector al Colegio de San José, precum și ca preot paroh, din nou în San Miguel.
În martie 1986 a plecat în Germania ca să își termina teze de doctorat. Superiorii săi l-au trimis apoi la Colegio del Salvador din Buenos Aires și lângă Biserica Iezuită din orașul Córdoba, ca director spiritual și mărturisitor.
Cardinalul Antonio Quarracino, Arhiepiscop de Buenos Aires, l-a vrut colaborator apropiat. Miserando atque eligendo
Astfel, la 20 mai 1992, Papa Ioan Paul al II-lea l-a numit Episcop titular de Auca și auxiliar de Buenos Aires.
Pe 27 mai a primit hirotonirea episcopală de la Cardinal în catedrală. Și-a ales ca motto episcopal miserando atque eligendo, iar pe stema sa a introdus simbolul Societății lui Isus - IHS. Papa Francisc, în biserica din Barbu Lăutaru, cartierul romilor din Blaj. Această omilie este un omagiu adus îndurării divine și este reprodusă în Liturghia Orelor în sărbătoarea Sfântului Matei. Papa Francisc s-a întâlnit cu comunitățile indigene First Nations, Metis și Inuit, în Maskwacis, Alberta, Canada, 25 iulie 2022. Îți mai recomandăm Papa Francisc le-a cerut iertare indigenilor din Canada pentru răul deplorabil suferit în școlile catolice
Cuvintele miserando atque eligendo îmbracă o semnificație deosebită în viața și itinerariul spiritual al Papei, pentru că de sărbătoarea Sfântului Matei, în 1953, când avea 17 ani, tânărul Jorge Mario Bergoglio a experimentat prezența lui Dumnezeu în viața sa, în urma unei spovedanii.
În urma unei spovezi s-a simțit atins în inimă și a simțit coborârea îndurării lui Dumnezeu care, cu privire îndurătoare, îl chema la viața consacrată, după exemplul Sfântului Ignațiu de Loyola, conform Radio Vatican.
Când a fost ales episcop, în amintirea acelui moment care a marcat începutul totalei sale consacrări lui Dumnezeu, a ales ca motto și program de viață tocmai cuvintele Sfântului Beda: miserando atque eligendo (îndurându-se și alegând), dorind ca acestea să apară și pe stema pontificală.
Este o expresie care nu se poate traduce întocmai, pentru că unul din cele două verbe nu are gerunziu nici în italiană și nici în spaniolă. Traducerea literală ar fi milostivind și alegând sau l-a milostivit. Cardinalul Matteo Zuppi va încerca să deschidă dialogul între Kiev și Moscova.
Imediat a fost numit vicar episcopal al districtului Flores și la 21 decembrie 1993 i s-a încredințat și funcția de vicar general al Arhiepiscopiei. Astfel, nu a fost o surpriză când, la 3 iunie 1997, a fost ridicat la demnitatea de Arhiepiscop coadjutor de Buenos Aires.
La nici nouă luni de la moartea cardinalului Quarracino, i-a succedat pe 28 februarie 1998, ca Arhiepiscop, Primat al Argentinei și Ordinar pentru credincioșii de rit răsăritean din Argentina care nu au nici un Ordinar de rit propriu.
Trei ani mai târziu, la Consistoriul din 21 februarie 2001, Ioan Paul al II-lea l-a ales cardinal, atribuindu-i titlul de San Roberto Bellarmino. Viktor Orbán, în vârstă de 59 de ani, și Papa Francisc au opinii diferite cu privire la gestionarea migrației din Orientul Mijlociu și El le-a cerut credincioșilor să nu vină la Roma pentru a-l sărbători, ci mai degrabă să doneze săracilor ceea ce ar fi cheltuit dacă ar fi făcut această călătorie.
În calitate de mare cancelar al Universității Catolice din Argentina, este autorul cărților: Meditaciones para religiosos (1982), Reflexiones sobre la vida apostólica (1992) și Reflexiones de esperanza (1992).
În octombrie 2001 a fost numit Relator General al celei de-a zecea Adunări Generale Ordinare a Sinodului Episcopilor privind Ministerul Episcopal.
Această sarcină i-a fost încredințată în ultimul moment pentru a-l înlocui pe Cardinalul Edward Michael Egan, Arhiepiscop de New York, care a fost obligat să rămână în patria sa din cauza atacurilor teroriste din 11 septembrie.
La Sinod, el a pus un accent deosebit pe misiunea profetică a episcopului, pe profetul dreptății, pe datoria sa de a predica neîncetat doctrina socială a Bisericii și, de asemenea, de a exprima o judecată autentică în materie de credință și morală. Papa Francisc sosește la Blaj, pe Câmpia Libertății.
În tot acest timp, cardinalul Bergoglio devenea din ce în ce mai popular în America Latină.
În ciuda acestui fapt, nu și-a relaxat niciodată abordarea sobră sau stilul său strict de viață, despre care unii au spus că este aproape ascetic.
În acest spirit de sărăcie, el a refuzat să fie numit președinte al Conferinței Episcopale a Argentinei în 2002, dar trei ani mai târziu a fost ales și apoi, în 2008, reconfirmat pentru un alt mandat de trei ani.
În calitate de Arhiepiscop de Buenos Aires o dieceză cu peste trei milioane de locuitori a conceput un proiect misionar bazat pe comuniune și evanghelizare.
El avea patru obiective principale: comunități deschise și frățești, un laic informat care joacă un rol principal, eforturi de evanghelizare adresate fiecărui locuitor al orașului și asistență pentru cei săraci și bolnavi.
El și-a propus să reevanghelizeze Buenos Aires, ținând cont de cei care locuiesc acolo, de structura și istoria ei.
Le-a cerut preoților și mirenilor să lucreze împreună.
În septembrie 2009 a lansat campania de solidaritate pentru bicentenarul Independenței țării.
Două sute de agenții caritabile aveau să fie înființate până în 2016. Și la scară continentală, el se aștepta mult de la impactul mesajului Conferinței de la Aparecida din 2007, până la punctul de a o descrie drept Evangelii Nuntiandi a Americii Latine. Papa Francisc face o vizită de două zile în Marisilia, unde ar urma să lanseze un mesaj de empatie față de migranții care ajung prin Mediterana din Africa în state europene. Îți mai recomandăm Papa Francisc vizitează Marsilia, într-o nouă criză a migranților în Mediterana
Până la începutul recentului sede vacante, a fost membru al Congregației pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor, al Congregației pentru Cler, al Congregației pentru Institute de Viață Consacrată și Societăților de Viață Apostolică, al Consiliului Pontifical pentru Familie și al Comisiei Pontificale pentru America Latină.
Sede vacante este, conform codului canonic al Bisericii Catolice, perioada în care o dieceză sau o biserică rămâne lipsită de episcop diecezan. Un caz particular este acela când scaunul vacant este Scaunul Apostolic.
Papa Francisc avea 76 de ani când a fost ales șef al Bisericii Catolice. Este primul suveran pontif venit din Americi și primul iezuit.
Papa Francisc a făcut o vizită istorică în România, țară majoritar ortodoxă, între 31 mai și 2 iunie 2019, pentru beatificarea celor șapte episcopi greco-catolici, martiri ai închisorilor comuniste: Valeriu Traian Frențiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu și Iuliu Hossu.
Papa Francisc a avut atunci întâlniri cu președintele Klaus Iohannis, cu premierul Viorica Dăncilă și cu Patriarhul Daniel. Papa Francisc, președintele României, Klaus Iohannis, și soția sa Carmen, salută garda de onoare în timpul unei ceremonii de bun venit la Palatul Cotroceni - București, România, 31 mai 2019. Papa Francisc, președintele României, Klaus Iohannis, și soția sa Carmen, salută garda de onoare în timpul unei ceremonii de bun venit la Palatul Cotroceni - București, România, 31 mai 2019.
Călătoria apostolică a papei Francisc în România a avut loc la 20 de ani de la cea a Papei Ioan Paul al II-lea, în 1999, și a avut și un motto: Să mergem împreună!
Biserica Catolică a modificat timp de două mii de ani modalitățile de desemnare a unui Papă înainte de a ajunge la soluția actuală de alegere în conclav.
Procedura a fost supusă mai multor schimbări de-a lungul timpului până să ajungă la mecanismul actual de desemnare: de cardinali, în spatele ușilor închise, notează AFP.
Alegerea papei trebuie să se desfășoare în afara oricărei presiuni exterioare, conclavul (cum clave - sub cheie) este izolat de exterior.
Această izolare există din 1271, când, în Viterbe (Italia), cardinalii care nu reușeau să ajungă la un acord asupra găsirii unui succesor pentru Clement al IV-lea au fost închiși de creștini și supuși unui regim strict cu pâine și apă pentru a-i determina să=l aleagă mai repede pe următorul Papă.
Alesul, Grigorie al X-lea, a făcut din asta o regulă, exceptând regimul de pâine și apă.
În prezent, au fost realizate amenajări speciale la Vatican, pentru izolarea marilor electori, dar și pentru a permite traiul în condiții de minim confort în timpul conclavului, pentru că mulți dintre membrii săi sunt persoane foarte în vârstă.
Cardinalii intră în conclav la cel puțin 15 zile și maxim 20 de la decesul sau retragerea Papei.
Ei trec în cortegiu din Capela Paulină în Capela Sixtină.
Apoi se închid ușile, se scot cheile, iar izolarea este verificată de cardinalul șambelan la interior și de prefectul Casei Pontificale la exterior.
Cardinalii nu au voie să voteze pentru ei înșiși și trebuie să depună pe rând un jurământ de respectare a votului secret și de acceptare a rezultatului. Ei jură că acela dintre ei care va fi ales nu va renunța niciodată să revendice drepturile depline ale pontifului roman.
Procesul de votare se desfășoară în Capela Sixtină, cu două scrutine dimineața și două seara.
Buletinele de vot sunt apoi arse. Cardinalul care obține două treimi din voturi este ales. În cazul unui impas, există și posibilitatea votului cu majoritate absolută.
După ce este obținut rezultatul, decanul Colegiului Cardinalilor îl întreabă pe câștigător dacă acceptă alegerea. În cazul în care o face, acesta devine Papă, iar competențele sale se extind imediat asupra întregii lumi catolice.
Noul Papă trebuie să declare ce nume va purta ca suveran pontif.
În timpul desfășurării scrutinului, cu ajutorul unei sobe din Capela Sixtină mulțimea adunată în Piața Sfântul Petru este informată în legătură cu rezultatul votului.
Dacă fumul este negru, Suveranul Pontif nu a fost ales.
|
Dan Popa 4/22/2025 |
Contact: |
|