Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente
Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhiva 2025
Articole Arhiva 2024
Articole Arhiva 2023
Articole Arhiva 2022
Articole Arhiva 2021
Articole Arhiva 2020
Articole Arhiva 2019
Articole Arhiva 2018
Articole Arhiva 2017
Articole Arhiva 2016
Articole Arhiva 2015
Articole Arhiva 2014
Articole Arhiva 2013
Articole Arhiva 2012
Articole Arhiva 2011
Articole Arhiva 2010
Articole Arhiva 2009
Articole Arhiva 2008
Articole Arhiva 2007
Articole Arhiva 2006
Articole Arhiva 2005
Articole Arhiva 2004
Articole Arhiva 2003
Articole Arhiva 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Prin anotimpuri ... culturale in capitala umorului românesc

30 martie 2025. Zi de primăvară cu ploaie tomnatică. Pătrundem în orașul Vaslui unde arhitectura veche se îmbină cu cea nouă, într-un echilibru între trecut și prezent, și unde se găsește unul din cele mai frumoase parcuri din țară.
Ajungem la Muzeul Județean „Ștefan cel Mare”, o prestigioasă instituție de cultură. În acest minunat așezământ cultural, în Sala „Arta”, s-a putut admira o expoziție de icoane, miniaturi, grafică și postere de restaurare, realizate de studenții, masteranzii și cadrele didactice ale Secției „Artă Sacră” din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Am aflat că erau pregătite pentru vernisajul expoziției „Din tradiție în contemporaneitate”, ediția a II-a, din 1 aprilie 2025.
În acest ambient unic, unde icoanele sunt „ferestre către Ceruri...” (Ana Iordache), s-a organizat Lansare de carte: „Privind prin anotimpurile vieții”, autor Viorica Marcu, în colaborare cu Liga Scriitorilor Români - Filiala Iași.
Sub privirea blândă a icoanelor, activitatea a fost deschisă de prof. Ioan Hodaș, prim-vicepreședintele LSR Iași. A prezentat invitații: poeți, scriitori din Vaslui și Iași, muzeograf Marian Antoniu, Veronica Maxim de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vaslui, echipa muzeului care s-a ocupat de filmare și ziaristul Lili Trifu de la Vaslui TV, membri ai familiei, iubitori de poezie.
În această atmosferă elevată și plină de căldură, în fața noastră, a apărut un copil talentat, al prof. Carmen Trufia, Managerul Școlii de Muzică, Domisong, cu clarinetul în mână, Eric Manea. Ne-am mirat că la o vârstă așa de mică a descoperit tainele acestui instrument. Cu un zâmbet, a luat atitudine de artist și a impresionat prin acuratețea interpretării a două piese muzicale. A fascinat! A fost premiat de curând cu Trofeul categoriei 7-8 ani, la Festivalul Internațional de Muzică Ușoară, Populară și Instrumentală „Starul de mâine”, Vatra Dornei.
După ce am călătorit în lumea muzicii instrumentale, am revenit și s-a trecut la lansarea volumului de poezie „Pășind prin anotimpurile vieții”. Prezentarea a fost făcută de scriitoarele Silvia Hodaș și Angelica Manole. Scurte selecții. Silvia Hodaș a amintit că a fost invitată și la primul volum, de debut, „Suflet îngândurat”. „Viorica Marcu se prezintă astăzi cu un nou volum de poezii intitulat «Pășind prin anotimpurile vieții». După ce a meditat îndelung cu «Sufletul îngândurat», în volumul anterior, la: copilărie, familie, anotimpuri, iubire, viața și cursul ei, reia tematica și o îmbogățește, o aprofundează cu meditații asupra vieții, regăsirea de sine, destin, credință și relația cu divinitatea. ... Poezia e construită mai mult pe un ton meditativ, melancolic, dar plin de recunoștință pentru frumusețea fiecărui anotimp, pentru darurile vieții, a împlinirii sufletești. Autoarea îndeamnă cititorul să privească viața cu înțelepciune și cu seninătate trecerea timpului, să învețe să trăiască armonios și în acord cu ritmurile naturii și ale propriei experiențe.”
Angelica Manole, în discursul său, a menționat: „Viorica Marcu este un artist complet. Scrie poezii, creează tablouri, împletește, modelează. În tablourile ei se vede poezia gândului: flori și anotimpuri așezate cu talent folosind oasele de pește și scoicile. Micile scoici și melcii mai păstrează în cochilii vuietul mării, țipătul pescărușilor și foșnetul nisipului sub tălpi. Se simte poezie și iubire.”
În sală a putut fi admirată și o expoziție cu lucrări din oase de pește și scoici de o frumusețe rară, adevărate opere de artă. Viorica Marcu stăpânește această artă care cere multă răbdare, meticulozitate, imaginație și inspirație. Un adevărat meșter popular pasionat: a pictat, a cusut goblenuri, a făcut mărțișoare, a împletit etc. De aceea e nelipsită de la târgurile de artizanat. Și-a așternut gândurile în versuri și în arta sa.
Veronica Maxim a vorbit, cu mult respect, despre întreaga activitate de artist a Vioricăi Marcu, despre realizările și împlinirile sale, participările la diferite târguri organizate la nivel județean și național și că o va sprijini în toate proiectele.
Un moment emoționant a fost recitarea poeziilor, de o sensibilitate aparte, din creația autoarei, de către poeții: Angelica Manole, Lideriu Onuț, Silvica Gruia și Mimi Rotariu. Și cum să nu-i dăm dreptate lui Tudor Arghezi când spune: „Poezia este însăşi viaţa, e umbra şi lumina care catifelează natura şi dă omului senzaţia că trăieşte cu planetele lui în cer.”
A venit rândul autoarei să vorbească despre cartea sa. Cu multă modestie a precizat: „Eu nu mă consider poet. Îmi aștern gândurile în versuri. Poeziile mele sunt de suflet, doresc să ajungă la sufletele dumneavoastră. Când scriu versuri îmi regăsesc liniștea și împlinirea. În fiecare vers am pus bucăți de suflet”. A mulțumit managerului prof. dr. Ramona Mocanu și muzeografului Marian Antoniu pentru implicarea în organizarea evenimentului cultural, membrilor LSR Iași, familiei, prietenilor care au fost alături la această sărbătoare.
Și nu se putea ca, în orașul umorului, să nu fie și momente vesele care să aducă zâmbete și bună dispoziție, pentru că: „Umorul e o forță. Nimic nu unește oamenii mai bine ca râsul”, așa cum afirma Lev Tolstoi. Momentul umoristic a fost susținut de Ioan Hodaș. A prezentat din creația proprie poezii umoristice inspirate din cartea lansată și altele prin care a invitat publicul să continue ultimul vers al fiecărei strofe. Spectatorii au fost încântați să se implice activ.
Pe parcursul derulării activității, frații Ștefan și Alexandru Șenchiu au delectat publicul prin măiestria interpretării celor mai frumoase piese muzicale la pian. Recitalul lor a impresionat, au demonstrat talent, abilități muzicale și multă pasiune.
Publicul a răsplătit cu ropote de aplauze viitorii artiști.
Tinerii au primit Diplome de Excelență din partea președintei Subfilialei LSR Iași - Nord Est JUNIOR, Silvia Hodaș. S-au acordat Diplome de Excelență autoarei Viorica Marcu și prof. Carmen Trufia, din partea Ligii Scriitorilor Români – Filiala Iași.
A urmat sesiunea de autografe, fiecare participant la eveniment a primit în dar o carte cu semnătura autorului.
Publicul a fost minunat, încântat de poezie și muzică, cuprins de emoții și captivat de atâta frumusețe.
A moderat evenimentul Mimi Rotariu, secretar general la LSR Iași, cu mult drag.


pt
Observatorul
Silvia Hodaș, UZPR & AJRP





Silvia Hodaș    4/2/2025


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian