Demisia președintelui României Klaus Iohannis
Klaus Iohannis și-a anunțat demisia din funcția de președinte, începând de miercuri, 12 februarie.
Cum se vede demisia președintelui României în presa internaționalã
„Președintele României, Klaus Iohannis, și-a anunțat demisia luni, în contextul presiunilor tot mai mari din partea grupurilor populiste de opoziție, la douã luni dupã ce o curte supremã a invalidat alegerile prezidențiale din țara membrã a Uniunii Europene”, noteazã The Washington Post. Anunțul lui Iohannis a fost rapid preluat de presa internaționalã.
Agenția de presã Reuters scrie cã „președintele centrist al României, Klaus Iohannis, și-a anunțat luni demisia, înainte ca partidele parlamentare de extremã dreapta din opoziție sã inițieze procedura de suspendare împotriva sa”. Curtea Constituționalã a României a decis anterior cã Iohannis, al cãrui al doilea și ultim mandat s-a încheiat pe 21 decembrie 2024, ar trebui sã rãmânã în funcție pânã la alegerea unui succesor, dupã ce scrutinul prezidențial a fost anulat pe fondul suspiciunilor de ingerințã rusã, amintește Reuters. „România a fost aruncatã în haos instituțional anul trecut, când Cãlin Georgescu, un critic al NATO și reprezentant al extremei drepte, aproape necunoscut, a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale”.
Reuters precizeazã cã președintele Senatului, Ilie Bolojan, va fi președinte interimar pânã la organizarea noilor alegeri.
Associated Press: „Klaus Iohannis renunțã la funcție sub presiunea populiștilor” Președintele României, Klaus Iohannis, renunțã la funcție sub presiunea populiștilor, titreazã și Associated Press, dupã ce „mai multe partide de opoziție, inclusiv partidul de extremã-dreapta Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), partidul naționalist S.O.S. și Partidul Oamenilor Tineri (POT), dar și unii membri ai partidului reformist Uniunea Salvați România (USR), au cerut demiterea lui Iohannis printr-o moțiune depusã în Parlament”. „Era de așteptat ca și câțiva parlamentari din coaliția de guvernare sã voteze în favoarea demiterii președintelui”, mai precizeazã sursa citatã. Agenția noteazã și cã fostul președinte a avertizat asupra riscului deteriorãrii imaginii României pe plan internațional, în cazul în care nu ar fi demisionat și ar fi fost forțat sã pãrãseascã funcția printr-un proces politic controversat.
Știrea Associated Press este preluatã și pe continentul asiatic, de pildã de Times of India, conform News.ro. Agenția chinezã oficialã de presã Xinhua a tratat anunțul președintelui român în regim de maximã urgențã, inclusiv pe fluxul sãu de limbã englezã, breaking news-ul fiind preluat ca atare de publicații din China. Și agenția semioficialã Mehr din Iran relateazã într-o știre despre demisia lui Iohannis.
Cotidianul francez Le Figaro scrie cã Iohannis a susținut un discurs „solemn”, în care a explicat motivele demisiei, subliniind cã astfel evitã o crizã politicã.
Știrea a ajuns și dincolo de Oceanul Atlantic, fiind preluatã de The Washington Post, care a relatat cã „președintele României, Klaus Iohannis, și-a anunțat demisia luni, în contextul presiunilor tot mai mari din partea grupurilor populiste de opoziție, la douã luni dupã ce o instanțã supremã a invalidat alegerile prezidențiale din țara membrã a Uniunii Europene.”
Presa din țara vecinã aflatã în rãzboi, Ucraina, este de asemenea, interesatã de ceea ce se întâmplã în România. Publicația ucraineanã Ukrainskaia Pravda noteazã cã cererea de demisie a lui Iohannis devenise unul dintre sloganurile susținãtorilor candidatului de extremã dreapta Cãlin Georgescu și ai Alianței pentru Unirea Românilor (AUR).
„Președintele României, Iohannis, își anunțã demisia pentru a evita o posibilã crizã cauzatã de un viitor vot parlamentar privind demiterea sa”, scrie și Kyiv Independent.
Și presa rusã a consemnat demisia președintelui României, oferind detalii despre contextul electoral în care a survenit decizia. Decizia lui Klaus Iohannis, scrie agenția Interfax, a fost determinatã de o propunere a partidelor de extremã dreapta de a organiza un vot privind suspendareaa președintelui.
„Politicianul a calificat inițiativa drept inutilã. În plus, potrivit acestuia, suspendarea ar avea consecințe negative pentru țarã”, scrie Interfax.
Iohannis, noteazã și agenția Tass, a avertizat cã un referendum pentru demiterea sa va scinda societatea româneascã, iar în strãinãtate nimeni nu va înțelege de ce a fost întreprins acest demers, din moment ce se pregãtesc alegerile prezidențiale. Cotidianul Kommersant anunțã de asemenea demisia președintelui, observând cã partidele de opoziție intenționau sã depunã o cerere în Parlament pentru suspendarea șefului statului.
Klaus Iohannis și-a anunțat demisia din funcția de președinte, începând de miercuri, 12 februarie.
|
News.ro. 2/10/2025 |
Contact: |
|