Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente
Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhiva 2025
Articole Arhiva 2024
Articole Arhiva 2023
Articole Arhiva 2022
Articole Arhiva 2021
Articole Arhiva 2020
Articole Arhiva 2019
Articole Arhiva 2018
Articole Arhiva 2017
Articole Arhiva 2016
Articole Arhiva 2015
Articole Arhiva 2014
Articole Arhiva 2013
Articole Arhiva 2012
Articole Arhiva 2011
Articole Arhiva 2010
Articole Arhiva 2009
Articole Arhiva 2008
Articole Arhiva 2007
Articole Arhiva 2006
Articole Arhiva 2005
Articole Arhiva 2004
Articole Arhiva 2003
Articole Arhiva 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Celebrităti muzicale nascute în luna decembrie

Cercetând numele celebrităților din domeniul muzicii în luna decembrie, rămâi uimit să vezi cât de mulți s-au născut în ultima parte a anului.

Pentru că s-a născut la începutul lunii, în 2 decembrie 1899, primul va fi englezul John Barbirolli. Studiile și le-a făcut la Academia Regală de muzică din Londra, iar activitatea artistică avut-o la New-York. În 1943 a început să conducă și alte orchestra europene. Din admirație pentru creația unor compozitori a realizat multe arnjamente orchestrale cu lucrări de: Purcell, Haendel, Mozart și alții.

Una dintre interpretele de opera, rămasă în istorie ca find printre cele mai valoroase ale acestui gen, este Maria Calas, născută în 4 decembrie 1923. A studiat la Atena și la NewYork. Lucrarea care i-a ridicat numele pe cele mai înalte culmi a fost opera "Norma" de Bellini. Maria Calas figurează în caietele program ale celor mai mari teatre de operă precum cele din Londra, New York, Paris, San Francisco și altele. Maria Calas poate fi auzită și acum datorită înregistrărilor de pe discuri.

Să n-o uităm pe celebra noastră soprană Elena Drăgulinescu–Stinghe, născută la Ploiești în decembrie 1881. Și-a făcut studiile la Conservatorul din București avându-i ca profesori pe D. G. Kiriac, C. Flesch și Ch. Leria. În 1905 era solistă corului "Carmen", iar din 1909 a devenit solista companiei Grigoriu prin lucrarea "Povestirile lui Hofmann" de Offenbach. A plecat apoi la Paris unde a susținut spectacole mai ales la "Trianon" până în 1914, când s-a întors la București și a colaborat cu opera din București, Iași și Cluj. A fost și profesor la Conservator începând din 1940.

Elisabeth Schwartzkoph a fost una dintre celebrele soprane ale lumii, născută în decembrie 1915. A studiat la Berlin și la Londra, iar în 1938 și-a făcut debutul în opera "Parsifal" de R. Wagner. Începând din 1947 a avut angajamente la operele din Viena, Scala din Milano, Covent Garden-Londra și altele, invitată fiind mereu la Festivalurile Internaționale de la Salzburg și Edinburgh. Recunoscându-i-se marile sale calități muzicale, a colaborat mult cu pianiștii Edwin Fischer și Gerald Moore, precum și cu Filarmonica din Londra condusă de Herbert von Karajan și Otto Ackermann.

Cunoscutul compositor Cesar Franck s-a născut la Liege în 1822, studiind pianul, orgă și compoziția la Liege și Paris. Ca professor a avut elevi printre care Vincent d`Indy, Ropartz, Chansson, Duparc. Cesar Franck reprezintă în istoria muzicii, prin creația sa, un moment extrem de important în desvoltarea muzicii franceze. A murit la Paris în 1890.

Hector Berlioz (1803-1869) este considerat rezentantul cel mai de seamă al romantismului din muzica franceză. Creația sa cuprinde operă și lucrări vocal simfonice. Unele dintre cele mai importante creații ale sale sunt: opera "Damnațiunea lui Faust", oratoriul "Copilăria lui Christ", simfoniile Romeo și Julieta, Harold în Italia, etc. A fost și un critic de valoare. Una dintre lucrările păstrate în timp este "Tratatul de instrumentație și orchestrație modernă". Cu sprijinul lui Liszt, a înscris lucrări în Germania, dar și în Rusia, apoi la Viena și Londra.

Un mare muzician român a fost contrabasistul și profesorul Joseph Prunner. Și-a făcut studiile la Viena și Graz, iar în 1905 a fost angajat la opera din Viena de Felix Weingartner, care l-a recomandat ministrului Instrucțiunii Publice din România. Așa a obținut un post la orchestra simfonică din București unde a colaborat mult cu George Enescu și a concertat la Viena, Berlin, Paris și București.

În 1886 s-a născut la Galați Nicolae Leonard, mare interpret de operetă, artist care a rămas în istoria teatrului muzical, chiar dacă viață sa a fost scurtă. În 1906 a debutat la compania Constantin Grigoriu la parcul Oteteleșanu în opereta "Văduva veselă" de Lehar. A fost invitat în Franța unde a cântat pe scenele din Paris, Lyon și Marsilia. A murit însă prea devreme...în 1928.

În 16 decembrie 1770 s-a născut la Bonn cel mai strălucitor geniu al omenirii, L.v. Beethoven. Viena a fost centrul care l-a atras din copilărie, aici trăindu-și viață ca pianist și compozitor. A fost un talent fără egal și un temperament cu o forță expresivă neobișnuită. Beethoven a fost contemporan cu Revoluția burgheză franceză de la 1789, devenind un luptător pentru libertate, egalitate și fraternitate, a realizării prin artă a celor mai nobile aspirații ale omenirii. Din nemuritoarea să creație fac parte lucrări ca Simfonia a III-a "Eroică", simfonia VI-a "Pastorală", uverturile: Egmont, Coriolan, etc. Li se adaugă oratoriul "Isus pe muntele măslinilor, "Missa solimnis", concertele pentru pian, vioara, violoncel, cele 9 simfonii, sonatele "Apassionata", "Waldstein", "Sonata Lunii". Creația acestui mare geniu n-a încetat nici după îmbolnăvirea lui prin "surzenie" și continuă după atâția ani să impresioneze publicul.

Sunt mulți muzicieni ca Puccini, Pablo Casals și romanul Mihail Andricu despre care n-am scris acum, dar nu-i vom uita și vom scie despre ei cât de curând in Observatorul.

Un an cum vi-l doriți dvs., "La mulți ani, cu sănătate și bucurii"!


Toronto ON
Florica Gheorghescu.




Florica Gheorghescu.     12/28/2024


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian