Speranta la Orizont
Acest articol este pentru toți cei care au fost vreodată diagnosticati cu cancer și pentru cei care îi iubesc. E un subiect cu mare greutate emoțională. Unii oameni pot să susțină greutatea, alții se vad ingenuncheati sub apăsarea ei. Se spune ca atunci cand suntem în genunchi, ne aflăm în poziția perfectă pentru a ne ruga. Se mai spune ca atunci când trăim timpuri grele, știm că profesorul e în încăpere. Avem de invatat din tot ce ni se întâmplă în viața așa ca sa ne punem întrebarea ”Ce avem de invatat aici?” Cand auzim ca cineva a fost diagnosticat cu cancer, primul lucru la care ne gandim e data expirarii. În realitate nu exista nici o diferenta între oameni pentru ca toți avem o data a expirarii deși, pana sa primim un diagnostic incurabil, ne simtim nemuritori. Credem ca moartea se intampla doar altora. Noi nu suntem decat praf de stele luat cu împrumut și trebuie sa ne întoarcem Acasă. Sa invatam sa avem încredere în desfășurarea naturala a lucrurilor care ni se intampla pentru ca, înainte de a ne naște, am făcut un contract în care ne-am ales provocările care sa ne ajute în evolutia sufletului. Cei care au ales aceasta boala de cele mai multe ori incurabilă sunt suflete curajoase care au știut că vor avea puterea să treacă prin întuneric, siguri ca dincolo de el îi așteaptă lumina. După iarna există întotdeauna promisiunea unei primaveri.
Nu am putut sa accept niciodata explicatia “E o pedeapsa de la Dumnezeu” pentru ca Dumnezeu nu pedepsește. El doar iubeste. Și cum sa credem ca un copil de cativa anisori care are cancer este pedepsit? Deși sunt cazurile cele mai tragice, aceste suflete aleg sa viziteze Pamantul pentru o perioada foarte scurta, venind mai ales pentru lecția pe care părinții lor o au de invatat. Si, de cele mai multe ori, lecțiile cele mai importante pe care le avem de invatat in viața sunt Iubirea și Iertarea.
Sa intram fara teama in mijlocul acestei incercari, știind ca suntem mult mai puternici decat circumstanțele noastre. Suntem capabili sa facem fata la orice test al vieții. Ganditi-va prin cate dezamagiri, esecuri, despartiri, boli, tradari, pierderi - toate evenimente dureroase și aparent de nesuportat - ați trecut de-a lungul anilor. Si totusi, sunteti aici, citind articolul meu. V-ați ridicat deasupra tuturor încercărilor pentru ca sunteti mai puternici decat ați crezut.
În budism exista teoria că suferința vine de la rezistența pe care o opunem realității. Libertatea emoțională se castiga acceptand ceea ce nu e sub controlul nostru. Ne ramane totusi credința în doctori și în Dumnezeu. Oamenilor cu ganduri autodistructive care se vad în postura de victimă și care întreabă mereu “De ce eu?” le este cel mai greu sa treacă prin acest uragan fizic și emoțional. Ei sunt conditionati de circumstanțele din viața lor. Cei care înțeleg ca greutățile ne măresc puterea emoțională și sunt aici pentru evolutia noastra sunt în stare sa accepte și lecția, dar si suferinta. Prin gandurile noastre negative suntem cei mai mari dușmani ai noștri. Rumi scria: “ Dumnezeu a spus ‘Iubeste-ti dușmanii’/Și am început sa mă iubesc pe mine însumi.”
Gandurile noastre ne condiționează starea pe care o avem în timpul zilei. Dacă ne gandim doar la cancer, acolo se va duce toata energia noastra si asta ne va afecta fiziologia. E doar un gand și gândurile se pot schimba. E doar un cuvant si cuvintele se pot schimba. Propun sa il inlocuim cu altceva sa vedem dacă mai are același efect! Mie imi vine in minte celebrul bazinga, folosit cu mare efect comic de către excentricul Sheldon din sitcomul meu preferat, “The Big Bang Theory”. De fiecare data cand face o gluma, Sheldon rosteste amuzat “Bazinga!”, “Te-am pacalit!”. Bazinga te face sa vrei sa renunti la valorile artificiale (lucrurile materiale, prietenii falsi, conversatiile inutile) și sa imbratisezi tot mai multe valori adevărate (iubirea de semeni, dorința de a ajuta, relațiile semnificative, gratitudinea, credinta, speranta, miracolul). Chiar dacă viața cu bazinga e mai scurta decat am crezut, ea trebuie traita mai bine ca niciodată. Așa cum o căsătorie lungă nu înseamna neaparat ca e si fericita, tot așa o viața lungă nu înseamna neaparat ca e traita bine. Cei cu bazinga au privilegiul imens, mai mult decat ceilalti, de a-și începe ziua cu întrebarea: “Cum fac ziua de astăzi sa fie o zi minunată?” E ca și cum viața ne-ar lua un interviu la care trebuie sa dam cele mai frumoase și adevărate răspunsuri. Sa nu uităm ca fiecare om e un cadou prețios pentru cineva în viața lui, un cadou pe care acel cineva îl va pierde la un moment dat. Sa avem spiritul sus indiferent de circumstanțe pentru a-i încuraja și pe cei dragi din jurul nostru. Sa ne concentrăm pe vindecare, nu pe boala. Sa facem tot ce putem ca sa transformăm rănile în semne de frumusețe. Mai presus de orice, sa nu uitam emoționantele cuvinte din finalul poemului “Pași pe nisip”, disputat de mai multi autori: “ ‘De ce m-ai lăsat singur/în cele mai grele momente din viața,/ în zilele cand aveam cea mai mare nevoie de Tine?’ / Iar Domnul mi-a răspuns: ‘Dragul meu, zilele în care n-ai văzut/ decât o singura urma de pași pe nisip/ sunt zilele în care te-am purtat in brate…’”
Danuta Gherman, Toronto
|
Danuta Gherman 12/28/2024 |
Contact: |
|