Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente
Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhiva 2025
Articole Arhiva 2024
Articole Arhiva 2023
Articole Arhiva 2022
Articole Arhiva 2021
Articole Arhiva 2020
Articole Arhiva 2019
Articole Arhiva 2018
Articole Arhiva 2017
Articole Arhiva 2016
Articole Arhiva 2015
Articole Arhiva 2014
Articole Arhiva 2013
Articole Arhiva 2012
Articole Arhiva 2011
Articole Arhiva 2010
Articole Arhiva 2009
Articole Arhiva 2008
Articole Arhiva 2007
Articole Arhiva 2006
Articole Arhiva 2005
Articole Arhiva 2004
Articole Arhiva 2003
Articole Arhiva 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Traditii si obiceiuri românesti in North Vancouver

Din 29 noiembrie pana pe 24 decembrie, malul oceanului din Lower Lonsdale, in North Vancouver, s-a transformat intr-un tarim al minunilor de Craciun de inspiratie europeana. Cu lumini stralucitoare, peste 50 de tarabe de lemn, mancare festiva, divertisment live si intrare gratuita, aceasta piata a devenit o traditie indragita de sarbatori pentru familii si prieteni. Atmosfera de poveste a targului este completata de luminile calde, de muzica festiva, de patinaj, de aroma vinului fier cu scortisoara, a turtelor dulce si un pom de Craciun decorat splendid, fac ca Targul de Craciun sa fie o atractie populara care aduce bucuria sarbatorilor pentru vizitatori de toate varstele.

In aceasta atmosfera festiva a fost inivitat sa performeze Grupul Tezaur Romanesc, grup recunoscut in provincia British Columbia pentru performantele artistice muzicale si de dans.
Duminica, 15 decembrie, grupul format din 9 persoane, ne-a adus aminte de traditiile culturale romanesti si de obiceiurile de iarna. Colindele ce vin o data cu magia iernii reprezinta cantecul stramosesc si una din cele mai vechi forme de manifestare a folclorului religios romanesc, fiind cea mai indragita traditie de Craciun. Publicul roman si canadian a putut asculta colinde clasice romanesti si admira un spectacol in care “Steaua”, “Capra”, “Sorcova” si “Plugusorul” au aratat bogatia si creativitatea obiceiurilor romanesti.
Tematica acestui spectacol a fost: Colindatori pe ulita satului!

Asadar, pe scena ridicata in inima Targului de Craciun, la ora 2 PM, intra in scena prezentatorea, doamna Mihaela Beschea, care a citit programmul spectacolului in limba romana si engleza. Apoi incep sa urce in pas domol gazdele grupate intr-o parte a scenei, avand in fata un gardulet (gardul simbolizeaza casa gospodarului). Din coltul opus intra in scena un grup galagios de 9 colindatori facand mare zarva. Ei poarta Steaua, suna din zurgalai, bat din tobe, se bucura, vorbesc intre ei. Grupul se apropie de gadze la gard si striga tare: Primiti cu colindul? Gazdele raspund cu bucurie- Primim, primim!!
Incep colíndele clasice romanesti: “Deschide usa crestine”, “O ce veste minunata”, “Sculati gazde nu dormiti”, “Am plecat sa colindam” etc.

La un moment dat, colindatorii sunt intrerupti de domnul Gabriel Manea, un roman iscusit, care recita intr-un ritm vioi Plugusorul, insoti de o urare pentru noul an, de strigaturi, sunete de clopotei si pocnete de bici. Colindatorii sorcovesc gazdele de la gard, primesc mere, nuci, covrigi si fac urari de - La multi ani!
Muzica continua cu piesa “Sanie cu zurgalai”, momentul in care colindatorii si gazdele se prind in hora, coboara de pe scena, continund jocul impreuna cu spectatorii care s-au straduit sa tina pasul cu romanii saltareti si s-au bucurat alaturi de noi.

Spectatorii intr-un numar impresionant, atat romani cat si canadieni, au primit covrigi, nuci si mere din partea colindatorilor. Au fost momente speciale, o modalitate pentru comunitati de a se reuni, de a exprima bucuria si de a sarbatori spiritul festiv al Craciunului. Toti cei prezenti au fost incantati de modul atipic in care a fost organizat spectacolul, regia impresionanta, prestatia Grupului fiind rasplatita cu ropote de aplauze si zambete calde. Energia si pasiunea lor a facut ca spectacolul sa ramana in amintirea tuturor ca o sarbatoare a bucuriei.

La acest spectacol am fost onorati de prezenta doamnei Stefana Rotaru, consul, ministru plenipotentiar, care a felicitat Grupul Tezaur Romanesc pentru profesionalism, daruire si implicare, incurajand si sustinand activitatile de promovare a traditiilor si imaginii Romaniei in Canada.

Un rol importat in reusita acestui eveniment l-au avut doamna Roxana Ralea, organizator si comunicator, alaturi de doamna Olga Manea, coordonator artistic, doamna Maria Marcu a planuit scenografia, doamna Emilia Arsici care s-a ocupat de marketing si nu in ultimul rand trebuie sa multumim si sa apreciem voluntariatul doamnei Veronica Andrei, care a rasplatit truda colindatorilor cu colacei, covrigi, nuci si chiar vin fiert, tocmai bun pentru o zi geroasa de iarna.

Colindele si folclorul sunt cele mai vechi documente de limba romaneasca. Prin intermediul lor ni s-a transmis, pana astazi, bogatia limbii noastre si invatatura crestin ortodoxa. Asadar, este datoria noastra de a pastra, cultiva si transmite generatiilor urmatoare ceea ce am primit de la stramosi, adica aceasta mostenirea sfanta ce sta drept marturie a istoriei si existentei de veacuri pe aceste meleaguri a neamului romanesc. Intoarcerea si ramanerea la traditia sanatoasa inseamna sansa noastra ca romani de a dainui in istorie cu propria noastra identitate romaneasca si crestina ortodoxa.

Va multumim doamnelor pentru ca ne-ati adus Craciunul copilariei in suflete si datorita voua;
“N-a murit colindul nostru,
Se mai poate, se mai poate,
Leur-i ler, florile dalbe,
La multi ani cu sanatate “

Fie ca toate urarile colindelor voastre sa se reverse pentru romanii de pretutindeni!

Dragi romani, va doresc sarbatori binecuvantate, colinda in casa si bucurii in familia!

Dorina Cornelia Aldea – Vancouver





Dorina Cornelia Aldea    12/21/2024


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian