La sezătoare cu Eugen Doga
Editura ANAMAROL din București ne-a invitat marțea trecută, în a cincia Babă a lui Mărțișor, la o dublă lansare de carte la Biblioteca Mertropolitană Mihail Sadoveanu din str. Take Ionescu. Două cărți – “EUGEN DOGA” în colecția UN OM ÎNTRE OAMENI , autor Rodica Elena Lupu, directoarea Editurii și “VIAȚA E CA ȘI O GAMĂ ÎN DO MAJOR”, de Eugen Doga – având un singur personaj principal, Eugen Doga.
La masa „Prezidiului” se aflau compozitorul, îmbrăcat cu o cămașă cu motive populare, iar pe reverul sacoului cu tradiționalul mărțișor care ne amintea că tocmai a trecut ziua sa de naștere, editoarea, invitații de onoare – cunoscutul și îndrăgitul jurnalist, cronicar muzical și moderator Octavian Ursulescu, colega sa de televiziune Mona Tudor și, evident, gazda evenimentului profesoara Ramona Mezei, directoarea Bibliotecii Metropolitane, care i-a salutat pe participanți. În Auditorium, devenit neîncăpător, dar extins cu scaunele de pe hol, se aflau oamenii de cultură și de artă dornici să-l cunoască sau să-l revadă și să-l serbeze la aniversarea a 87 de ani, pe cel mai mare compozitor contemporan.
Festivitatea a fost deschisă de editoare, care a vorbit despre necesitatea inițierii unei astfel de colecții. .Se cuvine să remarcăm buna inspirație în alegerea titlului care ne duce cu gândul la revoluționarul pașoptist Nicolae Bălcescu, dar și la exigența selectării pentru a fi publicat. Până în prezent au apărut în Colecție personalități marcante, cu merite recunoscute, dintre care cităm: istoricul Ioan Aurel Pop, scriitorii Ion Brad, Ion Dodu Bălan, Paul Goma, Radu Cîrneci, George Corbu, Nicolae Dabija, Octavian Ursulescu și iată, acum muzicianul Eugen Doga. Incluzându-l în Colecție, autoarea consideră că Eugen Doga, un om între oameni, a transmis în permanență mesaje pozitive și a îmbrăcat totul cu motive și teme universal valabile. În ultimul timp la Editura ANAMAROL poetul și eseistul Eugen Doga a devenit o prezență permanentă, încă din anul 2022 fiind inclus în antologiile de proză Oameni și idei, volumele IV - X. În prezentarea personalității muzicianului, pe care îl include printre prietenii de suflet, autoarea îl citează chiar pe el însuși: Fiecare om care se consideră ceator trebuie să fie și filozof, să aibă ochi în toate părțile, să prindă cu urechile sale nu numai sunetele, dar și suflarea Universului, a lumii întregi. Și primul drum pe care trebuie să meargă un artist este drumul spre sine(...). Cu cât mai mult o cunoști, cu atât mai mult înțelegi că o cunoști foarte puțin. Fiindcă lumea este o taină. Taina ne pune să visăm, să ne mișcăm, să iubim și să prindem dragoste de viață. Și Rodica Elena Lupu adaugă: Mă simt onorată pentru că am ocazia să mărturisesc încă o dată respectul pe care îl nutresc față de distinsul meu prieten și colaborator. Consider întreaga sa operă ca o terapie a sufletului. Iar noi vom plusa: În doar câteva rânduri compozitorul își dezvăluie conceptia lui despre creație și despre viață.
Cartea Eugen Doga, cu o structură aparent heteroclită, din cauza imensei bogății de informații despre viața și cariera muzicianului, corelate cu istoria dură a anilor și locurilor când și pe unde a trăit, ne prezintă evoluția lui de la apariția pe lume într-un cătun obscur de pe malul stâng al Nistrului, până la celebritatea universală – membru titular al mai multor Academii, numeroase premii, titluri și distincții de cel mai înalt grad primite din partea uno șefi de state sau de organizații naționale și internaționale.
De bun augur este introducerea în volum a capitolului Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din Romînia. Premiile „Actualitatea Muzicală”, 28-30 iulie 2022, Opera Națională , București, în care autorul Octavian Ursulescu face o succintă dar pertinentă istorie a vieții muzicale din România, a muzicienilor și presei muzicale din 1990 și pînă în 2022. ȘI din care Eugen Doga nu putea să lipsească. În capitolele cărții cu titluri sugestive pe teme existențiale, de creație, de iubire, despre personalități dispărute sau prezente, autoarea emite idei ori pune întrebări directe sau retorice, și pentru a răspunde la ele, selectează și ordonează citate adecvate din afirmațiile, declarațiile, amintirile, eseurile sau compozițiiele muzicianului. Iată titlurile câtorva capitole edificatoare pentru conținutul cărții: Omul trăiește pentru a crea bunătatea; Misiunea noastră este să fim fericiți. Muzica rămâne prima și eterna mea iubire; Maestru în artă, Artist al Poporului și Om al Mileniului; Celebrul compozitor Eugen Doga; A patra capodoperă muzicală a secolului XX; Maria Mirabela; Eseu de Eugen Doga despre mamă; Nu am poftă să cânt în fața celor care mi-au răpit mormântul mamei.Nu dispunem de spațiu pntru a enumera distincțiile și premiile primite, titlurile filmelor la care a compus coloana sonoră, valsurile, poeziile lui Eminescu, Veronicăi Micle și Grigore Vieru, pe care le-a pus pe note, compozițiile, valsurile celebre.
A doua carte, VIAȚA E CA ȘI O GAMĂ ÎN DO MAJOR (un titlu pe care putea să îl aleagă doar un muzician!) este o culegere de Creații muzicale – Cîntece, Muzică de Pian și Acordeon (subtitluri)după cum scrie autorul în Prefață și are menirea să trezească interesul și curiozitatea de a cunoaște mai multe din gama muzicală, mai ales aceea în Do major. Notele așezate în gama Do major sunt albe și curate ca neaua. Edficatoare pentru valsurile sale este chiar aprecierea pe care o face el însuși: Cele mai multe valsuri ale mele nu sunt numai pentru dans, ci sunt mai degrabă istorii, povestiri, trăiri. Creația este o mare fericire, o mare bucurie.
În aplauzele celor prezenți a vorbit sărbătoritul. L-am cunoscut cu treizeci de ani în urmă la Moscova și după aceea ne-am întîlnit de câteva ori când a venit la București – la Gaudeamus, unde îmi lansam o carte și a venit împreună cu Victor Crăciun, la o comemorare la mormântul lui Adrian Păunesscu, la Centrul Cultural Român, unde la o Serată Eminescu in Doru Dinu Glăvan i-a acordat o distincție din partea UZPR. Față de ultima dată era schimbat, timpul a lăsat urme, ca asupra tuturor. Am regăsit însă acelați chip deschis, același zâmbet încântător, aceeași disponibilitate de comunicare, aceeași modestie și acelși umor, proprii spiritelor înalte. A vorbit despre viața și creația sa, despre relațiile și colaborarea cu Emil Loteanu în crearea unor filme, cărora le-a compus coloana sonoră, sau cu Grigore Vieru, căruia i-a pus pe note unele poezii. (S-a unit lumea mea muzicala cu lumea artei și a poeziei lor). Și vorbea cu venerație și iubire despre Mihai Eminescu și Veronica Micle, pe versurile cărora a compus douăzeci și șapte de Dialoguri de dragoste. Urmărindu-l, erai fericit că ai șansa de a fi atât de aproape de un geniu. Vorbea românește fără cusur, deși după cum ne-a mărturisit, a făcut primele clase în ucraineană, a studiat apoi în rusă, dar după 1990 a învățat temeinic limba română. Jenea a trăit în Trasnistria și în RSS Modovenească, Evghenii a fost la Moscova, unde, recunoscîndu-i-se meritele ca muzician a fost ales membru al Sovietului Suprem, și acum, în Republica Moldova, la Chișinău locuiește pe strada Mihail Eminescu colț cu Veronica Micle! La noi însă el este Eugen și ne-a declarat răspicat: ACUM MĂ SIMT ROMÂN. Ca o confirmare, a venit la eveniment însoțit de soția Natalia și de fiica lor Viorica Doga. Când a venit vorba despre despre activitatea concertistică – turnee, concerte și participări la anumite activități muzicale, unde prezentator a fost carismaticul Octavian Ursulescu, și despre ele a scris editoarea Rodica Elena Lupu, în discuție s-au implicat și invitații de onoare, cunoștințe vechi ale Maestrului. Asistam astfel la un fel de masă rotundă, pe care Muzicianul a numit-o Șezătoare. Este atât de ancorat Eugen al nostru în viața și realitatea moldovenească și românească, ne cunoaște atât de bine folclorul și obiceiurile, încât folosește un un cuvînd arhaic. Câte amintiri duioase, jocuri ale copilăriei și mai târziu sărutări furate, iar pentru vârstnici țuica fiartă cu iz politic, povestistă și întoarsă pe toate părțile de adulți, ne trezește cuvîntul șezătoare celor proveniți din mediu rural. Eugen Doga: “Șezătoarea noastră de acum mi-a trezit dorința de cunoaștere a țării și a poporului român”.
Scurte intervenții au avut și scriitorii – membri ai USR, Ilie Crăciun, președintele Fialialei Literatură pentru copii și tineret, care a vorbit despre impactul muzicii lui Eugen Doga asupra tinerei generații și Mihai Maxim, care a amintit de întâlnirile de după 1990 cu Diaspora din Moldova la ambasada română de la Moscova, unde muzicianul fermeca asistența cu acordurile pianului vrăjit. Dar, pentru că nu se putea să se vorbească numai despre muzică și compozitor, fără a audia măcar o compoziție a Maestrului, în încheierea acestei întâlniri de poveste, tânăra absolventă de conservator Ana Cebotari ne-a încântat cu vocea sa minunată, cântându-ne două piese din Dialogurile dragostei. Editura a oferit cărțile și tratația de rigoare, Sărbătoritull a dat autografele și s-a pozat cu noi. Am făcut și eu o poză și i-am oferit numărul din martie 2023 al revistei “Flacăra lui Adrian Păunescu”, în care publicasem articolul „Eugen Doga la 86 de ani”.
LA ZI ANIVERSARĂ ÎȚI URĂM LA MULTE PRIMĂVERI ÎNFLORITE, IUBITE MAESTRE!
|
Mihai Maxim 3/21/2024 |
Contact: |
|