Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Lumea Culorilor - Iubirea albinelor pentru culori

In sfârșit a venit și luna Mai - cea mai frumoasă lună a anului ; nu degeaba strămoșii noștri latini i-au dat numele unei zâne. Incet-încet, primăvara s-a așternut, viața izbucnește, se întâlnește cu natura, totul este înverzit sub zborul fluturilor si al păsărilor. Din bătrâni, se spune că în Mai, luna lui “Florar”, raiul
coboară pe pământ și totul înverzește, este o lună plină de culoare.
Tuturor ne plac florile, pentru că ele înseamnă viață, bucurie și speranță. Florile constituie și raiul albinelor pentru că ele se hrănesc cu nectarul florilor dar și cu polenul acestora. Albinele sunt extrem de importante pentru natură, ele fiind o forță invizibilă care polenizează plantele pe care le cultivăm. Polenizarea reprezintă procesul prin care polenul este transferat între plante permițând fertilizarea și reproducerea sexuală a acestora. Dacă suntem iubitori ai albinelor e bine ca acum în luna Mai să plantăm în grădina o varietate de specii de flori care produc nectar : lavandă, cimbrișor, iasomie, regina nopții, lăcrămioare, frezii. Florile viu colorate agreate de albine sunt gura leului, gerbera, crizantema, petunia, gălbenelele, cârciumăresele, salvia, floarea soarelui, dar preferatul lor este trandafirul galben.
Sunt un admirator al apicultorilor pentru reușitele lor in îngrijirea albinelor. Iată câteva lucruri interesante despre viața albinelor :
Albinele sunt răspândite pe întreaga planetă cu excepția zonelor de mare altitudine și a regiunilor polare; cea mai mare diversitate de specii se află în regiunile calde din America de Sud și Mexic.
Albinele sunt insecte cu adevărat curioase și au un comportament interesant; ele au o paletă foarte limitată de vedere când vine vorba de culori. Culorile pe care le văd sunt galben, verde albăstrui, albastrul și ultravioletele, și nu pot vedea roșul care pentru ochii lor se aseamănă cu negrul. Albinele nu vizualizează culorile așa cum le vedem noi, și prin percepția ultravioletelor ele înțeleg care sunt cele mai îmbietoare flori. Munca de polenizare a albinelor este esențială pentru supraviețuirea speciilor de plante, munca lor fiind de neînlocuit. Intr-o singură expediție o albină se așează pe 50-150 flori, adunând nectarul într-un buzunar stomacal și polenul pe picioarele din spate, iar pentru un gram de nectar trebuie sa colinde în jur de 1.000 flori !
Albinele pot recunoaște și chipurile oamenilor; cercetători australieni au constatat că ele au putut distinge fețe umane în anumite fotografii alb-negru !
Culorile stupilor, sunt foarte importante. Apicultorii îi așează unul lângă altul, motiv pentru care trebuie vopsiți în culori diferite, deoarece atunci când albinele se întorc în stup, acestea să fie capabile să se orienteze și să identifice stupul căruia îi aparțin. Dacă nu se respectă această amplasare, în rândul familiilor s-ar crea o neliniște considerabilă. Apicultorii trebuie să picteze stupii respectând culorile pe care le văd albinele : galben, verde albastrui și albastru.
Și reginele sunt vopsite de către apicultori; există chiar un cod al culorilor după cifrele în care se termină anii : alb pentru anii care se termină cu cifrele 1 și 6 (2011, 2016), galben pentru 2 și 7, roșu pentru 3 și 8, verde pentru 4 și 9 și albastru pentru 0 și 5.
Așadar, sunt convins că toți cititorii iubesc luna Mai pentru toate frumusețile pe care le aduce cu ea : abundență de flori, parfum de liliac și de lăcrămioare, mult soare, cậmpuri pline de verde proaspăt, dimineți cu poftǎ de plimbări, de visuri noi și de viaţă ! Să nu uităm albinele care sunt indispensabile pentru supraviețuirea noastră, pentru mierea care ne o dau și pentru veninul cu beneficii miraculoase corpului uman. Albinele sunt singura specie de animale de pe Pământ care aduc beneficii mediului fără a face rău altor specii de plante sau animale.
Urez tuturor să aveți o vreme fericitǎ și ȋnsoritǎ, și... hai să plantăm florile care le plac albinelor.

arh. Ion Constantinescu, Toronto






Ion Constantinescu    5/20/2023


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian