Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Romïżœnii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivïżœ 2024
Articole Arhivïżœ 2023
Articole Arhivïżœ 2022
Articole Arhivïżœ 2021
Articole Arhivïżœ 2020
Articole Arhivïżœ 2019
Articole Arhivïżœ 2018
Articole Arhivïżœ 2017
Articole Arhivïżœ 2016
Articole Arhivïżœ 2015
Articole Arhivïżœ 2014
Articole Arhivïżœ 2013
Articole Arhivïżœ 2012
Articole Arhivïżœ 2011
Articole Arhivïżœ 2010
Articole Arhivïżœ 2009
Articole Arhivïżœ 2008
Articole Arhivïżœ 2007
Articole Arhivïżœ 2006
Articole Arhivïżœ 2005
Articole Arhivïżœ 2004
Articole Arhivïżœ 2003
Articole Arhivïżœ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Comunitatea română din SUA , o comunitate de succes

Prezența românească pe continentul nord-american a început în jurul anului 1895, prin valul de emigrări din Transilvania, Bucovina și Banat, aflate atunci în componența Imperiului Austro-Ungar.

În 1913, 120.000 de români au emigrat în America, iar în 1920 cota de emigrație ajunsese la cca.168.000 de persoane. Principalul motiv al emigrării a fost situația economică precară de la acel moment.

În prezent, comunitatea română din SUA reprezintă, dupa standardele americane, un grup etnic de mărime mijlocie. La recensământul american din 2000/2001, 367.000 de americani și-au declarat originea română (situația pe state).

Este de menționat că numărul de români care trăiesc în SUA este, însă, mult mai mare (estimat la cca. 1, 5 milion de persoane), ținând cont de următoarele aspecte:
declararea originii la recensământ nu este obligatorie, fluxul de imigrări din România continuă, iar mulți dintre cei stabiliți în SUA nu au dobândit încă cetățenia americană.


Cele trei mari zone de concentrare ale comunității româno-americane din SUA sunt New York, California și Midwest, iar topul primelor patru orașe de reședință este format din New York, Los Angeles, Chicago și Detroit.

Cea mai mare grupare de comunități românești, numărând, fiecare, câteva zeci de mii de persoane, se află în statele din nord-est - New York, New Jersey, Pennsylvania, Ohio, Michigan, Illinois, zone de destinație ale primelor valuri de imigranți români, care au început să se stabilească în SUA începand cu sfârșitul secolului al XIX-lea. California (zona Silicon Valley, în care se stabilesc în general specialiști ăn domeniul IT) și Florida, destinații mai recente de imigrare a celor veniți din România și de reașezare a unor români americani din valurile anterioare de imigrare, cunosc o dinamică aparte a comunității româno-americane.

La ora actuală, circa un milion si ceva de români trăiesc în Statele Unite ale Americii. Un site american a făcut o analiză interesantă și a realizat procentual topul localităților din America unde trăiesc cei mai mulți rezidenți de origine română, oferind date pentru nu mai puțin de 101 orașe din S.U.A. Știri pe aceeași temă Romii care au șocat locuitorii unui oraș din Statele Unite, dați afară... Cum ajung în Statele Unite țiganii români care-i șochează pe localnici... Orașul din Statele Unite în care țiganii români îi șochează pe localni... Unul dintre cele mai vizualizate site-uri din Statele Unite, city-data.com are peste 22 de milioane de vizitatori unici în fiecare lună și oferă constant mii de analize statistice privind toate orașele din S.U.A., de la rata criminalității și până la informații despre vreme și demografie. Conform site-ului city-data.com, procentual, cei mai mulți rezidenți de origine română-4,7%- sunt în Pardeesville-Pennsylvania, unde în total sunt 572 de locuitori. Pe locul doi este Pine Ridge, tot din statul Pennsylvania, 4,1% dintre cei 2.707 locuitori fiind de origine română. Urmează în topul comunităților cu rezidenți de origine română Santa Susana-California (4% dintre cei 1.037 locuitori), Sunrise Lake-Pennsylvania (3,9% dintre cei 1.387 locuitori), Concordia-New Jersey (3,3% dintre cei 3.092 locuitori), North Conway-New Hampshire (3,2% dintre cei 2.349 locuitori). În Mendocino-California, 2,8% dintre cei 894 locuitori au origine română, în timp ce în Port Henry-New York, procentul acestora este de 2,8% (din 1,157 locuitori). Cel mai mare oraș dintre cele analizate de site-ul city-data.com este Hallandale Beach-Florida, aflat la mai puțin de 30 km de Miami. Acolo, 2,6% din cei 39.000 locuitori au origini românești, ceea ce înseamnă peste 900 de persoane. Pe locul 10 în acest top inedit este orașul Pigeon Forge din Tennessee: 2,6% dintre locuitorii orașului (peste 6.000) sunt originari din România.

În ultimii ani s-au constituit comunități românești, care se află într-un proces de consolidare și de creștere numerică, în state precum Washington (în special în zona Seattle-Redmond, unde se află sediile companiilor Boeing și Microsoft), Georgia, Texas, Arizona. În fapt, comunități românești, chiar dacă, în unele cazuri, de dimensiuni foarte mici, nestructurate și neorganizate, există în majoritatea statelor americane.

Un segment important al comunității române din SUA este reprezentat de cei aproximativ 5000 profesori și studenți români sau de origine română care ăți desfașoară activitatea în universități din aproape toate statele SUA de mi de ingineri, artisti, poeti, scriitori. muzicieni, oamnei de business, muncitori apreciati, s.a.




Nick Popa    7/4/2022


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian