Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Marele muzician Dinu Lipatti

Dinu Lipatti a trăit putin, însă a supravietuit prin arta sa. Am avut marea sansă de a cunoaste tările, orasele unde a trăit Dinu Lipatti si unde am întâlnit personalităti care l-au cunoscut, mai ales la Franta si Elvetia . Am strâns mărturii într-o carte, acum oricine le poate cunoaste. Ceea ce m-a impresionat a fost în primul rând modul în care i se păstrează amintirea. La Geneva, pe strada Chaudronniere la nr 6, la casa în care a locuit există placă cu numele lui Lipatti. De aici se ajunge usor la clădirea Conservatorului, unde a predat între anii 1944-1950 si unde există o placă cu numele său. Vizitatorii pot vedea sala nr 9, unde el tinea lectiile de pian. În cartierul Ch`ene Bourg, pe b.dul Bel Air la nr.5 este un parc în centrul căruia se află bustul lui Dinu Lipatti. La Paris există numele său înscris în clădirea l’Ecole Normale de Musique si pe casa unde a locuit.

Când se vorbeste despre marele pianist, trebuie amintiti si cei care l-au pregătit: Florica Musicescu, Mihail Jora, Nadia Boulanger si Alfred Cortot. Există o fotografie “istorică” a lui Alfred Cortot cu elevii săi de la Ecole Normale de Musique din 1935, pe care profesorul a scris: ”Lui Dinu Lipatti pe care am avut întotdeauna plăcerea de a-l considera că pe un tânăr maestru si nu ca elev al meu”, iar Nadia Boulanger vorbind despre fostul sau elev a spus:” În compozitiile sale se găsesc aceleasi semne profunde ale personalitătii care dovedesc cu adevărat calitătile de creator, dar si că semn al strălucirii interpretului “. “Numele lui Lipatti, spunea muzicianul Nikita Magaloff, n-a încetat să strălucească de la o generatie la alta, devenind o legendă”. Dirijorul Herbert von Karajan l-a caracterizat într-un mod minunat : ”La Dinu Lipatti nu era important numai pianul, era însăsi muzica desprinsă de greutatea pământeană, era muzica în forma sa cea mai pură”-Această declaratie a făcut-o în august 1950 după concertul cu Lipatti de la Lucerna.

Impresionantă este si părerea pianistului rus Sviatoslav Richter care întrebat ce face când nu lucrează la vreo piesă muzicală a spus: “Stau si ascult înregistrările lui Gieseking si ale lui Lipatti”.
Am avut bucuria de a întâlni pe unul dintre fostii elevi ai lui Lipatti,ajuns si el profesor si presedinte EPTA –France dl Jacques Chapuis care mi-a spus : Când am intrat la Conservator am cerut să fiu repartizat la clasa lui Lipatti cursuri pe care le-am urmat în anii 1945-1950. După 50 de ani vă spun cu toată sinceritatea că Lipatti a rămas maestrul meu chiar din prima zi. Când interpretez piese studiate cu el parcă îl simt alături de mine, parcă mă priveste, ascultăndu-mă. El a fost pianistul perfect. Avea culorile lui Giseking, tuseul lui Cortot, strălucirea lui Horovitz si lirismul lui Fischer. Le avea pe toate, n-o spunea, dar stia”. La conservartorul din Geneva l-am întâlnit pe directorul Philippe Dinkel care mi-a spus : “Astăzi auzim multe înregistrări ale unor pianisti dar ne impresionează mai putin. Care este secretul strălucirii înregistrărilor lui Lipatti ? Cred că se datorează faptului că făcând parte dintre primii pianisti ai sec.XX era un mare technician”.

La Zurich l-am întâlnit pe prof. Bernard Schule, fost coleg la Paris.”Stiam că atât Cortot cât si Nadia Boulanger erau fascinati de talentul sau. Dinu a fost un muzician minunat cu o extraordinară capacitate de control asupra degetelor.”

Paul Louis Siron –dirijor, prof. “Am avut fericitul prilej de a face parte dintre primii elevi ai lui Dinu Lipatti . Îmi amintesc de el de parcă ar fi astăzi. Nu pot uită emotia cu care-l ascultăm cântând, mai ales Chopin. Un Chopin cum nu am mai auzit niciodată . Lui îi datorez tot ceea ce stiu despre muzică.

Francois Page – Director canalului II al Casei Radio Geneva.
“Sunt încântat că numele celebrului pianist Lipatti a fost dat în 1971 studio-ului în care a realizat înregistrarea “Valsurilor de Chopin” si tot în acest studio a prezentat concertele organizatiei Jeunesses Musicales “.

Henri Hubert pianist, prof. la Conservatorul din Lucerna, unul dintre fostii elevi ai lui Lipatti”. L-am auzit prima dată în dec. 1946 si am rămas deplin bulversat. Nu mai auzisem niciodată o asemenea interpretare. În 1947, la începutul anului, cu ajutorul unor prieteni am ajuns să cant în fată lui si atunci s-a oferit să-mi dea lectii. Am ascultat multi pianisti însă Lipatti avea ceva special cum n-am mai întâlnit . El producea o emotie cu totul deosebită,un fenomen ce se producea numai atunci când îl ascultai”.

Am ajuns si în orasul Vevey unde locuia tenorul Hugues Cuenod căruia Lipatti i-a dedicat un ciclu de lieduri pe versuri de Paul Verlaine. Cu câtă emotie mi-a povestit: “Dinu era un băiat foarte manierat, mereu zâmbitor, dar foarte serios. Am devenit prieteni în 1938 când ne-am întâlnit la Paris si ne întelegeam foarte bine desi ne despărteau 15 ani cu care eram eu mai în vârstă. O perioada ne-am despărtit fiind fiecare ocupat cu alte preocupări,dar ne-am revăzut în 1943 la Geneva când el a venit cu Madeleine si s-au stabilit aici. De-atunci ne-am revăzut foarte des mai ales acasă la dirijorul Ernest Ansermet. Ce seri minunate am petrecut împreună..!”.

Am ajuns la Berna unde locuia Dr Marc Gertsch cunoscut pentru pasiunea cu care se ocupă de biografia lui Lipatti de care se simtea legat încă din copilărie când studia pianul cu o profesoară de origine română Estrela Pop Cohen. Ea l-a dus la un concert al lui Lipatti care l-a impresionat asa de tare încât a înregistrat pe un mic aparat concertul de Chopin interpretat de Lipatti. Acest fapt l-a pus în situatia de a salva o mare încurcătură a celor de la casă de discuri EMI care înscriseseră numele lui Lipatti pe un disc în care interpreta era Halina Czerni Stefanska. Dr Marc Gertsch care ajunsese să recunoască detalii în interpretările lui Lipatti a ajuns să discute cu cei de la EMI si să-i determine să facă corecturile necesare si să-si ceară scuze. În casa sa există acum un mic muzeu dedicat lui Lipatti la care a colaborat si Madeleine Lipatti.

Roman Vlad, pianist, muzicolog director al unor mari Institutii italiene, român de origine , stabilit în Italia în 1938, studiile făcându-le la Roma. A fost foarte apreciat din care cauză a fost numit director general al Filarmonicii din Roma, director al Festivalului International Maggio Fiorentino si apoi la Scala din Milano. Aici l-a întâlnit în 1996. Stiam că Lipatti a cântat la Scala cu Filamonica “George Enescu” si dirijorul George Georgescu lucrarea sa “Concertino în stil classic” si că atunci ei s-au întâlnit prima oară. Cu mare emotie îsi amintea de cel care-l ajutase să se lanseze în calitate de compozitor la concursul Enescu, banii din premiul obtinut ajutându-l să-si termine studiile. Chiar dacă nu s-au mai văzut au mentinut legătura prin corespondentă. Muzicianul Român Vlad s-a stins din viată anul trecut lăsând în urmă lui o mare tristete.
Cu părăre de rău las în dosare o multime de mărturii despre marele nostru musician pentru că spatiul nu-mi permite si
timpul se scurge prea repede.

Toronto ON

Florica Gheorghescu




Florica Gheorghescu     4/3/2022


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian