Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Comunica de presă . Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut o alocuțiune cu prilejul vizitei la Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu"


”AVEM REZULTATE CONCRETE ALE PROCESULUI DE MODERNIZARE A FORȚELOR AERIENE, DAR ȘI A FORȚELOR TERESTRE”
ALOCUȚIUNEA SUSȚINUTA DE PREȘEDINTELE ROMANIEI CU PRILEJUL VIZITEI LA BAZA 71 AERIANA „GENERAL EMANOIL IONESCU" DIN CAMPIA TURZII

Miercuri, 2 februarie 2022, Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut o alocuțiune cu prilejul vizitei la Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu" din Câmpia Turzii, județul Cluj:

”Tocmai am încheiat vizita la această bază aeriană situată în inima Transilvaniei, una deosebit de importantă pentru Armata României. Mi-au fost prezentate câteva tipuri de aeronave cu care sunt dotate Forțele noastre Aeriene și am avut discuții foarte bune, foarte aplicate despre capacitățile tehnice și pregătirea acestor aeronave și ale forțelor care sunt prezente aici.

Mă bucur să constat că avem rezultate concrete ale procesului de modernizare a Forțelor Aeriene, dar și a Forțelor Terestre, două componente de bază ale armatei noastre.

România a luat primele măsuri pentru modernizarea forțelor armate încă de la începutul anului 2015, odată cu semnarea acordului politic pe care l-am inițiat și prin care am decis atunci alocarea a 2% din PIB pentru Apărare pentru o perioadă de cel puțin 10 ani.

De atunci, în concordanță cu deciziile asumate de România în cadrul Alianței Nord-Atlantice, am făcut eforturi continue pentru a avea echipamente cât mai performante și pentru a optimiza pregătirea structurilor militare prin exerciții, tot mai complexe, inclusiv în format aliat.

Actualul context din vecinătatea noastră directă dovedește, o dată în plus, că aceste măsuri erau necesare: parcurgem o perioadă extrem de tensionată, în care riscurile și amenințările la adresa securității regionale, europene și euroatlantice, inclusiv a securității României, s-au amplificat.

Sunt evidente tendințele de revenire la politica de forță și de contestare a actualei ordini internaționale liberale, precum și a arhitecturii europene de securitate, construite după Războiul Rece.

În aceste condiții, trebuie să fim foarte bine pregătiți pentru a contracara acțiunile agresive, inclusiv de tip hibrid, de exemplu în spațiul cibernetic. România acționează ferm și consecvent pentru consolidarea solidarității și a unității NATO, iar relația transatlantică reprezintă un element principal de susținere a coeziunii aliate.

Din această perspectivă, angajamentul intensificat al Statelor Unite ale Americii în Europa sporește consistența și credibilitatea efortului colectiv aliat de descurajare și apărare în spațiul euroatlantic, confruntat, în prezent, cu amenințări semnificative în partea de Est a Europei.

Acest context de securitate confirmă necesitatea unei prezențe mai consistente a NATO, a Statelor Unite și a altor aliați în regiunea Mării Negre, pentru a asigura o postură consolidată de descurajare și apărare, așa cum am susținut în mod repetat.

Reiterez, de aceea, în acest cadru, aprecierea mea deosebită pentru deciziile anunțate foarte recent ale Președinților Biden și Macron privind desfășurarea de forțe militare în România, contribuții extrem de relevante la efortul comun de descurajare și apărare în sudul Flancului Estic, la Marea Neagră și, în același timp, expresie a solidarității și angajamentului acestor parteneri strategici ai României pentru securitatea noastră.

Am fost, în toată această perioadă, și suntem în contact strâns la nivel diplomatic, operațional și tehnic pentru stabilirea detaliilor și datelor exacte ale desfășurării unităților militare americane și franceze în România și, fără îndoială, vor urma curând anunțuri concrete în acest sens.

În ceea ce ne privește, România este hotărâtă să-și dezvolte și să-și modernizeze în continuare capabilitățile militare, conform angajamentelor asumate în cadrul Alianței Nord-Atlantice.

În același timp, vom acorda și pe mai departe o atenție sporită creșterii capacității operaționale a tuturor structurilor militare, atât prin efort național, cât și în context multinațional. Continuarea eforturilor strategice ale României pentru garantarea integrității teritoriale și securitatea cetățenilor, precum și pentru acordarea de sprijin statelor aliate și partenere, în conformitate cu angajamentele internaționale asumate, constituie o prioritate a politicii externe și de securitate a țării noastre.

Totodată, creșterea rezilienței, atât la nivelul structurilor militare, cât și la nivelul instituțiilor publice și al societății în ansamblu reprezintă o direcție principală de acțiune subsumată implementării Strategiei Naționale de Apărare a Țării.

Dragi militari,

Armata României este o instituție fundamentală a statului, întotdeauna dedicată apărării independenței, integrității și suveranității naționale a României.

Valorile morale pe care se bazează forța combativă a acesteia – onoare, patrie și datorie – constituie fundamentul misiunii fiecărui militar. Forțelor Aeriene le revine un rol major în consolidarea capacității de apărare a țării noastre, fiind capabile să execute misiuni complexe de apărare a spațiului aerian al României, precum și să efectueze misiuni de transport aerian la mare distanță.

Noile tipuri de avioane intrate în dotarea Armatei, în special aeronavele F-16, permit executarea cu eficiență ridicată a tuturor misiunilor specifice. Procesul de modernizare a Forțelor Aeriene nu se va opri însă aici, avem în vedere să achiziționăm și avioane de ultimă generație, F-35.

Cetățenii români vă apreciază pentru realizările dumneavoastră profesionale și au un respect deosebit pentru patriotismul și dorința de autodepășire care vă caracterizează.

Vă îndemn să vă pregătiți și în continuare cu aceeași tenacitate și dăruire pentru nobila misiune de apărare a României.

Vă doresc mult succes și sănătate!”

Înregistrarea audio-video a alocuțiunii este disponibilă aici:
https://www.presidency.ro/ro/media/alocutiunea-sustinuta-de-presedintele-romaniei-klaus-iohannis-cu-prilejul-vizitei-la-baza-71-aeriana-general-emanoil-ionescu-din-campia-turzii


”DECIZIA SUA [DE SPORIRE A PREZENȚEI MILITARE ÎN ROMÂNIA] ARE ROLUL DE A DESCURAJA EVOLUȚIILE NEGATIVE DE SECURITATE ÎN REGIUNE”
PREȘEDINTELE ROMÂNIEI SALUTĂ ANUNȚUL STATELOR UNITE ALE AMERICII DE A SPORI PREZENȚA MILITARĂ ÎN ROMÂNIA

Miercuri, 2 februarie, Președintele României, Klaus Iohannis, a salutat anunțul Statelor Unite ale Americii referitor la desfășurarea, în România, a unui Batalion de tip Stryker cu 1.000 de militari americani care va fi prezent în țara noastră începând cu această lună. Acest anunț concretizează decizia făcută publică deja de Președintele Statelor Unite, Joseph R. Biden, în luna ianuarie 2022.

Această contribuție semnificativă reprezintă o demonstrație fără echivoc a solidarității Statelor Unite, ca aliat și principalul partener strategic al României, în contextul eforturilor de consolidare a descurajării și apărării pe Flancului Estic al NATO, inclusiv în România, ca răspuns la actualele evoluții îngrijorătoare de securitate din Vecinătatea Estică. Președintele României subliniază că decizia are o semnificație deosebită pentru securitatea euroatlantică în ansamblul său, din care securitatea regiunii Mării Negre face parte integrantă.

Desfășurarea în România a efectivelor Statelor Unite ale Americii în cursul acestei luni demonstrează totodată angajamentul ferm al SUA în favoarea aprofundării parteneriatului transatlantic. Această decizie vine inclusiv ca urmare a demersurilor constante și poziționării active și consecvente ale țării noastre, inclusiv la cel mai înalt nivel, în cadrul Alianței Nord-Atlantice, precum și în relația directă cu Statele Unite, în sensul consolidării, în mod unitar și coerent, a întregului Flanc Estic, de la Marea Baltică la Marea Neagră.

Decizia SUA dovedește soliditatea Parteneriatului Strategic pe care România îl are cu Statele Unite și este în consonanță cu hotărârea NATO, în ansamblu, de a întreprinde toate acțiunile necesare menite să sporească apărarea statelor aliate și să crească securitatea la Marea Neagră.

Președintele Klaus Iohannis și-a exprimat, de asemenea, speranța că această decizie va avea și un rol important de descurajare a oricăror evoluții negative de securitate în regiune, în actualul context securitar, că va fi urmată și de alte demersuri în același sens în context aliat, precum și că dialogul diplomatic va continua și că vor fi identificate soluții viabile pentru situația actuală de securitate.

Comunicatul de presă este disponibil și aici: https://www.presidency.ro/ro/media/presedintele-romaniei-klaus-iohannis-saluta-anuntul-statelor-unite-ale-americii-de-a-spori-prezenta-militara-in-romania


PARTENERIATE STRATEGICE

CONVORBIREA TELEFONICĂ A PREȘEDINTELUI ROMĂNIEI CU PREȘEDINTELE UCRAINEI, VOLODAMAR ZELENSKI

Marți, 1 februarie 2022, Președintele României, Klaus Iohannis, a avut o convorbire telefonică cu Președintele Ucrainei, Volodâmâr Zelenski.

Convorbirea a avut loc în contextul aniversării a 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între România și Ucraina, respectiv al evoluțiilor îngrijorătoare de securitate din imediata proximitate a Ucrainei, în regiunea Mării Negre.

Președintele României a exprimat disponibilitatea avansării cooperării bilaterale, prin lărgirea cadrului juridic și valorificarea potențialului existent în domeniul economic, inclusiv comercial, al conectivității fizice și cooperării transfrontaliere, precum și în domeniul cultural. De asemenea, Președintele Klaus Iohannis și-a arătat susținerea pentru continuarea negocierilor privind finalizarea Declarației comune privind perspectiva europeană a Ucrainei, document aflat în discuție în plan bilateral de anul trecut, cu luarea în considerare a elementelor de interes pentru România.

Președintele Klaus Iohannis a acordat un spațiu amplu, în convorbirea telefonică, soluționării problemelor legate de drepturile persoanelor aparținând minorității române din Ucraina, îndeosebi privind protecția identității lingvistice a etnicilor români. În acest sens, Președintele României a reiterat așteptarea ca, pornind de la recunoașterea identității între limba română și așa-zisa „limbă moldovenească”, confirmată de partea ucraineană în luna aprilie 2021, Ucraina să recunoască oficial inexistența „limbii moldovenești”.

Salutând reluarea, în septembrie 2021, a rundelor de negociere la nivel de secretari ai Comisiei interguvernamentale mixte româno-ucrainene privind protecția drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale, Președintele Klaus Iohannis a subliniat necesitatea obținerii unor rezultate concrete, cât mai curând posibil, care să permită semnarea unui nou Protocol, precum și reluarea activității Comisiei în plenul său.

Președintele Volodâmâr Zelenski a menționat că înțelege preocupările părții române legate de drepturile persoanelor aparținând minorității române și și-a manifestat disponibilitatea pentru identificarea de soluții.

Cei doi șefi de stat au avut un schimb aprofundat de opinii cu privire la situația de securitate din regiune.

În acest context, Președintele României a reiterat sprijinul ferm al țării noastre pentru suveranitatea Ucrainei și integritatea sa teritorială, precum și pentru aspirațiile sale europene și euroatlantice.

Președintele Klaus Iohannis a arătat că este inacceptabilă amenințarea cu folosirea forței și tentativa de subminare a actualilor parametri ai arhitecturii europene de securitate, precum și încercările de recreare a unor ”sfere de influență” și a reafirmat susținerea puternică a României pentru dreptul Ucrainei de a-și alege propriile opțiuni de politică externă și de securitate.

Președintele României a reiterat sprijinul pentru politica de nerecunoaștere a anexării ilegale a Peninsulei Crimeea și a apreciat comportamentul responsabil al Ucrainei în vederea evitării creșterii tensiunilor.

La rândul său, Președintele Ucrainei a mulțumit României pentru sprijinul vocal și activ atât în cadrul Uniunii Europene, cât și al NATO.

Comunicatul de presă este disponibil și aici: https://www.presidency.ro/ro/media/comunicate-de-presa/convorbirea-telefonica-a-presedintelui-romaniei-klaus-iohannis-cu-presedintele-ucrainei-volodamar-zelenski






diaspora@presidency.ro    2/3/2022


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian