Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Kazahstan - miză geostrategică fluidă

Dat fiind puținătatea informațiilor despre viața socio-politică dinăuntrul Kazahstanului – cea mai întinsă țară din Asia Centrală –, aș fi rămas în expectanță până ceva concludent se va fi degajat, în urma protestelor violente ale populației împotriva scumpirii carburanților. Deși furia protestatarilor a condus rapid la căderea guvernului, la început de ianuarie 2022, nu m-aș fi grăbit – precum analiștii de politică externă pro-occidentali din România – să fac similitudini cu decembrie ’89 din România și cu o așa-zisă funie, care-ar putea sugruma Moscova… Din punctul meu de vedere – dacă mă voi înșela, îmi voi cere scuze într-un material viitor! – Rusia e, pe termen scurt, principala beneficiară a crizei din Kazahstan. Nu cred că destabilizarea instituțiilor din capitala Kazahstanului – în urma luării cu asalt a acestora de către diverse grupuri, care par conduse discret de profesioniști – este opera Kremlinului, mai curând văd o luptă fratricidă între clanuri pentru accesul la resursele naturale ale țării.

Haosul din Kazahstan – soldat și cu vărsare de sânge, atât în rândul protestatarilor, cât și a forțelor de ordine – l-a obligat pe președintele Kassym-Jomart Tokayev să ceară Organizației Tratatului pentru Securitatea Colectivă (OTSC) – din care face parte, alături de Rusia, vârf de lance, și Belarus, Armenia, Kârgâzstan, Tadjikistan – restabilirea ordinii în țară. Moscova deja a trimis trupe de ,,menținere a păcii”, care vor reprima brutal nu doar actele de rebeliune și vandalism ale clanurilor interesate de preluarea puterii, ci vor avea de suferit și cetățenii ieșiți în stradă, contaminați de emoția eliminării corupției, care colcăie la vârful administrației de stat.

În perspectiva Summitului SUA – Rusia, de la Geneva, din 10 ianuarie 2022, poziția Moscovei poate fi slăbită doar dacă nu e lichidat haosul din Kazahstan. Chiar dacă timpul e foarte scurt, mă aștept la restabilirea ordinii, deoarece Moscova știe să acționeze ferm, dorind să livreze Occidentului un mesaj limpede la întâlnirea de la Geneva: „iată cât de eficient am rezolvat o criză majoră în spațiul de proximitate, dacă n-ați intervenit voi, așa cum ați făcut-o în Ucraina!” Vladimir Putin va putea veni astfel (de) pe o poziție de forță, iar negocierile privind extinderea NATO în zona frontierelor Federației Ruse, viitorul Ucrainei, problematica sancțiunilor de după anexarea Crimeii vor fi tranșate în favoarea Kremlinului.

Mă amuz când aud că Moscova a trimis circa 3000 de soldați în Kazahstan… Nu, Moscova a trimis suficiente trupe astfel încât Kazahstanul să reintre pe orbita firească! (Că această orbită va musti iarăși de corupție – acesta e, de regulă, traiectul statelor cu teritorii imense și populație puțină!). Dacă însă Moscova nu reușește să gestioneze iute situația din Kazahstan, Occidentul – inițial prin SUA – va avea un ascendent serios față de Rusia: „regimurile voastre autocrate au încetat să fie acceptate de popoarele cărora le aparțineți, implementați democrația!” Iar Țarul Putin cunoaște pericolul și știe că, pentru a-și păstra suportul popular în Rusia, trebuie să se întoarcă triumfător de la Geneva.

Imprevizibile, evenimentele sângeroase din Kazahstan fac din această țară, bogată în resurse naturale, o nouă miză geopolitică și geostrategică, care se descătușează fluid pentru actorii dominanți. Rusia, dar mai ales SUA, ar putea avea probleme reale în zonă, prin intrarea consistentă a Kazahstanului în sfera intereselor economice chineze, dat fiind frontiera cu gigantul Asiei de Est. Există și acum un oleoduct prin care se tranzitează petrol către China, însă volumul e relativ neînsemnat. Kazahstanul a cultivat până acum relații economice solide cu SUA și Uniunea Europeană, însă, în reconfigurarea geopolitică a zonei, China va avea o abordare financiară care-i poate asigura un rol dominant. Ar putea găsi o alternativă la resursele din Federația Rusă, negociind relaxat importurile, dând astfel o lovitură economiei rusești, dar s-ar ciocni și de interesele americane, dacă luăm în calcul că investițiile SUA dețin supremația în Kazahstan.

Mă opresc aici… aștept evoluția din teren pentru a-mi continua evaluarea. La ora la care scriu mass-media anunță zeci de morți și peste o mie de răniți în Kazahstan. Se pare că trupele rusești n-au venit să vizioneze spectacolul, ci să-i pună capăt cu mijloacele pe care le cunosc cel mai bine!

-------------------------
Gruia COJOCARU






Gruia Cojocaru    1/8/2022


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian