Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Romïżœnii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivïżœ 2024
Articole Arhivïżœ 2023
Articole Arhivïżœ 2022
Articole Arhivïżœ 2021
Articole Arhivïżœ 2020
Articole Arhivïżœ 2019
Articole Arhivïżœ 2018
Articole Arhivïżœ 2017
Articole Arhivïżœ 2016
Articole Arhivïżœ 2015
Articole Arhivïżœ 2014
Articole Arhivïżœ 2013
Articole Arhivïżœ 2012
Articole Arhivïżœ 2011
Articole Arhivïżœ 2010
Articole Arhivïżœ 2009
Articole Arhivïżœ 2008
Articole Arhivïżœ 2007
Articole Arhivïżœ 2006
Articole Arhivïżœ 2005
Articole Arhivïżœ 2004
Articole Arhivïżœ 2003
Articole Arhivïżœ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Gheorghe Zamfir - trei specatacole extraordinare

„Emoția reîntâlnirii cu publicul este imensă pentru mine. Faptul că voi cânta și în fața spectatorilor din orașul meu natal Găești, dar și la Târgoviște și, bineînțeles, la București, este extraordinar și sper că toți cei prezenți vor trăi momente unice alături de noi”, declara legendarul naist Gheorghe Zamfir cu puțin timp înaintea începerii seriei sale de concerte aniversare.

Evenimentul Gheorghe Zamfir – 80 invită publicul din România la o întâlnire inedită cu Gheorghe Zamfir, în trei concerte ce vor avea loc între 9 și 11 decembrie la Găești – localitatea natală a artistului – pe 9 decembrie, de la ora 19, la Casa de cultură, la Târgoviște, pe 10 decembrie, de la ora 19, la Clubul Studenților, și la București pe 11 decembrie, de la ora 19, la Sala Radio.

Proiectul Gheorghe Zamfir – identitate națională în universalitate, realizat cu cofinanțarea Ministerului Culturii de Asociația pentru Promovarea Copiilor și Tinerilor Talentați din România și beneficiind de sprijinul Consiliului Județean Dâmbovița, coproducător Radio România își propune promovarea în plan național și internațional a excelenței actului interpretativ generat de personalitatea muzicală complexă a maestrului Gheorghe Zamfir, în contextul împlinirii, anul acesta, a 80 de ani de la naștere.

Concertele ce îi vor avea în prim-plan pe Gheorghe Zamfir și invitații săi beneficiază de participarea Orchestrei Metropolitane București dirijate de Alexandru Ilie și Daniel Jinga. Cunoscute lucrări aparținând patrimoniului românesc și universal vor prinde viață prin instrumentul iconic al românilor, naiul, „îmblânzit la superlativ” de însuși maestrul Gheorghe Zamfir, fără îndoială unul dintre cei mai reprezentativi artiști români actuali, personalitatea sa uriașă depășind cu mult granițele României.

Marele artist va susține un masterclass pe 12 decembrie, de la ora 14, la Centrul Național de Art㠄Tinerimea Română”.

Născut în 1941 la Găești, județul Dâmbovița, Gheorghe Zamfir s-a exprimat artistic de-a lungul carierei sale printr-un instrument specific românesc, naiul, cu care a reușit să cucerească aplauzele întregii planete. Gheorghe Zamfir a modificat forma, construcția și tehnica naiului, lărgindu-i considerabil paleta interpretativă, introducând instrumentul său în toate stilurile și genurile muzicale, revoluționându-i sunetul și aducându-l practic în atenția publicului modern.

Pe lângă prestigioasa carieră de muzician, Gherghe Zamfir s-a manifestat ca artist și în domeniul literar și al artelor plastice, publicând versuri, eseuri și o carte autobiografică și expunând picturi proprii în țară și în străinătate.

După o carieră muzicală de succes, în 1982, în plin comunism, cade în dizgrația cuplului Ceaușescu, fiind nevoit să plece în exil. Cariera sa a continuat în întreaga lume, Gheorghe Zamfir bucurându-se de un succes mondial, urmând să revină în România după 1989.

În decursul unei cariere muzicale care depășește jumătate de secol, Gheorghe Zamfir creează peste 300 de lucrări în stil folcloric, cameral, coral, vocal, instrumental și simfonic. Repertoriul său cuprinde lucrări scrise de compozitori de la perioada barocă și clasică precum Mozart, Bach, Corelli, Vivaldi, până la John Lennon, Paul McCartney, Billy Joel sau Elton John.

Gheorghe Zamfir este câștigătorul a 120 de discuri de aur și platină, are peste 190 de discuri înregistrate și peste 120 de milioane de albume vândute a câștigat două discuri de aur în SUA și este singurul artist român care a câștigat un disc de aur în Ungaria.

A participat la coloana sonoră a numeroase filme precum Le Grand Blond avec une chaussure noire, 1972, Le retour du Grand Blond, 1974, Picnic at Hanging Rock, 1975, Once upon a time in America, 1984, The Karate Kid, 1984, Kill Bill. Vol.1, 2003 etc.

Gheorghe Zamfir aduce schimbări inovatoare naiului tradițional românesc de 20 de tuburi, înlocuindu-l cu noi variante conținând succesiv 22, 25, 28 și 30 de tuburi. Își asamblează singur naiurile, din lemn de bambus și le acordează cu ajutorul unei mici cantități de ceară de albine introdusă în tuburi. În 2003 confecționează naiul numit Gigantul, având 42 de tuburi, 1,35 m înălțime și 1,2 m lățime.

De-a lungul întregii cariere, Gheorghe Zamfir a primit numeroase premii, distincții și medalii, printre care Medalia Vaticanului, Ordinul Meritul Cultural al Franței, Titlul de Ofițer și Cavaler al Franței, Belgiei și Luxemburgului, Ordinul Comandorului în Columbia, Diploma Universității „Don Bosco” din Roma, Medalia de aur a Asociației din cadrul Academiei de Artă, Științe și Litere a Franței, Premiul Academiei Charles Cros și multe altele.




Leviathan.ro    12/10/2021


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian