Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Romïżœnii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivïżœ 2024
Articole Arhivïżœ 2023
Articole Arhivïżœ 2022
Articole Arhivïżœ 2021
Articole Arhivïżœ 2020
Articole Arhivïżœ 2019
Articole Arhivïżœ 2018
Articole Arhivïżœ 2017
Articole Arhivïżœ 2016
Articole Arhivïżœ 2015
Articole Arhivïżœ 2014
Articole Arhivïżœ 2013
Articole Arhivïżœ 2012
Articole Arhivïżœ 2011
Articole Arhivïżœ 2010
Articole Arhivïżœ 2009
Articole Arhivïżœ 2008
Articole Arhivïżœ 2007
Articole Arhivïżœ 2006
Articole Arhivïżœ 2005
Articole Arhivïżœ 2004
Articole Arhivïżœ 2003
Articole Arhivïżœ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Manifestări la comemorarea lui Alexandru Macedonski

Un trandafir pentru poetul rozelor

În data de 24 noiembrie 2021, ziua când s-au împlinit 101 ani de la trecerea în lumea umbrelor a poetului Alexandru Macedonski (decedat la 24 noiembrie 1920, în București), a fost organizată lansarea celui de-al treilea volum al Caietelor macedonskiene, continuând astfel o suită de manifestări omagiale organizate în ultimii ani de către Filiala Craiova a Uniunii Scritorilor din România. Coordonatorul (și al) acestui volum este scriitorul Ion Munteanu, originar din Goești, locul unde poetul și-a petrecut copilăria. Este de remarcat faptul că alături de Filială s-au aflat, cu mari contribuții, Consiliul județean Dolj, Biblioteca județean㠄Alexandru și Aristia Aman” și Casa de cultur㠄Traian Demetrescu”.

Locul de desfășurare ales pentru această manifestare, organizată sub genericul Un trandafir pentru poetul rozelor, a fost pe mica „esplanad㔠din fața statuii lui Alexandru Macedonski, amplasată tot în acest an pe locul din Grădina Botanică unde s-au aflat, în cea de-a doua partea a secolului al XIX-lea, casele familiei.
Cel de al treilea volum al Caietelor macedonskiene a fost, cum sublinia domnul professor universitar Ioan Lascu, președintele Filialei, într-un comunicat de presă, alcătuit în urma organizării, la Craiova și în satul Pometești, comuna Goiești, în zilele de 28 și 29 mai 2021, a celei de-a treia ediții a Festivalului Național ,,Alexandru Macedonski”, din alocuțiunile participanților la evenimente și din eseurile, studiile, articolele, interviurile, poeziile trimise ulterior de generoși colaboratori. În același context, dar și în cuvântul rostit la evenimentul propriu-zis, președintele breslei scriitoricești locale a transmis mulțumiri autorilor de articole și instituțiilor implicate în organizare, precum și prestigioasei edituri Eikon, care a girat toate cele trei apariții de până acum.

Volumul lansat, mai sublinia domnul Ioan Lascu, a fost coordonat de scriitorul Ion Munteanu și se evidențiază prin informații inedite despre viața și opera marelui scriitor, dar și prin interpretări diverse, îndrăznețe și originale ale exegeților care semnează articolele, privind creațiile macedonskiene și evenimentele în care poetul a fost implicat de-a lungul existenței sale. Între semnatarii contribuțiilor eseistice sau de creație se află Denisa Crăciun, Maria Dinu, Ilona Duță, Maria Tronea, Ana Ocoleanu, Gela Enea, Ana Paraschivescu, Niculina Oprea, Anca Șerban, Elena Bălășeanu, Mihaela Albu, Tudor Nedelcea, Nicolae Marinescu, Nicolae Oprea, Ioan Lascu, Ionel Bușe, Toma Grigorie, Picu Ocoleanu, Dumitru Velea, Mihai Barbu, Ion Munteanu, Jean Dumitrașcu, Florin Logreșteanu, Marian Bușe, George Popescu, Florea Miu, Nicolae Firuleasa.

Se pare că anul acesta, cu toate restricțiile impuse de pandemie, s-a reușit un fapt inedit și anume desfășurarea unei noi ediții a Festivalului Alexandru Macedonski la finalul lunii mai, în timpul rozelor în floare și lansarea volumului către sfârșit de toamnă, la ziua comemorării poetului și când ultimii trandafiri sunt ofiliți de brume, pentru c㠄e vremea rozelor ce mor”. Nu credem că a fost o întâmplare organizarea de amsamblu a cinstirii memoriei poetului și sperăm că va continua tot astfel.
Poate că este corect, dacă tot am sugerat că anul (fie el și cel cu numărul 101 de la moarte) a fost deosebit, să reamintim, pe scurt, și ce s-a întâmplat în primăvară.
În zilele de 28 și 29 mai, cea de-a III-a ediție a Festivalului Național „Alexandru Macedonski” a fost organizată în parteneriat de către Filiala Craiova a Uniunii Scriitorilor din România, Filiala „Tudor Arghezi” Craiova a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și Biblioteca Județean㠄Alexandru și Aristia Aman” Craiova, împreună și cu Casa de cultur㠄Traian Demetrescu” Craiova și Primăria comunei Goiești, județul Dolj.
În prima zi, în Grădina Botanică din Craiova a avut loc dezvelirea oficială a statuii lui Alexandru Macedonski, operă a sculptorului Constantin Foamete. Statuia a fost realizată în 1975, când se sărbătoreau 120 de ani de la nașterea poetului și fusese amplasată, atunci, tot în Grădina Botanică. Cu vreo șapte-opt ani în urmă a fost însă demontată și rătăcită printr-un depozit obscur. Reamplasarea e meritul câtorva scriitori craioveni, care s-au bucurat și de receptivitatea din partea primăriei. Au participat la dezvelire oficialități ale orașului, scriitori, critici și istorici literari, membri ai Filialei Craiova și ai altor filiale ale Uniunii Scriitorilor și Uniunii Ziariștilor din România, actori și muzicieni.
După amiaza, la sediul Asociației „Acțiuni Culturale Francofone” din Craiova (strada Romain Rolland, nr.7) a fost prezentat recitalul de muzică și poezie „Dor de Macedonski”, cu participarea unor personalități cultural-artistice.
În cea de a doua zi, în curtea Casei memoriale „Alexandru Macedonski” din satul Pometești, comuna Goiești, au continuat manifestările dedicate poetului omagiat. Critici și istorici literari, poeți, oameni de cultură au prezentat referate și eseuri despre viața și opera autorului, au recitat din creația macedonskiană și din opera proprie a poeților invitați, au susținut momente folclorice cu rapsodul popular Ion Crețeanu. Evoluează ansamblul de interpreți populari și dansatori al Școlii generale din comuna Goiești.
Seara a fost prezentată emisiunea „Alexandru Macedonski – poetul, jurnalistul, omul”, organizată în parteneriat de Filiala Craiova a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și Filiala Craiova a Uniunii Scriitorilor din România, în transmisiune directă pe Studioul TV online al UZPR. Articolele și prezentările legate de viața și opera lui Alexandru Macedonski au fost susținute de Ioan Lascu, Florea Firan, Tudor Nedelcea, Denisa Crăciun, Iulian Ionașcu, Ion Munteanu, Tudor Gheorghe. Realizatorii emisiunii au fost Mircea Pospai și Ovidiu Zanfir.

Se poate spune, deci, cum menționam la un moment dat, că anul care se încheie a fost unul fast pentru omagierea lui Alexandru Macedonski și rememorarea operei sale. Și, cert, se împlinește celebra sa premoniție din Epigraf:

,,Dar când patru generații peste moartea mea vor trece,
Când voi fi de-un veac aproape oase și cenușă rece,
Va suna și pentru mine al dreptății ceas deplin,
Ș-al meu nume, printre veacuri, înălțându-se senin,
Va-nfiera ca o stigmată neghiobia dușmănească,
Cât vor fi în lume inimi și o limbă românească”.


Rodica Pospai Păvălan





Rodica Pospai Păvălan    11/24/2021


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian