Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Canadiana - O oază de liniste – Downsview Park (Toronto)

După ce, vreme de ani de zile, l-am asociat, nejustificat, in mod exclusiv, cu Centrul de Testare a Cunostintelor Auto (Downsview Drive Test), legat de care am numai amintiri anxioase, a venit vremea să descopăr si această comoară ascunsă a orasului Toronto, Parcul Urban Downsview.

Prezentând pentru familia noastră avantajul de a fi plasat in vecinătate, acest parc dispune de un istoric pitoresc, terenul pe care se află fiind initial (1929) folosit de fabrica de avioane de Havilland, cea care a fabricat avione de luptă pentru Canada in timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Parcul a devenit ulterior una dintre bazele Fortelor Canadiene, aeroportul din Downsview fiind si astăzi in functiune. Din 1999, Downsview a devenit, printr-un decret al Guvernului Canadei, “primul parc national urban al Canadei”, fiind administrat de corporatia Coroanei “Canada Lands Company”, spre deosebire de majoritatea celorlalte parcuri, aflate sub administratia “Paks Canada”.

Activitătile oferite de acest parc sunt tot atât de variate si de unice pe cât ii este si trecutul. De la plimbări si relaxare in natură la spatii de joacă pentru cei mici sau spatii dedicate activitătilor stiintifice, Parcul Downview le oferă pe toate.

O plimbare pe aleile acestui parc nu inseamnă numai relaxare si aer curat, ci si o incursiune in trecutul tării. Dacă pasii te poartă pe circuitul numit Sesquicentennial Trail (creat in anul 2017 pentru a aniversa cea de-a 150-a aniversare a Canadei), atunci vei fi parcurge, cu fiecare pas, un fragment de istorie, referitor la trecutul agricol, aviatic, militar, precum si la sistemul de credinte al popoarelor indigene de pe aceste meleaguri. Circuitul a fost conceput de doi artisti canadieni, John Dickson and Scott Torrance, ambii de la studioul de design al spatiilor verzi FORREC, in colaborare cu populatia indigenă Mississauga of the Credit, si constă in două alei care se intretaie, simbol al felului in care cultura indigenă si cea a colonistilor s-au intersectat in trecut pentru a deveni, in cele din urmă, una.
De-a lungul circuitului se intâlnesc reprezentări artistice ale istoriei colonizării, o masă a tratatului de pace si cooperare, reprezentări in metal ale unor avioane istorice, precum vestitul monoplan “Beaver” construit la uzina de Havilland, un punct de observatie etc.

O plimbare in Downsview Park nu poate să nu includă un popas pe malul lacului antropic amplasat de-a lungul arterei Keele, sud de Sheppard, dotat cu o frumoasă fântână arteziană si având o numeroasă populatie de gâste si rate sălbatice, stârci, pescărusi etc.

Alte două puncte de interes sunt livada de meri, intinzându-se pe mai bine de un hectar, alături de care se află un frumos pavilion pentru repaos, si ferma urbană, dispunând de un acru de teren agricol si de câteva sere, unde organizatii locale precum “Fresh City Farms” cultivă legume chiar in oras.

Tot in aria parcului se mai găseste un al doilea lac, de dimensiuni mai mici (the “Pond”), o piată a fermierilor, precum si un spatiu de joacă pentru copii a cărui tematică este, desigur, aviatia.

La cele de mai sus se adaugă terenul variat, care include câteva coline, dintre care una de dimensiuni impresionante (“The Mound”), propice admirării peisajului, mai ales că, la sfârsitul ascensiunii, confortabile scaune de tip Muskoka ii asteaptă pe cei care s-au aventurat aici, pentru a le oferi odihna bine-meritată. Pentru amatorii de astronomie, aceleasi coline sunt locul ideal pentru a observa fenomele lunare de peste an.

Parcul Downsview din Toronto reprezintă un loc dinamic, vibrant de activitate, care imbină, asa cum am văzut, trecutul cu prezentul, odihna cu activitătile educative, relaxarea cu activitătile sportive, fiind un parc unic in dimensiunile urbane ale societătii de astăzi.


















Eliza Ghinea    10/22/2021


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian