Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2021
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Borsec, Regina Apelor Minerale, sărbătorește 215 ani de tradiție și prestigiu

Punctul temporal care marchează începutul îmbutelierii industriale a apei minerale naturale Borsec este anul 1806.

Istoria începe mult mai în urmă în timp când apa Borsec a devenit faimoasă datorită proprietăților sale curative. Cunoașterea izvoarelor Borsecului datează de pe vremea romanilor, care le-au descoperit după cucerirea Daciei. Încă din secolul al XVIII-lea Borsecul era renumit ca stațiune balneo-climaterică datorită calităților terapeutice ale apelor sale minerale, bolnavi din toate părțile Europei mergând la Borsec pentru tratament.

Anul1803 seleagă de povestea vienezului Valentin Gunther, care, bând din apa Borsecului, se vindecă miraculos de oboală considerată incurabilă la acea vreme. Uimit și sedus de calitățile sale, acesta își propune să convingă o rudă a sa, consilier municipal la Viena, să toarneminunea în sticle și să o facă accesibilă lumii întregi.
Consilierul se numea Anton Zimmethausen,care,în 1805,își muta reședința la Borsec și începea o amplă campanie de construcții de drumuri și a unei fabrici de sticlă, ajutat de Eisner, un experimentat sticlar.O dată cu el, din Austria, Boemia, Bavaria și Polonia au sosit în Borsec experți în fabricarea sticlei. Numele acestora s-au păstrat până astăzi prin urmașii lor: Schiller, Vild, Talmayer, Birman, Kamenitzky sau Eigel. Pentru vienezul Zimmethausen, Borsecul a reprezentat mult mai mult. Construirea fabricii de îmbuteliere a apei a reprezentat visul împlinit al vieții sale.

Astfel, în 1806, Zimmethausen și Eisnerîncep îmbutelierea industrială a apei Borsec.

Trei milioane de litri de apă minerală erau îmbuteliați și transportați cu carele în Transilvania, Moldova, Muntenia, Ungaria și Viena. Se spune că în acea vreme îmbutelierea se făcea doar în zilele cu lună plină, atunci când presiunea atmosferică era maximă, pentru a crește și a lega astfel și conținutul de dioxid de carbon al apei minerale.Borsec a devenit industrie și a dat posibilitatea unui număr tot mai mare de oameni să beneficieze de gustul și de calitățile curative ale apei sale minerale.

Încă de la începuturile sale industriale, Borsec a fost încununată cu titlul de „Regină a apelor minerale” de către Împăratul Franz Josef. Mai aproape în timp, în anul 2004, la cea mai importantă competiție de profil care are loc în Statele Unite, Borsec a primit titlul de „Cea mai bună apă minerală din lume”.

Ideea de continuitate și de permanență este subliniată și de faptul că, în 215 ani, la Borsec s-au îmbuteliat peste 40 de miliarde de litri de apă minerală naturală!

Aceste succese ilustrează faptul că România are cu ce să se mândrească, are valori care trebuie recunoscute, susținute și purtate cu demnitate peste tot în lume.

“Sunt foarte bucuroasă că pot avea în grijă acest brand minunat, această apă deosebită, că Borsec crește an de an atât în preferințele consumatorilor, dar și în cotă de piață,câștigând tot mai multe inimi. Raportat la anul 1806, în prezent se îmbuteliază cu aproape 16.000% mai mult”, a declarat Mihaela Drăghici - Director PR Romaqua Group.

De-a lungul istoriei, Borsec a rămas una dintre cele mai bune ape minerale naturale din lume, atât din punctul de vedere al calității, cât și al proprietăților curative.

Borsec este un nume care se identifică cu apa minerală românească. Numele Borsec provine, după unii autori, din expresia generic㠓borviz” (apă minerală) și “borviz szek” (scaunul apei minerale), denumire care se dă, în general, locului unde apa iese din pământ. Din prescurtarea acestor două cuvinte, eliminându-se cuvântul “viz” (apa), care se subînțelege, a rezultat cuvântul Borsec.
După o altă versiune, Borsec provine de la denumirea apă pentru vin (bor), apele minerale cu gust neutru având calitatea de a nu denatura gustul vinului. De aici și numele pârâului principal al depresiunii, denumit pârâul Vinului, iar cuvântul szek (scaun) reprezintă forma politico-administrativă de organizare a vechilor scaune de judecată ale populației autohtone.

De la 3 milioane de litri de apă mineralăcât se îmbuteliau în 1806,anul trecuts-a ajuns lapeste480 de milioane de litri, iar acest lucru se datorează tehnologiei moderne de îmbuteliere, de mare capacitate.

Borsec este lider pe piața apelor îmbuteliate, cu o cotă de piață în volum de 31,7%, și 35,7% în valoare, conform datelor furnizate de compania Market Vektor. Exportul de apă minerală naturală Borsec, deși este doar un export de imagine, nefiind un obiectiv major al companiei Romaqua Group, se realizează în 20 țări.

Borsec a devenit în cele peste două secole un succes industrial românesc imens, o veritabilă valoare națională, cunoscută și recunoscută atât în țară cât și în străinătate. Sunt puține mărci atât de vechi în lume, cu o asemenea longevitate și cu un asemenea prestigiu.


Despre Romaqua Group
Romaqua Group, companie cu capital autohton privat, cu 23 de ani de activitate, are în portofoliu branŹduri de succes: Borsec (ape minerale naŹturale), Stânceni (apă miŹneŹrală naturală), Aquatique (apă minerală naŹtuŹrală oliŹgominerală), Giusto (băuturi răcoritoare carbogazoase), Giusto Natura (băuturi răcoritoare plate), Albacher și Dorfer (bere). Borsec este liderul detașat al pieței de ape minerale naturale, iar Giusto Natura liderul pieței de băuturi răcoritoare plate (still drinks). Romaqua Group are peste 2.200 de angajați și o cifră de afaceri de peste 172 milioane de euro.


Mihaela Drăghici
Director PR Romaqua Group

Mihaela Drăghici    7/16/2021


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian