Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2021
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Calator in Nord America : Sequoia, gigantul florei pământesti

Cu citeva exceptii, in Nord America toate orasele, mari sau mici, seamana intre ele ca doua picaturi de apa de ploaie. Daca vezi citeva, mari si mici, poti sa traesti, fara sa gresesti, cu impresia ca le-ai vazut pe toate, pentru ca monotonia urbana nord-americana este induiosatoare. Te izbeste lipsa de imaginatie urbana a nord-americanilor; totul se rezuma la citeva tipare mari si mici, multiplicate prin clonare pe tot continentul.

In contrast cu ceea ce a facut nord-americanul, Natura Nord Americana a daruit continentului multa bogatie si un frumos inegalabil prin maretie si varietate, Natura pe care bastinasii au ridicat-o la rang de spiritualitate divina, in timp ce marea majoritate a “fetelor palide” nu au perceput frumusetea continentului ci doar au alergat, dintr-un loc in altul, dupa bogatiile lui ridicindu-si constructi fara gust,impanate cu firme si reclame. Dar nu toate “fetele palide” sunt la fel. Multi au inceput sa vada, inteleaga si sa iubeasca Natura Nord Americana. Au inceput sa o respecte precum bastinasii, sa o apere de exploatare si distrugere irationala, sa impuna prin lege pastrarea ei, asa cum au gasit-o Datorita lor au aparut Parcurile Nationale din Nord America, adevarate Sanctuare ale Divinei Naturii, in care ar trebui sa intram desculti si piosi, cit mai des.

SEQUOIA NATIONAL PARK este un asemenea sanctuar in Sierra Nevada din nordul Californiei, care a fost “creiat” de congresul american, in 1890. Dupa o suta de ani, mai precis in 1994, l-am vizitat si noi. Nu am sa dau prea mult friu liber emotiilor si amintirilor care le-am trait atunci, dar am sa spun ca romanul care vine in California, la Los Angeles si nu urca in acest parc al gigantilor, a trecut degeaba occeanul. A avut parte numai de forfota umana si aglomeratia circulatiei poluate a megalopolisului. De bineinteles, si Sierra Nevada a fost scotocita de aur de catre “fetele palide”, dar ceea ce i-a impresionat chiar si pe acesti disperati ai imbogatirii au fost padurile de conifere de pe versantul vestic al muntilor cu virful de zapada - “un a gran sierra nevada” cum a exclamat primul spaniol care i-a zarit din departare in 1772. Aici pe versantul vestic, intr-o zona ce se afla intre 1350 si 2550 m.altitudine, umiditatea oceanului s-a unit cu crusta muntelui si au dat nastere, cu milioane de ani in urma, la cel mai nobil dintre nobili coniferelor, la Sequoiadendron giganteum. “Marele Arbore este cea mai mare capodopera a Naturii … cel mai mare dintre toate cele cu viata” a spus John Muir, cel mai aprig conservationist al nobilului conifer Sequoia. De retinut si luat aminte ca, giganticul conifer a fost numit Sequoia in onoarea unui conducator al marii natiunii Cherokee (”cerochi”) care la inceputul secolului XIX-lea si-a inzestrat natiunea cu un alfabet silabic ( “syllabary”) folosit de mii de bastinasi in citiva ani. Au scos chiar si un ziar in acest alfabet care a fost interzis in 1853, cind “fetele palide” i-au izgonit pe Cherokee de pe paminturile lor. ( Admirata si laudata este democratia americana de catre ignoranti, umili si parvenitori ! A nu se cenzura aceasta propozitie libera !! )

Mult in urma, aproximativ acum vreo zece milioane de ani, in timp ce dintre vietuitoare se desprindea specia careia azi ii zicem umana, gigantii coniferelor existau si-n Asia si-n nordul Europei, dar dupa citeva milioane de ani, schimbindu-se clima si cite altele, au mai ramas doar aici in Sierra Nevada, in acest parc unic si in imprejurimi, in total doar 75 de pilcuri mari, dintre care unii sunt de doua mii de ani in picioare !! Longevitatea lor se datoreste rezistentei la foc, boli si insecte, pentru ca au o scoarta densa si foarte, foarte groasa. Dusmani, numai doi: un fungus insipid si omul stupid.

In unul dintre aceste pilcuri de giganti din parcul national, se afla un gigant mai mare numit “General Sherman” in onoarea generalului unionist, care in timpul razboiului civil american a reputat o “victorie stralucita” capturind si arzind Atlanta, dupa care a devastat toata Georgia !! Dar mai inainte de-a se numi asa, gigantul nostru a fost botezat, nici mai mult nici mai putin decit Karl Marx !! ( “The General Sherman was originally named the Karl Marx Tree by the communist settlers that originally inhabited the area” de la Schoenherr citire ) Cinstit sa fiu, cu tot riscul tuturor comentariilor vehement ostile, eu prefer denumirea data de colonialistii comunisti, primii asezati in aceasta zona.

Trebuie sa spun de ce ?!? Hai, ca va spun !! “Marx-ul” care ne-a fost bagat noua, romanilor pe git de tancurile sovietice, se deosebeste mult de Marx cel adevarat, care a scris si publicat la vremea sa, despre succesivele cotropiri si subjugari a principatelor romane de catre armata rusa si a inferat comportamentul ei barbar fata de romani !! A se vedea Arhiva Marx-Engels de la Institutul International de Istorie Sociala din Amsterdam

Printre gigantii din lume, chiar daca unii dintre ei sunt mai grosi la baza sau mai inalti decit General Sherman, fost Karl Marx, el este cel mai voluminos dintre toti; calculat are un volum de 1.486 de metri cubi “din care s-ar putea construi 40 de case fiecare cu cinci incaperi” spune madam Waldorf si Klepadlos intr-un articol. Din alte surse mai aflam ca, la baza are o circonferinta de 31 de metri si diagonala mare de 11 metri !! In inaltime are 83 de metri, avind crengi groase de peste doi metri in diametru !! Suntem inmarmuriti in fata gigantului conifer fiindca privindu-l spre virf, nu ne dam seama bine daca el a ajuns la cer sau cerul a coborit in virful lui sa-l imbratiseze. El este “verde de sequoia” iar cerul “albastru de sierra nevada”, el este intruchiparea Naturii iar cerul lumina universului !! Tulburatoare imbratisare !! Traim impresia ca ne aflam intr-una dintre cele mai mari Catedrale ale Naturii, in care ar trebui sa inchinam o rugaciune pentru ca a stirnit in noi o emotie atit de puternica incit ne auzim inima palpitind de bucurie. Gigantul acest este mai mult decit un Sfint al Naturii, este aici, creste aici de vreo 2500 de ani fara sa imbatrineasca !! Este aici sa creasca sa invinga toata potrivnicia timpului si-a omului, sa sprijine cerul pe care-l primeneste cu oxigen si aroma de conifer. Este aici de la inceputurile Romei, mult inainte de Jesus Christ !! Este aici sa faca seminte de giganti. Cautam, cu binoclul, printre crengile sale conurile. De necrezut, Natura ne uimeste din nou; conurile-s mici, de citiva centimetri dar le trebuiesc doi ani sa se maturizeze, dupa care, asa mature, stau linistite pe crengile lor inca vreo douazeci de ani pina sa coboare pe pamint. Este un mare simbol al Naturii geneza si existenta Gigantului Sequoia, este un imn pentru universul care ne inconjoara. In ultimul an al mileniului doi, am urcat din nou in Sequoia National Park, care intre timp a fost declarat Monument National prin semnatura presedintelui Clinton. (Iata si un lucru bun facut de mina lui !) adaugind fostului parc inca o suprafata de 200.000 de hectare. Un act laudabil, de respect si protectie a Naturii - simplist numit mediu inconjurator - pe care o devastam irational, intr-o agitatie dementa de apocalips !CORNELIU FLOREA, Winnipeg, Canada


Corneliu Florea     6/28/2021


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian