Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Romïżœnii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivïżœ 2024
Articole Arhivïżœ 2023
Articole Arhivïżœ 2022
Articole Arhivïżœ 2021
Articole Arhivïżœ 2020
Articole Arhivïżœ 2019
Articole Arhivïżœ 2018
Articole Arhivïżœ 2017
Articole Arhivïżœ 2016
Articole Arhivïżœ 2015
Articole Arhivïżœ 2014
Articole Arhivïżœ 2013
Articole Arhivïżœ 2012
Articole Arhivïżœ 2011
Articole Arhivïżœ 2010
Articole Arhivïżœ 2009
Articole Arhivïżœ 2008
Articole Arhivïżœ 2007
Articole Arhivïżœ 2006
Articole Arhivïżœ 2005
Articole Arhivïżœ 2004
Articole Arhivïżœ 2003
Articole Arhivïżœ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Marin Sorescu ( 1936 - 2021)

Motto:
„Țelurile sunt prea mărețe
Eu sunt mic, uitat, nebăgat în seamă
Ce însemn eu pentru voi?
Eu nu sunt decât poporul român
Nu contați pe mine!”
(Eu,neabătutul)


Bulzești este un sat acolo în preajma Craiovei, Craiova aceea pe care Marin o va vedea mai întâi „din car”, Craiova aceea unde i se deschid porțile cunoașterii și de unde pășește în lume.

Bulzești este satul în care Marin Sorescu s-a născut în ziua de 29 februarie 1936 și care îi va marca scrierea înconjurându-l fără șansă de scăpare cu minunățiile spațiului cenzurat de greutatea timpului așezat peste el și peste oamenii lui.

Pare ocazional ceea ce spun?
Nu tocmai pentru că nu vorbesc despre orice Mărin ivit din pământul Olteniei, ci de dramaturgul, prozatorul, și - mai ales - poetul stampă incontestabilă a talentului românesc, Marin Sorescu.

Zice poetul:
„Doamne, din ce fel de humă
M-ai luat în palmele tale calde
Și cu ce fel de salivă
Ai amestecat și-ai frământat huma-mi” (Ceva ca rugăciunea)
însumând în această întrebare poetică conștiința valorică dar și neliniștea zbaterilor, îndoielilor, speranțelor, chiar a deziluziilor care ar putea însemna creatorul.

În 1962 George Călinescu îl semnalează ca poet la Contemporanul și debutează în volum în 1964 cu parodiile „Singur printre poeți” demonstrând o anume abilitate a cuvântului, o uitătură piezișă către ceilalți, o înțelegere șugubeață a poeziei către care se înclină cu respect.

De aci și până când „Un fir de păianjen
Atârnă de tavan...scara la cer” Sorescu scrie mânat de un simț al necesarului, necesarul acela sufletesc, lucid, subliminal și vital chiar:

„Dacă aș avea mijloace, n-aș face nimic altceva decât o bancă de lemn în mijlocul mării. Construcție grandioasă de stejar geluit, să respire pe ea, în timpul furtunii, pescărușii mai lași. E destul de istovitor să tot împingi din spate valul, dându-i oarecare nebunie; vântul, el, mai degrabă, s-ar putea așeza acolo din când în când. Și să zică așa, gândindu-se la mine: ”N-a făcut nimic bun în viața lui decât această bancă de lemn, punându-i de jur împrejur marea.” M-am gândit bine, lucrul acesta l-aș face cu dragă inimă. Ar fi ca un locaș de stat cu capul în mâini în mijlocul sufletului.”(mărturii)
„Banca lui de lemn” se cheamă poezie, teatru, romane, studii critice și esseuri și noi n-avem decat să-l ascultăm și să ne așezăm „cu capul în mâini în mijlocul sufletului”.

Am găsit la Nicolae Manolescu o interesantă expunere a talentului esseistic al lui Sorescu – mai puțin cunoscut nespecialiștilor și ceea ce mi-a reținut atenția este nu numai profunzimea observației – critică și obiectiv㠖 dar și acea savuros poetică interpretare pe care Sorescu o dă subiectului abordat.
Citează Manolescu: ...ciobanul din Miorița are un „discurs hamletian”, „o pompă monstruoasă atîrnă deasupra lumii urmuziene”, Vasile Voiculescu este „un Fra Angelico mirean al poeziei române". ori Ștefan Bănulescu „pune o distanță de-o fugă de dropie între el și indiscreția lumii"... oprindu-mă numai asupra câtorva dintre aceste subtile, pline de tâlc metaforic imagini pe care Sorescu le elaborează gândind dar mai ales simțind.

A avut o viață ușoară, a avut o viață grea poetul acesta ținut undeva parcă la „păstrare”? Intrebare cumva inutilă pentru că fie că este privit cu suspiciunea observatorului contaminat de meandrele istoriei fie că este receptat ca un talent de înaltă ținută, recunoscut ca o culme a literaturii romăne, arabescurile vieții „ridică sprâncenele” a nedumerire și chiar îndoială: a scris „atunci” nu l-au interzis, s-a plimbat în lume, a fost redactorul șef al revistei Ramuri – nu o foaie oarecare – a fost chiar ministru, chiar dacă numai pentru „24 de ore” și ce altele or mai fi fost...dar... este un poet ca nimeni altul, cel care scrie mult, dar mai ales „La Lilieci” :

„Ieșirea în lume este la poartă, duminica,
Aici curg veștile ca pe câmpul de luptă,
Afli ce-a mai făcut lupul și ce-a visat
Țața Anica.”- poezia modernă și post modernistă fiindu-i mai mult decât datoare:

- a scris „Shakespeare” portret metaforic al Bardului care „ a creat lumea in sapte zile...” si la care englezii și nu numai ei au rămas interziși, a scris teatru - „Setea Muntelui de Sare” trilogie în care se înscriu Iona, Paracliserul și Matca proiecție „politico-parabolică”(cum am citit undeva) a lumii in care omul se mișcă încorsetat (doar ca să fiu elegantă în exprimare nu zic înlănțuit, sugrumat) a scris comedii - care nu-s deloc mai prejos decât ale geniului caragelian, ca „Răceala”sau „Vărul Shakespeare” ( pe care fie vorba între noi l-a iubit la disperare)...a scris, a scris, a scris... până în acea rece zi de decembrie (8- 1996) când află că i se trimite scara spre cer și zice:

„- Suflete, ia-o tu înainte.
Pâș! Pâș! „

Pe urmă poate n-ar mai fi de nimic de spus decât ceea ce l-a marcat iremediabil:

„Circulați numai pe partea carosabilă
A sufletului meu,
Barbarilor! (Muntele)



Maria Cecilia Nicu / Toronto - feb 2021




Maria Cecilia Nicu    2/24/2021


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian