Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2021
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Covidcultism

O fostă colegă de muncă, aflată la vârsta adolescenței în perioada stalinistă ( până prin 1960), își aducea aminte că în cinematografe, înainte de filmul artistic, rula, printre altele de acest gen, un film propagandistic despre carnetul de partid. Accentul se punea pe grija cu care trebuia păstrat , ca un odor de mare preț, pentru a nu fi deteriorat, furat, pierdut etc. Cultura carnetului de partid! Parte dintr-o epocă numită și proletcultism, din punct de vedere cultural. Filmul se termina cu acest avertisment: Neglijența este crăpătura din zidul vigilenței, prin care pătrunde dușmanul de clasă!
Este lesne de imaginat ce pățea cel/cea care , din neglijență, producea o crăpătură în zidul vigilenței. Pus/ă în discuția organizației de partid, era aspru criticat/ă, sancționat/ă, chiar exclus/ă, acoperit/ă de oprobiul colegilor, devenea un paria, un…dușman de clasă, dușmanul clasei celor devotați trup și suflet partidului!
Acele vremuri s-au întors, cu un nou look.
Masca este carnetul de partid de altădată. Filmele de propagandă nu mai rulează în cinematografe, ci în fiecare casă, permanent, zi și noapte, grație mass-media sponsorizate de stat în acest sens.
Vigilența în purtarea corectă a măștii, este asigurată de forțele de ordine și, mai ales, de cetățeni și cetățene care, chinuiți/te de un spirit civic ieșit din comun, observă, atrag atenția, admonestează, la nevoie, îmbrâncesc, lovesc pe infractorii/infractoarele care încalcă în vreun fel legea vigilenței anticovid! Ṣi aceste persoane ar trebui ( poate chiar sunt!) recompensate de stat. Propaganda și vigilența sunt bodyguarzii măștii.
Masca a intrat și în atenția artei… Dacă altădată, pozau modelele, femei și bărbați, pentru pictori, sculptori, acum pozează masca…Creatorii se întrec în a realiza opere din ce în ce mai valoroase, așa încât, nu va fi o surpriză, dacă operațiile estetice faciale vor intra în declin. La ce bun să te supui unor proceduri incomode, adesea dureroase, dacă poți rezolva simplu cu o luxury mask (https://www.insider.com/where-to-buy-designer-luxury-face-masks-2020-7 ) Celor cu dare de mână le stau la dispoziție, măștile cu fir de aur, cu perle etc.
Un imn dedicat măștii și celor care o poarta cu fidelitate, cu mândrie, mi se pare absolut necesar. Imnul pionierilor (https://www.versuri.ro/versuri/atac-am-cravata-mea-_zw4.html# ) ar putea fi readaptat: Eu am masca mea, de om supus/Ṣi mă mândresc cu ea, că-s om supus etc.
Ṣi pentru că fără covid, un altfel de partid, n-ar fi fost masca, e nevoie și aici de un imn. “Mulțumim din inima partidului “(https://wwwversuri.us/cantece-patriotice-multumim-din-inima-partidului-lyrics ) va deveni “ Mulțumim din inimă covidului”. Mai abitir mulțumesc cei care și-au umflat conturile grație covidului și speră la un viitor imediat și mai prosper. Tunurile financiare vor depăși așteptările…
Masca pune în umbră, marginalizează artele, aflate în agonie. Aceasta este noua epocă a covidcultismului, miezul fiind cultura măștii.
Inițierea în cultura măștii se face deja de la vârste fragede, ca și educația sexuală. Am impresia că merg mână în mână.
Până când, toate acestea? Până când…Nicușor Gliga    11/27/2020


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian