Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2021
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Româno-Canadiene: Regina Maria si Colonelul Boyle

Nu stiam ca legaturile româno-canadiene au radacini adanci si vechi de aproape un secol.
Ei, nu atat de adanci precum cele cu tarile europene, dar suficiente considerand distanta fizica si mentala care separa Romania de Canada…

Regina Maria nu a fost deloc straina de Canada… Dimpotriva… Ca descendent direct al reginei Victoria a Marii Britanii – fiica celui de-al doilea fiu al reginei Victoria casatorit cu una dintre fiicele lui Alexandru II al Rusiei – impartasea valorile perioadei victoriene din care care si dominionul Canadei si Newfoundland faceau parte. Valorile in care credea, tipic anglo-saxone, sunt clar explicate in autobiografia Reginei : “Sunt o anglo-saxona (…). Sunt, in mod fundamental, o credincioasa. Cred in Bine, in Dumnezeu, in Justitie, in Dragoste si Mila (…)”

Regina Maria a impartasit confidentilor (Constance Lilly Morris) ca, ascultand povestile bunicii sale (Regina Victoria), unul din visurile ei din copilarie a fost sa viziteze aceasta tara indepartata geografic. Lucru care s-a si intamplat. In 1926, in periplul ei canadian, Regina a vizitat Toronto (Town Hall) si Ottawa intalnindu-se cu guvernatorul Canadei, rudele si alti parteneri si prieteni. Nu s-a simtit deloc straina pe acest taram, ba dimpotriva, inconjurata de oameni cu care impartasea aceleasi valori, regina a spus ca se simte ca acasa…

Mult mai important insa este legatura reginei cu un canadian demn de toata admiratia. Colonelul Joseph Boyle, un canadian get-beget nascut si crescut in Toronto – Woodstock, Ontario –, a fost o personalitate marcanta in viata reginei si, de ce nu, a Romaniei. Pana la legarea relatiei cu maiestatea sa Boyle a parcurs mai toate incercarile vremurilor inceputului de veac XX. A fost navigator, comerciant, om de afaceri, pana si cautator de aur… Cand primul razboi mondial a izbucnit n-a pregetat sa joace si rolul militar. Nu, nu a fost un combatant pentru ca la vremea aceea era destul de batran pentru un astfel de rol. Dar nu a fost atat de batran incat prezenta lui voluntara sa treaca neobservata de filtrul istoriei. Printre altele, a infiintat (finantat si organizat) o unitate de mitralieristi – apropo, soldatii acestei unitati aveau insigne facute din aur – care a fost integrata in armata canadiana prezenta, alaturi de Antanta, in primul razboi mondial.

In iarna 1917-1918, aflat in Rusia, colonelul canadian s-a implicat activ in trimiterea de ajutoare armatei romane, aflata la limita supravieturii. El este artizanul „ascunderii” temporare a tezaurului romanesc de germani, si a inapoierii lui in tara. Tot el a mai ajutat la salvarea a saizeci de romani – inalti oficiali – transportandu-i pe Marea Neagra in locuri mai sigure, si a operat o retea de spionaj in favoarea Romaniei si Antantei. Dar cel mai semnificativ lucru a constat in prietenia profunda cu Regina Maria. Unele surse indica ca i-ar fi fost si iubit dar lucrul acesta este mai degraba insignifiant… Colonelul Boyle a participat, alaturi de regina, la negocierile tratatului de pace de la Versailles. Ca sa vezi, un canadian contribuind la constituirea si recunoasterea Romaniei Mari… Si nu numai Colonelul Boyle a facut ceva pentru Romania ci toti canadienii din jurul lui. Iata ce spune Regina Maria in „Ultimele capitole ale vietii mele”:

„Among the several receptions given in my honour was a tremendous tea party offered by the Canadians at the Ritz. From the first, under the enthusiastic leadership of my faithful friend Colonel Boyle, the Canadians had been eager to help Romania through her Queen. Boyle had been able to paint a vivid picture of our country’s distress and my efforts to help my people. This had fired their imagination and they came forward in more ways than one, among others offering me enormous provisions out of their Red Cross depots.”

Pentru faptele lui colonelul canadian a primit, printre altele distinctia Steaua României. A murit la Londra in 1923 unde a fost si inhumat.
In 1983 a fost reinhumat cu toate onorurile in Woodstock, Ontario.
Frumoase destine!

Cristian Medelean    11/16/2020


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian