Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Ce se întâmplă cu SUA ...

Nu sunt anti-american. Cum nu sunt anti-rus. Am mai spus: eu critic doar politicile imperiale ale celor două națiuni. Cum fac același lucru și cu nașterea naționalismului chinez, care va vira cât de repede în politică imperială.

Ce se întâmplă cu SUA, acum, în alegerile astea cu ”suspans” sunt simptomele unei boli de sistem. În plin apogeu al momentului unipolar american, episodul Al Gore. Când ordinea democratică nu s-a mai auto-reglat, ci a fost necesară intervenția, arbitrară, a justiției, pe post de arbitru. Atunci Curtea Supremă de Justiție a decis în favoarea lui George W. Bush. A urmat ce știm că a urmat. De atunci dezechilibrele în politică și conflictele care au necesitat intervenția justiției de post de arbitru s-au înmulțit. Este semn de gravă slăbiciune internă. Știu, știu, totul este minunat în America, numai noi nu vedem perfecțiunea, și, orbiți de frustrări, criticăm această capodoperă instituțională!

Aceste conflicte au lăsat urme adânci în societate, care, ca peste tot în lume, s-a îndepărtat de politică. Să nu se amăgească nimeni: faptul că au venit la vot atâția americani este înșelător: prezența la vot este indicator al intensității urii din societate, nu al aderenței la un proiect, identificat cu unul sau cu altul dintre candidați!

Care-i proiectul lui Trump? Care e proiectul lui Biden? Care-i proiectul națiunii americane? Cu rare excepții, se ignoră un lucru esențial: durata de viață a imperiilor scade vertiginos! Imperiul sovietic a murit după 70 de ani. Imperiul american nu va supraviețui nici atât! Și asta din cauze interne, în primul rând. Polarizare economică și socială, inechitate în suportarea costurilor de funcționare ale Imperiului și în distribuirea beneficiilor lui, presiunea puterilor emergente, etc.

Destrămarea Imperiului American este în curs. De asta caută cu disperare un dușman extern, pentru a putea menține coeziunea internă. Doar că nici Rusia, nici China, și cu atât mai puțin UE, nu vor să joace acest rol. Din cauza costurilor, și din lipsa beneficiilor. Tot ce fac ele este să se asigure că pot gestiona crizele și consecințele prăbușirii Imperiului American.

Următorii patru ani sunt critici pentru viitorul întregii lumi. Pentru că toate sunt puse sub semnul întrebării: ordinea internațională, alianțele politice și militare, sistemele economice și sociale, ideologiile, religiile. Toată lumea evocă schimbarea, ca soluție a crizei, dar nimeni nu discută despre conținutul schimbării.

Faptul că legitimitatea ambilor candidați, ca posibili președinți, după aventurile în Justiție, este pusă la îndoială de cam jumătate din societatea americană, nu este de bun augur. Cineva spunea că Biden va fi un soi de ”rață șchioapă”, ca Președinte. Ceea ce este perfect adevărat. Deși al doilea mandat l-ar face pe Trump mai liber în decizii-nu trebuie să ducă politici care să placă unei majorități, care să-i ofere acel al doilea mandat-sunt altele care-l limitează, inclusiv personalitatea lui conflictuală, și societatea divizată.

Nu ne așteaptă, cum spuneam, vremuri bune. Lumile unipolare nu sunt o fericire, cum nici acelea multipolare nu sunt ușor de gestionat. Doar că acum nici această alegere nu o putem face. Pentru că nu are cine o face. Ordinea mondială postbelică s-a prăbușit. Și nu are cine construi o alta..




Constantin Gheorghe    11/9/2020


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian