Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Subiectiv - Atlas

Simt că mă înec. Din toate punctele de vedere înecarea pare inevitabilă. Nu trece minut, oră sau zi în care val după val se rostogolește peste mine trăgându-mă la fund. Mă zbat, mă azvârl cu ultimă zvâcnire pentru o gură de aer și din nou sunt înpins la fund, în marea de confuzie a timpului în care nu ști unde te afli și ce ai de făcut. În jurul nostru se vorbește de moarte, statistici indică cifre alarmante, de frică ne-am zăvorât în case, ne-am depărtat unii de alții și purtăm măști din dosul cărora nici noi nu ne recunoaștem. În contrast unii nesocotesc primejdia, ies în străzi și dau foc caselor, în timp ce alții mulg situația din care extrag profituri incalculabile fără teamă nici de molimă, nici de Dumnezeu.

Mi-am ales ca menire scrisul, dar de o vreme am ocolit subiectul. Prea multe de spus. Aflat în centrul labirintului, nu găsesc drumul afară. ”Doamne, Încâlcite-ți sunt căile!” Când oamenii s-au crezut mai capabili decât însuși Creatorul și au zidit turnul Babel ca să-L detroneze, Domnul le-a sucit graiurile. Astăzi au înventat o jucărie electronică ca să stăpânească lumea. Au făcut-o astfel ca să memoreze totul, să afle unde te afli, ce faci, ce vezi, ce citețti, ce scrii și ce gândești. Știe și spune la toți când te culci, când te scoli, ce medicamente folosești și cum îți bate inima. Tu nu mai ești tu, ești o carte deschisă, sau mai bine zis, numai o pagină. Restul cărții e compus din copiii tăi, soția, familia, prietenii și tovarășii de muncă. Ești transparent și previzibil ca o picătură de apă, o algă înotând într-un acvariu cât o cutie de pantofi cu pereții de sticlă. Posesorii noștri ne urmăresc, agită apa și ne indică direcția în care să plutim. Ne-au catalogat pe genuri și culoare, țin evidența noastră numerică și decid cine din toți are dreptul să trăiască.

Toate astea sunt făcute în liniște, la suprafață, sub paravanul trâmbițat al dragostei pentru noi și în mod invizibil cu ajutorul receptorilor nanotehnologiei introduși în organism prin vaccin, înjecție sau o cataplasmă lipită pe piele.
De ce o fac? Pentru că pot. Pentru că ne-au adaptat, ne-au condiționat în timp să ne temem de aer, de soare, de clima înconjurătoare și în final de așa numita pandemie a unui virus, ce mulți susțin că a fost elaborat cu bună știință. Cu aceeași bună știință au îndepărtat copiii de părinți, de morală și de ce a mai rămas sfânt.

Noul Babel nu mai este un turn înălțat la cer, nici măcar o rachetă, pentru că deja am mijlocit drumul spre astre. Noul Babel este transformarea omului într-o mașinărie cu programare limitată. Apeși pe-un buton și omul/mașinărie - robotul - execută o operație. Posesorii noștri trag foloasele. Planul a fucționat impecabil. Au însămânțat ideia egalității între bărbați și femei, au propovăduit ateismul, ne-au fărămițat familile, ne-au convins că avem drepturi dar nu și responsabilităti și în final ne dezbină pe bază de rasă, culoare și preferință sexuală. Tot ce rămâne de făcut este îndepătarea celor ce se opun planului.

În vremuri de prigoană, oamenii au învocat forțe mai puternice de cât vrăjmașii lor. Într-o veche legendă se spune că în timpuri de retriște, evreii au creat o ființă cu forțe uriașe din pământ, apă, foc și aer ca să-i apere, un Golem. Lumea este dornică de un asemenea uriaș cu forțe titanice ca să restabilească viața la normele din trecut, acele norme care au dus la crearea unicului stat din lume ce a elaborat Declarația de Independență din 1776, promițând cetățenilor că toți oamenii sunt creați egali și sunt dotați de Creator cu unele drepturi incontestabile, între care Viața, Libertatea și realizarea Fericirii. Nimeni nu a vizualizat cu patru ani în urmă că un asemenea uriaș va răsări din straturi de nimeni prevăzute în persoana unui remarcabil antreprenor ce a transformat în aur fiecare obiect atins de el, Donald J. Trump.

Cu impresionantă tenacitate s-a afirmat încă de pe treptele Capitolului în ziua depunerii jurământului ca apărător nemijlocit al legii, al constituției și al intereselor naționale, punând pe prim plan ”America Întâi”. A fost momentul deslănțuirii celei mai odioase campanii de calomniere, insubordonare și sabotaj al unui președinte ales din istoria Statelor Unite, campanie menținută și reînviorată permanent prin scorniri, mașinațiuni și procese ce aveau ca scop destituirea lui din funcție și care nu a încetat nici astăzi. De la Napoleon Bonaparte și până acum, nu cunosc o altă figură istorică urmată de trupe și mulțime cu respect și atașament în pofida potrivnicilor uniți din întrega lume. La fel ca atunci, lumea pare unită să-l doboare pe Trump, a cărui viziune a unit masele largi ale populației ce depășește hotarele Americii, creând în pofida tuturor obstacolelor ce i s-au pus în cale, o înfloritoare economie resimțită în toate păturile sociale, o atmosferă de relaxare a tensiunilor politice internaționale și stabilitate monetară.

Dar vijelia continuă. Trăsnete, uragane, flăcări din cer și din adâncuri, continuă să se abată din toate direcțile sub diferite forme și chipuri. Cei ce ne vor robiți fac uz de întregul lor arsenal de mijloace ca să-l oprească din curs și au declanșat în lume plaga. Bande de răufăcători și criminali de duzină sunt angajați să se alăture demonstranților, tulburând liniștea orașelor, ucigând oameni și copii la întâmplare, distrugând simbolutile de mândrie națională, comiting jafuri, și punând foc centrelor urbane. Forțele de securitate publică, poliția, este incapacitată de acuzații, oamenii se zăvoresc în case, copiii sunt izolați prin subsoluri și politicienii se agită în impotența verbală a ingustelor lor idealuri partizane.
Un singur om poartă pe umeri greutatea întregului univers precum eroul mitologic Atlas, un titan ce nu poate fi doborât.


David Kimel / Toronto




David Kimel     9/8/2020


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian