Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
O poveste rătăcită

Spre dezamăgirea numeroșilor săi suporteri, CS Universitatea a ratat cel de-al 5-lea titlu de campioană, ca și câștigat a priori. Dovadă artificiul (ingenios, nimic de reproșat) cu schimbarea lui ”s” în ”5” din denominația Univer5itatea. Optimismul jucătorilor ”alb-albaștri” a rămas intact.

”La anul sunt convins că vom cuceri titlul detașat”, a declarat mijlocașul Mateiu, la puține minute după finală.
Din multele povești asemănătoare, păstrând proporțiile, am ales una ca și rătăcită în timp. Finala Brazilia - Uruguay, CM 1950, 16 iulie, stadion Maracana, 200.000 de spectatori. Mare favorită, A Selecao! 22 de medalii de aur au fost confecționate cu numele încrustat al fiecărui jucător ”carioca”.
În așteptarea Orei H, străzile din Rio s-au transformat într-un uriaș creuzet carnavalesc.
Primarul metropolei s-a trezit perorând ca unor zeități:
”Voi, jucători, care în mai puțin de câteva ore veți fi salutați drept campioni de milioane de compatrioți! Tu care nu ai rival în întreaga emisferă! Tu care vei depăși orice alt concurent! Tu pe care te salut deja ca pe învingător!” S-au compus imne pe măsură, chitarele au luat foc: ”Brasil Os Vencedores”.
Cotidianul ”O Mundo” a scos o ediție de dimineață cu o uriașă fotografie cover ”Aceștia sunt campionii mondiali!” Un singur viitor campion mondial în 1958 și 1962, Machado, avea să atragă atenția antrenorului Flavio Costa că nu e în ordine, un astfel de aer triumfalist poate distrage concentrarea jucătorilor.
”Vom pierde!”, a mai avut el puterea de a se confesa fiului.
Nu știu câți l-au felicitat pentru clarviziune, dacă l-au felicitat. Mai degrabă, ca într-un ev mediu întârziat, l-ar fi ars pe rug.
Căpitanul Uruguay-ului, Obdulio Varela, a cumpărat un braț de exemplare ”O Mundo”, le-a întins în baie pe jos și a chemat coechipierii să urineze pe ele. ”Juancito (Juan Lopez Fontana, antrenorul - n.n.) este un om bun, dar astăzi greșește.
Dacă jucăm defensiv împotriva Braziliei, soarta noastră nu va fi diferită de a Spaniei sau Suediei”, învinse în grupă cu 6-1 respectiv 7-1. Uruguay se chinuise în grupă: 2-2 cu Spania și 3-2 cu Suedia. În min.47 a înscris Friaca și Brazilia, conform previziunilor înzorzonate, a preluat conducerea.
După ce s-a năpustit spre arbitrul englez George Rider, pretextând o poziție de ofsaid, Varela a pus mingea la centru și a strigat spre ai săi: ”Acum e timpul să câștigăm!” Los Charruas egalează într-adevăr în min.66 prin Schiaffino. Brazilienilor li se taie elanul, revin totuși cu picioarele pe pământ, numai că în min.77Alcides Ghiggia șutează decisiv pe sub portarul Barbosa. Maracana va deveni în mentalul colectiv ”Maracanazo”, adică ”Agonia din Maracana”.

De aceea e frumos fotbalul, și-or fi zicând învingătorii.
Restul, ca peste tot, nu se pune.

de Virgil Dumitrescu    8/7/2020


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian